Życie Sergiusza Jesienina
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 1973-01-01
- 1973-01-01
- Jesienin poezja Rosja losy
Jesienin urodził się 21 września (3 października nowego stylu) 1895 roku w Konstantinowie koło Riazania w rodzinie kupieckiej. Porzuconego przez rodziców przyszłego poetę wychowywali dziadkowie. Tworzył od 9. roku życia, choć jak sam twierdził, świadomie mając lat szesnaście, z którego to czasu wiersze opublikowano później w debiutanckim tomie Radunica (1916). W 1912 wyjechał do Moskwy, gdzie pracował jako korektor w drukarni. Przez półtora roku studiował eksternistycznie na Uniwerytecie Moskiewskim.
W Petersburgu, dokąd wyjechał w 1915, poznał grono tamtejszych poetów: Błoka, Gorodeckiego, Biełego i Klujewa. Szczególnie Błok pomagał wypromować Jesienina w początkach jego kariery. W tym czasie Jesienin związał się z Klujewem, z którym mieszkał i do którego pisał listy miłosne, z których trzy zachowały się pośród jego twórczości (bez wyszczególnienia adresata)
W 1916 został wcielony do armii, ale wkrótce po rewolucji październikowej 1917 Rosja wycofała się z działań wojennych. Jesienin początkowo poparł rewolucję, tłumacząc ją jako zwycięstwo tradycji chłopskiej i patriarchalnej utopii, ale wkrótce stracił złudzenia i nawet krytykował bolszewików w swej twórczości. W 1919 wraz z Marienhofem i Szerszeniewiczem ogłosił manifest imażynizmu.
Jesienin wielokrotnie się zakochiwał, przeważnie na krótko, był pięciokrotnie żonaty. Jego pierwsze małżeństwo miało miejsce w 1913 roku i z tego małżeństwa miał syna Jurija. Po raz drugi ożenił się w 1917 i z tego małżeństwa pozostały dzieci: Tatiana i Konstantyn (w przyszłości statystyk sportowy). Pod koniec 1921 na przyjęciu u przyjaciela, malarza Gieorgija Jakułowa, poznał amerykańską tancerkę Isadorę Duncan, z którą się ożenił w maju następnego roku. Wspólnie odbyli podróż po Europie i do Stanów Zjednoczonych, jednak pogłębiająca się choroba alkoholowa i napady szału powodowały, że często niszczył wyposażenie pokoi hotelowych i robił burdy w restauracjach. Ich małżeńśtwo trwało krótko i w maju 1923 Jesienin wrócił do Moskwy, gdzie ponoć miał wziąć czwarty ślub, chociaż nigdy nie rozwiódł się z Duncan.
Ostatnie dwa lata jego życia obfitowały w pijackie zachowania, ale także w najbardziej znane utwory literackie. Wiosną 1925 poznał Sofię Tołstoj (wnuczkę Lwa Tołstoja),z którą się ożenił. W 1925 w związku z depresją został skierowany na leczenie psychiatryczne, jednak został zwolniony ze szpitala na święta.
Sergiusza Jesienina poznałam jeszcze w szkole podstawowej i zauroczyła mnie prostota jego tekstów. Mimo że był lubiany przez komunistów, to trudno było znaleźć nawet w bibliotekach tomiki jego poezji. Polowałam na nie w empikach w oryginale.
Na poczatku lat 80-tych ukazała się biografia poety autorstwa Wiktora Woroszylskiego i Elwiry Watały. Bardzo solidna praca, ale pozbawiona tak niewygodnej dla komunistów prawdy o tym poecie.
Dziś już wiemy, że ten piewca prostoty i sprawiedliwości społecznej nie popełnił samobójstwa, ale został okrutnie zamordowany przez reżim Stalina. Śmierć poprzedziły niewyobrażalne tortury. To tajemnica, która po latach ujrzała w końcu światło dzienne.
Ale poezji Jesienina żal, bo dziś jest zapomniany.
"Gdzie na kapusty zagony
Czerwoną wodą wschód płynie,
Tam mały, malutki klonek
Ssie matki zielone wymię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa poczatku lat 80-tych ukazała się biografia poety autorstwa Wiktora Woroszylskiego i Elwiry Watały. Bardzo solidna praca, ale...
Życie Sergiusza Jesienina jest niezwykle ciekawe i nie można się dziwić, że książka niekiedy wciąga. Niestety tylko niekiedy. Praca jest niezwykle rzetelna, każdy fakt jest potwierdzony, przytoczono wiele listów, wspomnień, opinii... Problem polega na tym, że życie Jesienina zostało podzielone na poszczególne "wątki", a każdy "wątek" ma oddzielny rozdział. Gdy akcja kończy się na, dajmy na to styczniu 1924, to kolejny rozdział zaczyna się od 1922. Przez to nie sposób dokładnie prześledzić historii krótkiego, tragicznego życia poety.