Może (morze) wróci

Bezdroża
2013-04-04
2013-04-04
Tagi:
ekologia gospodarka historia Jezioro Aralskie mentalność obyczaje obyczajowość reportaż środowisko naturalne tradycja Uzbekistan wspomnienia ZSRR życie codzienne
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 7 (67) / 2023 Marta Dzido, Magdalena Kicińska, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Redakcja magazynu Pismo, Joanna Ruszczyk, Bartek Sabela, Filip Springer, Piotr Tracz
Pismo. Magazyn... Marta Dzido, Magdal...
Okładka książki Azja 3. Opowieści podróżne Max Cegielski, Jerzy Chociłowski, Tomasz Fedor, Artur Gutowski, Iza Klementowska, Jacek Konieczny, Michał Książek, Andrzej Meller, Marek Pernal, Bartek Sabela, Krzysztof Środa, Paulina Wilk
Azja 3. Opowie... Max Cegielski, Jerz...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 9 (57) 2022 Margaret Atwood, Tove Ditlevsen, Zuzanna Kowalczyk, Małgorzata Lebda, Karolina Lewestam, Honorata Martin, Daniel Odija, Lidia Pańków, Redakcja magazynu Pismo, Bartek Sabela, Kae Tempest, Adrian Tomine, Shaun Walker, Rafał Wilk, Piotr Wójcik
Pismo. Magazyn... Margaret Atwood, To...

Oficjalne recenzje i

Zaginione morze

1576 62 133

Reportaż o Jeziorze Aralskim, jego wysychaniu, katastrofie ekologicznej dokonanej przez człowieka. Jest to też opowieść o Uzbekistanie, jego kulturze i problemach w dzisiejszej rzeczywistości.

Facet wziął przewodnik Lonely Planet i udowodnił, że znajmość języka nie jest konieczna do przeprowadzenia wywiadu a książkę napisać może każdy. Tylko po co?

Nie jest to w żadnym razie wybitne dzieło - raczej czytadło, ale bardzo przyjemne i szybkie. Zwłaszcza dla osób niewiele wiedzacych o Uzbekistanie i okolicach

Bartek Sabela jest już dziennikarzem z uznanym dorobkiem. Znając już od jakiegoś czasu jego dobry poziom pisarski, z ciekawością sięgnąłem do jego debiutanckiej książki. Już od pierwszego spojrzenia rzuca się w oczy ładne, przemyślane wydanie pełne niepretensjonalnych fotografii mijanych miejsc. Jest to bowiem dosyć typowa książka podróżnicza z pewnymi aspiracjami reporterskimi. Autor jest bardzo spostrzegawczym obserwatorem rzeczywistości Azji Środkowej, choć niektóre zjawiska, którym potrafił poświęcić całe rozdziały zupełnie się zdezaktualizowały (np. problem z niskimi nominałami waluty Uzbekistanu). Sabela nieraz odwołuje się do innych pozycji, nie stroni od regularnego przywoływania Kapuścińskiego, który wykreował chyba najpopularniejszą wśród Polaków wizję tego regionu. Nie jest jednak ten zapis wędrówki li tylko kroczeniem śladami wielkich poprzedników i przytaczaniem kolejnych opracowań historycznych i geograficznych. Polski podróżnik stara się, jak tylko potrafią jego ograniczenia nawiązywać relację z napotkanymi postaciami i wplatać ich historie w losy miejsc, które odwiedza. Bo jest ta książka zapisem z realizacji niezwykłego pragnienia autora dotarcia do umierającego/powracającego niby-to-morza, niby-jeziora, które ukształtowało przez pokolenia całe społeczeństwo żyjące z niego i dla niego. Teraz, gdy zanikło (choć jak pokazuje autor nie do końca i nie zupełnie bez nadziei na powrót/zmartwychwstanie),pogubieni ludzie próbują na nowo znaleźć swoje miejsce w świecie bez Morza Aralskiego jakie znali oni i ich przodkowie.
Bez wątpienia jest to warta lektury książka, którą prześladują nieliczne wady redakcyjne (ot, chociażby niekonsekwentna pisownia pewnego instrumentu muzycznego znanego jako dutar),którą można spokojnie przeczytać podczas jednego posiedzenia.

więcej Pokaż mimo to

Tragiczna katastrofa ekologiczna jest tu trochę pretekstem do podróży po Azji Centralnej, więc opowieść dotyczy nie tylko Morza Aralskiego. Książka Sabeli, jako że jest pięknie wydana z kolorowymi fotografiami, to dobry prezent dla siebie lub innych zainteresowanych regionem.

Interesuję się tymi rejonami, więc dosyć dużo czytam i oglądam na ten temat. Ale czy tu było coś nowego? Nie, sama nuda.

Bardzo interesujący reportaż, nie tylko o Morzu Aralskim, ale przede wszystkim o Uzbekistanie, kraju od ponad dwudziestu lat niepodległym, ale spłacającym wciąż długi ZSRRu. Polecam :)

Bardzo dobry reportaż, tytuł idealny.
Jak inaczej można było przedstawić te przykre wydarzenia bez zdefiniowania samego kraju w którym znajduje się Aral? Można się było domyślić że jak zwykle władza czasami nie chce widzieć problemu.. tylko można było zapobiec katastrofie. Jak zwykle człowiek jest najsłabszym ogniwem, a może najbardziej destrukcyjnym ogniwem..

Bardzo dobry reportaż, tytuł idealny.

bardziej przewodnik po Uzbekistanie niż opowieść o morzu Aralskim a z drugiej strony ciężko byłoby napisać książkę o samym jednym morzu. szkoda tylko, że tytuł jest mylący

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać