Ugotowani
Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2013-05-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-05-08
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376421568
- Tagi:
- Ugotowani Program kulinarny przepisy kulinarne kuchnia
Najciekawsze pomysły kulinarne oraz przepisy na udany wieczór bohaterów programu telewizyjnego Ugotowani!
Dzięki Ugotowanym w Twojej kuchni zawsze będzie kipiało od kulinarnych pomysłów, a goście będą oczarowani wspaniałą atmosferą, która zapanuje w Twoim domu.
Bohaterowie programu pomogą Ci w zaaranżowaniu niezapomnianego spotkania, które przez długi czas będzie na językach!
W książce odnajdziesz ponad 100 przepisów kulinarnych oraz 39 pomysłów na oryginalne towarzyskie spotkanie.
To obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy po prostu kochają pichcić!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 22
- 16
- 15
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
www.ujrzecslowa.pl
Pierwszy raz przyjdzie mi sprostać wyzwaniu, jakim jest recenzja książki kucharskiej. Riana zawsze uważała, że do odważnych świat należy, więc zaczynamy.
Już na wstępie zaznaczę, że nie przepadam za książkami kucharskimi. Nie mam nic do nich, tylko do cen, które często gęsto są z kosmosu. Powodują one, że nie wydam moich ostatnich groszy na pozycję, która będzie zapewne się u mnie kurzyć. Najprawdopodobniej, w kolejny poniedziałek, nadal będę klepać mięso na schaboszczaki, zrobię mizerię jak zawsze, ugotuję ziemniaki, które zapewne się rozgotują. Witam was w moim świecie.
Rzadko sięgam po pozycje, które w dobitny sposób pokazują mi, że ja nic nie wiem o gotowaniu. Bo czy ze mnie jest mistrz kuchni, jeżeli tak naprawdę, nigdy nie gotowałam królika, czy kaczki? A z drugiej strony, po co mi przepisy w książce, skoro raz dwa mogę wyszukać jakiś odpowiedni przepis w Internecie, gdzie nawet czasami zobaczę filmiki, które krok po kroku pokażą mi jak co robić. Właśnie wszystkie te aspekty sprawiły, że do książki ugotowanych podchodziłam z dozą sceptycyzmu.
Pozycji nie mogę zarzucić wiele, jednak coś się znalazło. Program telewizyjny lubię oglądać, bo czasem natchnie mnie on do wykorzystania jakiegoś pomysłu, chociaż nie ma mowy o tym, by odtworzyć cały przepis z pamięci. Dlatego właśnie (przynajmniej ja tak sądzę) powstała ta pozycja, która w szczegółowy sposób ukarze mi większość przepisów, które były wykorzystywane w owym programie.
Piękne ilustracje sprawiają, że ślinka cieknie mi na każdej stronie. Pozycja została podzielona na rozdziały dotyczące konkretnych osób, które próbowały swoich sił w przekonaniu pozostałych uczestników, do ocenienia ich potraw jak najwyżej. Jeżeli oglądacie ten program, dobrze wiecie, że uczestnicy wymyślają takie nazwy, że nie ma szans, byście odgadli co takiego będzie przygotowywane. I to jest właśnie bolączka tej pozycji. Bo ja nie wiem co to jest W orzeźwiającym trójkącie smaku. Jednak mamy w spisie treści na końcu indeks rzeczowy, który ma już podział na zupy, mięso itd. I nazwy są już dla nas bardziej zrozumiałe.
Autorzy podzielili swoje potrawy na trzy poziomy trudności. Jednak dla totalnych laików, przepisów jest tutaj jak kot napłakał, więc raczej książka dedykowana jest tym osobom, które coś już potrafią ugotować. W dodatku muszę zaznaczyć, że jeżeli wybieracie tanie produkty, to raczej w tej pozycji niewiele znajdziecie przepisów, gdzie nie zostałby użyty jakiś dziwny składnik. Ja osobiście nie wiem nawet gdzie kupić dziczyznę, czy ser pecorino. Oczywiście niektóre przepisy wykorzystam, lecz sądzę, że wspomniany ser pecorino, zastąpię jakimś zwykłym serem. To zawsze jakaś odmiana. Nie mniej jednak, przepisy posiadają listę produktów, które zostały wykorzystane i w sposób klarowny jest przedstawiony sposób ich przygotowania.
Kolejnym minusem, jest to, że nie każda potrawa jest opatrzona zdjęciem. Naprawdę tego nie cierpię, ponieważ jeżeli nie wiem jak coś wygląda, to skąd mam wiedzieć, jak to ostatecznie ma się prezentować? Mogli zastąpić fotografię z kolacji w Ugotowanych, dodatkowym zdjęciem potrawy. Może właśnie chodzi tutaj o inwencję twórczą?
Pomimo moich zarzutów, których jest całkiem sporo, uważam, że to nie lada gratka dla miłośników kulinarnych. Sama upatrzyłam sobie kilka przepisów, które na pewno spróbuję wykorzystać, oby tylko moja rodzina się nie potruła.
www.ujrzecslowa.pl
więcej Pokaż mimo toPierwszy raz przyjdzie mi sprostać wyzwaniu, jakim jest recenzja książki kucharskiej. Riana zawsze uważała, że do odważnych świat należy, więc zaczynamy.
Już na wstępie zaznaczę, że nie przepadam za książkami kucharskimi. Nie mam nic do nich, tylko do cen, które często gęsto są z kosmosu. Powodują one, że nie wydam moich ostatnich groszy na pozycję,...
Uwielbiam oglądać ten program... Dlatego wiedziałam, że kiedyś ta książka znajdzie się w moim domu... Jest to pięknie wydana książka kucharska, zawierająca najciekawsze przepisy pochodzące z programu... Już zaznaczyłam sobie kilkanaście i na pewno spróbuję je powtórzyć...
Uwielbiam oglądać ten program... Dlatego wiedziałam, że kiedyś ta książka znajdzie się w moim domu... Jest to pięknie wydana książka kucharska, zawierająca najciekawsze przepisy pochodzące z programu... Już zaznaczyłam sobie kilkanaście i na pewno spróbuję je powtórzyć...
Pokaż mimo toJak można łączyć wiele pasji z gotowaniem...
Oglądałam ten program w każdą niedzielę i byłam zaintrygowana ciekawymi przepisami, jak też niebanalnymi zainteresowaniami poszczególnych uczestników tego przedsięwzięcia. Lubię poznawać nowe, interesujące propozycje kulinarne, choć w kuchni jestem raczej tradycjonalistką. Mój mąż spróbowałby wszystkiego i właściwie prawie każde danie zajada ze smakiem, lubi eksperymentować i z chęcią zjadłby żabie udka czy ślimaki.
Ugotowani to książka napisana w oparciu o program telewizyjny, a bohaterowie tego programu przedstawiają nam naprawdę bogaty i rozległy wachlarz możliwości i pomysłów kulinarnych, ich wyobraźnia i kreatywność jest niebywale zaskakująca!
Wstęp do tej publikacji napisała producentka programu, Adrianna Przetacka, która zachęciła nas do tej lektury w godny uwagi sposób, zwróciła się do czytelników między innymi takimi słowami:
"Gotowanie jest sposobem na mierzenie się z tym, co nieprzewidywalne, nawet gdy osiągamy stan mistrzowski."*
"Zazwyczaj gotowanie zaczyna się od prostego impulsu, który przeradza się w inspirację.(...) Zrozumiałam, że zabrakło mi w gotowaniu pokory: zamiast zacząć od skromnej i prostej przystawki rzuciłam się na trudny deser. Wróciłam do kuchni zainspirowana nowymi bohaterami, których spotkacie w tej książce."*
Poznajemy w tej niezwykłej publikacji osobę, która prowadzi biuro projektowe, zarządza pracami budowlanymi, ale też tańczy na rurze, a na dodatek jest mamą małego szkraba. Albo dyrygentkę chórów, pochodzącą z Ukrainy. Jest też była nauczycielka, która postawiła wszystko na jedną kartę i zajęła się prowadzeniem hotelu, w barokowym pałacyku. Mamy tutaj także pierwszego skrzypka Filharmonii Lubelskiej, uwielbiającego podróżować. Nie zabrakło w tym towarzystwie członka bractwa kurkowego, miłośnika tradycji, Ślązaka zakochanego w swojskich smakach. Polubimy być może pośredniczkę handlu nieruchomościami, która jest optymistycznie nastawiona do świata, potrafi zorganizować wszelkiego typu imprezy. Co łączy wszystkie wymienione w tej książce osoby, tak różne, tak inne? Pasja kulinarna!!!
Przepisów tu mamy bez liku: jest zupa z soczewicy, jest jabłeczna paja, sałatka owocowa z bakaliami, jest zupa kukurydziana, i tiramisu, i włoskie delicje pachnące bazylią są, jest i Tort Pawłowej, i pierożki w trzech wariantach, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat, jest zupa bulwiasta, zupa rybna na biało, bakłażan z fetą, miętą i chili, rosół z dzikiej kaczki. Potraw naprawdę wszelakich, różnorodnych, z różnych krajów pochodzących nie brakuje, a wszystko smacznie wygląda i jest pięknie podane. Do tego te wyszukane nazwy dla poszczególnych dań, tajemnicze i pobudzające zmysły.
"Ugotowani" to książka prezentująca nie tylko walory kulinarne, to również lektura, która pokazuje nam ludzi z pasją, naprawdę kochających gotowanie, swoją pracę, ale i posiadających rozległe zainteresowania. Mało tego, uwielbiają oni spotkania z innymi ludźmi, są otwarci na to, co nowe, niezwykłe, niebanalne. W ich życiu nie ma miejsca na nudę, warto brać z nich przykład.
Potrawy i mało zajmujące, i pracochłonne, wymagające, każdy znajdzie tu coś dla siebie, i obyty z kuchnią mistrz kulinarny i początkujący amator, miłośnik pysznych dań. Wystarczą chęci, czas i książka "Ugotowani". Przepisy opisane językiem przystępnym, a całości idealnie dopełniają przepiękne fotografie, dzięki którym niemalże można poczuć zapach potraw,a apetyt na pewno wzrośnie. Polecam! Aż zrobiłam się głodna...
*cytaty pochodzą z książki
Jak można łączyć wiele pasji z gotowaniem...
więcej Pokaż mimo toOglądałam ten program w każdą niedzielę i byłam zaintrygowana ciekawymi przepisami, jak też niebanalnymi zainteresowaniami poszczególnych uczestników tego przedsięwzięcia. Lubię poznawać nowe, interesujące propozycje kulinarne, choć w kuchni jestem raczej tradycjonalistką. Mój mąż spróbowałby wszystkiego i właściwie prawie każde...
Nic dodać nic ująć piękne zdjęcia, smakowite przepisy, aż chce się je samemu odtwarzać:)
Nic dodać nic ująć piękne zdjęcia, smakowite przepisy, aż chce się je samemu odtwarzać:)
Pokaż mimo to