World War Z
- 2008-01-01
- 2007-01-01
- Leszek Erenfeicht
- zombie survival
Hordy głodnych i wściekłych zombie nadciągają!
Jesteście przygotowani na WOJNĘ TOTALNĄ?
Najpierw w Chinach pojawia się pacjent "zero" zarażony dziwną i nieznaną chorobą, która powoduje niespotykaną dotąd degenerację ciała i późniejszą reanimację zwłok. Wkrótce z całego świata zaczynają napływać kolejne doniesienia o podobnych przypadkach. Rządy wielu państw ignorują zagrożenie i skrywają prawdę przed obywatelami. A ta jest szokująca – po całym globie z prędkością błyskawicy rozprzestrzenia się śmiertelny wirus zmieniający ludzi w żywe trupy żądne krwi...
Tak zaczęła się pandemia, którą przetrwali nieliczni. Świat po globalnej hekatombie stał się przerażającym i brutalnym miejscem pozbawionym zasad, gdzie można liczyć tylko na siebie. Dzięki Maksowi Brooksowi poznajemy historie z pierwszej ręki, o których dotychczas milczały raporty wojenne.
"World War Z" to bijący rekordy popularności doskonały reportaż, przerażający do szpiku kości, prawdziwy do utraty tchu!
Na podstawie tego książkowego hitu powstała superprodukcja filmowa z Bradem Pittem w roli głównej!
"Zanim rozpęta się piekło na Ziemi, kupcie książkę Brooksa, czytajcie ją i uważnie przyglądajcie się sobie. Być może pewnego dnia obudzicie się rano z gorączką. Będą boleć was stawy, aż w końcu zaczną drętwieć kończyny, temperatura wzrośnie do czterdziestu stopni i sparaliżuje wam połowę ciała. Będziecie chcieli zasnąć, żeby przestało boleć. Pamiętajcie o jednym – gdy się obudzicie, świat będzie już inny. Posuwistym krokiem, zawodząc smętnie, ruszycie na łowy…"
"Newsweek"
Oficjalne recenzje
Reportaż z Zombielandu
Ta wojna miała wiele nazw: Wielki Kryzys, Lata Ciemności, Chodząca Zaraza, a ostatnio doszły także nowsze i bardziej chwytliwe, jak Światowa Wojna Z czy Pierwsza Wojna Z*.
Jakkolwiek by ta pandemia się nie nazywała, od początku znamy jej zakończenie. Pomimo tego z zapartym tchem brniemy przez strony powieści. Bowiem Max Brooks na płaszczyźnie czegoś oklepanego, tworzy coś nowatorskiego i to na prostej zasadzie - zmiany gatunku. Do tej pory zombie w książkach i filmach pojawiali się w horrorach, komediach albo nawet i romansach. Jednak nikt nie próbował w kategorii, która do tej pory kojarzona była jedynie z rzeczywistymi historiami. Tym samym udowodnił, że z reportaży oraz zbioru sprawozdań można stworzyć prawdziwy misz-masz, zabawić się z konwencją i uzyskać przy tym całkiem niezły efekt.
Autor nie pisze nic odkrywczego, ale nie można powiedzieć, by reportaż był nudny czy przewidywalny. Relacje uczestników z wojny „Z” mocno zaskakują. Treść jest dobrze przemyślana, bo mamy różne punkty widzenia. Pojawiają się pojedyncze akty odwagi, ale i tak większość napotkanych osób chroniła własną skórę, wszyscy zrzucali winę na siebie, a co po niektórzy nawet wykorzystywali powszechną panikę i naiwność, aby tylko się wzbogacić. Dlatego każda z historii zasługuje na uwagę. Zarówno żołnierzy, polityków jak i przede wszystkim zwykłych obywateli z całego świata. Powieść zadaje kilka pytań o naturę człowieka. O to, czy w najwyższym stopniu zagrożenia możemy na siebie liczyć. Czy zachowamy się wobec siebie „po ludzku”? Bywało różnie- odpowiada książka, gdyż jak pisała sama Wisława Szymborska Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono.
Być może dlatego powieść czyta się tak dobrze i lekko. Od strony technicznej również nie zawodzi - mamy dynamikę i zwięzłość w narracji, a opowieści napisane są pieczołowicie, bez przesadnych emocji. Na plus zasługuje także bezstronność autora. Czytelnik samodzielnie wyrabia sobie opinię zarówno o postaciach jak i przebiegu wszystkich historii.
„World War Z” już w 2007 roku stała się bestsellerem na rynku polskim i światowym. Teraz, wraz z powstaniem filmowej adaptacji, pojawiła się kolejna fala czytelników. Dobra reklama dla książki czy wręcz przeciwnie? Tutaj już oceńcie sami.
Katarzyna Barańska
- 3 110
- 2 451
Film ma niewiele wspólnego z książką, prócz głównego motywu. Jedno i drugie mi się podobało. Właściciele to chyba pierwszy raz czytałam książkę o wirusie w postaci reportażu. To nadaje tematyce zupełnie innego tonu. Przyglądamy się różnym rozterkom ludzkości, różnym podejściom do walki z wirusem, różnym stopniom radzenia sobie z tego typu kryzysem i to w różnych częściach świata. Ciekawa przygoda, książka warts tego, aby Po nią sięgnąć
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo obaw o powtarzalność, nie zawiodłem się. Książke czytało się szybko i przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam ekstremalnie sceptyczna kiedy zobaczyłam jaką formę literacką ma książka - zbiór relacji różnych osób z uszeregowanych w czasie momentów walki z wirusem. I po dziś dzień jest to jedyna książka tego rodzaju która wciągnęła mnie na amen. Czyta się ją z zapartym tchem. Polecam nie tylko fanom konwencji "zombie" ale i dla wszystkich zainteresowanych tematem kataklizmów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przenosi nas w świat po wojnie ludzkości z zombie. Całość ma charakter reportażu - kolejni naoczni świadkowie działań przeciw zombie relacjonują swoje przeżycia. Dla mnie była to miła i zaskakująca odmiana względem zwykłej literatury, chociaż niektóre wyrażenia w wywiadach są zbyt "poetyckie" by wyraził je przeciętny człowiek czy były żołnierz.
Klimat książki dość mocno oddaje, da się wyczuć grozę związaną z inwazją umarlaków. Poszczególne historie, choć niepowiązane w sposób bezpośredni ze sobą, dają dobry obraz rzeczywistości w walce z zombie. Autor pochyla się zarówno nad aspektami militarnymi (bardzo szczegółowo),jak i historiami cywili, pochylającymi się bardziej nad człowieczeństwem (a raczej jego utratą). Książka daje dużo powodów do rozmyślań i potrafi miejscami chwycić za serce.
Na minus muszę jednak dać zbyt dużą koncentrację na aspektach militarnych wojny - myślę, że blisko 70% wypowiedzi pochodziło od żołnierzy i choć były i takie od cywili uciekających przed zagładą, to przewaga tych militarystycznych wywiadów sugerowałaby, że cały świat, każde dziecko czy starzec, zostali powołani do walki z zombie (co nie jest prawdą). Jest też zbyt duża koncentracja na realiach amerykańskich (ok. 75% książki, a to jednak WORLD War Z),ale można przymknąć na to oko (chociaż nie ukrywam, historie np. z Chin były zazwyczaj najciekawszymi fragmentami).
Brakuje mi też jakiegoś wywiadu z jednym z amerykańskich secesjonistów i zresocjalizowanym quinslingiem. Ogólnie rzadko to piszę, ale ta książka mogłaby być dłuższa o jakieś 150 stron i myślę, że temat nadal nie byłby w pełni wyczerpany. To tylko jednak pokazuje, jak realny zdaje się świat stworzony przez autora i jak łatwo jest się wciągnąć w walkę z żywymi trupami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimat książki dość...
Książka absolutnie wyjątkowa! Polecam każdemu fanowi Zombie bo tym jest ta książka... Ale czy aby na pewno ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWygrać z zombie…
Max Brooks w nietypowej formie, bo w formie reporterskiej, przedstawia wizję świata opanowanego przez zombie. Od samego początku - pacjenta „zero”, poprzez eskalację konfliktu, wojnę totalną, aż do jej finału. Historia przedstawiona jest za pomocą wywiadów z ludźmi z całego świata, ludźmi biorącymi bezpośredni udział w walce, co pogłębia odczucie globalności problemu.
Sam pomysł na przedstawienie fabuły w formie reportażu uważam za świetny! Natomiast liczność rozmówców może sprawiać, że historie poszczególnych osób mogą się mieszać. Jednak z ich wszystkich jako jednej całości wyłania się ogólny obraz światowej sytuacji podczas World War Z. Obraz przerażający - pełen strachu, niepewności, beznadziei…, ale również ze szczęśliwymi akcentami.
Książka, mam wrażenie, jest bardzo militarna. Spora część rozmówców to wojskowi czy członkowie agencji rządowych. Pod tym względem opowieść trochę zawiodła moje oczekiwania. Bardzo lubię motyw zombie i, wiadomo, że łączy się z nim nierozerwalnie tematyka wojenna, natomiast wolę czytać o radzeniu sobie z apokalipsą zwykłych, szarych ludzi niż żołnierzy na froncie…
Podsumowując, ciekawa w swoim formacie „World War Z” najbardziej trafi do gustu osobom lubiącym klimaty post-apo i tematykę militarną.
Moja ocena: 5,5/10
Wygrać z zombie…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyszłość. Pojawiają się ogniska nowej choroby. Osoby zainfekowane zmieniają się w zombie. Choroba się rozprzestrzenia, a świat staje do walki. Zaczyna się wojna z żywymi trupami…
Całkiem ciekawa pozycja z tematyki post - apo i zombie. Na pewno za uwage zasługuje konstrukcja ksiązki, jako ciąg opowieści, wywiadów, historii związanych z wybuchem epidemii zombie (zwoją drogą, ciekawe, czy są już podobne pozycje, jesli chodzi o koronawirusa?:-)).
Nie powiem, całkiem przyjemnie się czytało. Nie ma tam jakiegoś jednego bohatera (właściwie jest - wirus),a opowieść skonstruowana jest na bazie etapów - od wybuchu (ognisko "zero"),poprzez rozwój epidemii i historie różnych nacji, grup społecznych, dewiacjach. mutacjach (itp.),na zorganizowaniu walki i zakończeniu tej wojny. Naprawdę fajnie się to czyta/słucha (miałem przyjemność z audiobookiem). Mogę polecić fanom gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiem, całkiem przyjemnie się czytało. Nie ma tam jakiegoś jednego bohatera (właściwie jest - wirus),a...
Ogólnie koncept i fabuła bardzo mi się podobała.
Gorzej jeśli chodzi o wykonanie.
Książka jest to zbiór opowieści ludzi z całego świata na różnych etapach wojny z zombie. Są to losowe osoby nie powiązane ze sobą, przez co nie mogłem się wczuć w bohatera i nie wciągnęło mnie to tak bardzo jak się spodziewałem.
Podejrzewam, że autor chciał pokazać obraz jak wygląda walka w różnych zakątkach ziemi, aby mieć całościowy obraz. Lecz tak jak wspomniałem, ciężko było mi się utożsamić z jakimkolwiek bohaterem.
Uważam, że książka równie dobrze, mogłaby być zbiorem luźnych opowiadań w uniwersum Zombie, lub ktoś mógłby sam coś napisać i wrzucić to do tej książki, a nikt by się nawet nie zorientował.
Ogólnie koncept i fabuła bardzo mi się podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorzej jeśli chodzi o wykonanie.
Podejrzewam, że autor chciał pokazać obraz jak wygląda walka w...
Książkę czyta się jak prawdziwy reportaż z działań wojennych. Podczas lektury człowiek ma wrażenie, że to wszystko naprawdę się wydarzyło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka 8/10
Książka jest świetnie napisana. Super pomysł na opowiedzenie historii inwazji zombie poprzez wywiady z tymi, którzy przeżyli. Wszystko tak poważnie i reportersko, jak tylko się da.
Polecam!
3 - Skończyłem z musu;
2 - Tragedia;
1 - Gorzej niż tragedia — nie wiem, jak skończyłem;
Książka 8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę powiedzieć, że naprawdę się nie spodziewałem. Nie lubię tematu zombie. Jakoś nie przepadam za całym tym pomysłem i nieważne czy to filmy, książki czy gry z tego gatunku. A tutaj uległem namowom szwagra i miłe zaskoczenie.