Gwiazdozbiór Psa

2013-04-17
2012-08-01
Olga Siara
Tagi:
postapokalipsa postapo literatura amerykańska proza współczesna
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Sentymentalna postapokalipsa

587 33 105

Dobrze spędzony czas

Dobrze spędzony czas

By cieszyć się opowiedzianą przez Petera historią, wystarczy tylko zaakceptować ten rwany, nieregularny styl. A potem już można wsiąknąć w historię.

W mojej lokalnej bibliotece od jakiegoś czasu jest kiermasz książki. I to tam trafiłem na "Gwiazdozbiór psa". Zachęcony okładką, tytułem i listą patronów kupiłem tę książkę, właściwie nowiutką, za 4 zł :)
Jeśli chodzi o opinię nie będę się rozpisywał. Fabuła jest mało ciekawa. Nie jest to opowieść akcji w stylu post-apo. Jest to raczej poetycka introspekcja pełna przemyśleń, wewnętrznych rozterek i... niestety nieudanej poezji.
W dodatku styl pisania. Zaburzona interpunkcja (świadomie!),tak jakby trudność mechanicznego czytania miała być dowodem na to, że książka jest wymagająca. Bo nie jest. I za to odejmuję dwie gwiazdki. Już raz się z tym spotkałem - przy czytaniu "Miliona małych kawałków" - i nie cierpię tego typu "zabiegów" literackich.
Mimo to "Gwiazdozbiór psa" dość mocno angażuje, ale trzeba mieć nastrój. Na spokojnie, powolutku, dać się unieść słowom i czytać jak poezję.

więcej Pokaż mimo to

Piękna - przez opisy i ukazanie przemyśleń głównego bohatera.
Piękna - mimo, charakterystycznego sposobu prowadzenia narracji, może nie tak charakterystycznego jak "Mechaniczna pomarańcza", ale nietuzinkowo na pewno.
Piękna - przez klimat i tempo nierównomierne.

Musi coś być na rzeczy skoro byłem gotowy wrócić do lektury w każdej chwili, wprost nie mogłem się doczekać jak włączę czytnik znowu. To rzadko zdarza się. Jedyny minus to jej długość. Za krótka.

Takie same, piorunujące wrażenie zrobiła na mnie "Droga".

"Gwiazdozbiór psa" - taki niepozorny, taki autor mi nieznany. Takie zaskoczenie. Taka uczta czytelnicza. 10/10.

Piękna - przez opisy i ukazanie przemyśleń głównego bohatera.
Piękna - przez klimat i tempo nierównomierne.

więcej Pokaż mimo to

Brutalna, prosta, szorstka, smutna, pisana dziwnym stylem - cudowna !!!
Przez to wszystko wywarła na mnie o wiele większe wrażenie niż znana wszystkim miłośnikom postapo „Droga”.
Jasper i Hig na długo pozostaną w mojej pamięci 👍
Teraz odnajdę swój gwiazdozbiór psa ….

Brutalna, prosta, szorstka, smutna, pisana dziwnym stylem - cudowna !!!
Jasper i Hig na długo pozostaną w mojej pamięci 👍
Teraz odnajdę swój gwiazdozbiór psa ….

Rzecz przyzwoita, najwyżej. Kojarzy się z "Drogą" McCarthy’ego. Niemniej nie ten poziom. Zdecydowanie zaburzył autor równowagę między "dzianiem się" a psychologizowaniem. Przy kolejnej niewiele wnoszącej retrospekcji głównego bohatera, ma się ochotę zakrzyknąć "skończ mędzić ty miękka p***o". McCarthy prostymi środkami osiągnął przytłaczający wręcz ciężar emocjonalny, tu jest najwyżej znudzenie. Zresztą relacje pomiędzy poszczególnymi postaciami są średnio wiarygodne. Lepiej by było jakby autor poszedł w czysty surwiwalizm/prepperyzm, z dodatkową atrakcją jaką jest wątek awionistyczny. Wyszło by dobre czytadło postapo. W sumie wyłącznie dla fanów klimatów postapokaliptycznych.

więcej Pokaż mimo to

Piekna historia o nadzieji, szukaniu szczescia oraz walce z przeciwnosciami. Cokolwiek to znaczy...

Książka lekka, trochę nudna ale ogólnie przyjemna. Pierwsza połowa zawiera tylko jeden ciekawszy fragment, ile można czytać o codziennym życiu na stepach w świecie postapo. Druga część juz trochę lepsza, mimo wszystko cała książka jest prowadzona jakby nie było żadnej, większej myśli przewodniej.

Znakomita post apokaliptyczna powieść. Jest tu wszystko czego oczekuję od tego typu opowieści – dobrze nakreślony, brutalny świat, w którym przeżyją tylko najsilniejsi. Ale u niektórych w tym świecie też jest potrzeba czegoś więcej, jakiegoś piękna, delikatności, form sztuki. Żeby wciąż pozostać człowiekiem potrzebują tych rzeczy. Mamy tu też pięknie nakreśloną wzruszającą relację przyjaźni pomiędzy człowiekiem a jego psem. Obywa się to bez tanich chwytów pod publiczkę. Czuć tu prawdziwe emocje.
Autor nie szczędzi nam drastycznych scen, ale też nie topi wszystkiego w beznadziei. Daje nam szczyptę nadziei. A raczej nie nam tylko bohaterom tej książki. Nadzieję na lepsze i jaśniejsze jutro.

więcej Pokaż mimo to

Lektura nie była idealna, ale finalnie dostrzegam zdecydowanie więcej pozytywów i doceniam opowiedzianą historię. Przede wszystkim porusza ona moim zdaniem najważniejszy element w postapo - poprzez ukazanie postapokaliptycznej rzeczywistości podkreślenie znaczenia rzeczy ważnych, teraz, w dobie życia ,,cywilizowanego", na które w codziennym pędzie zazwyczaj nie zwraca się uwagi. Współgra z tym kapitalny nastrój tęsknoty/pogrążenia we wspomnieniach, a także bogata sfera psychologiczna głównego bohatera. Budząca czasem irytację, czasem współczucie i serdeczność - jak w prawdziwym życiu.
To wszystko wybija ,,Gwiazdozbiór psa" ponad przeciętność i ponad zarzuty o papugowanie ,,Drogi" McCarthy'ego.
Choć fabuła toczy się raczej niespiesznie (wiele miejsca zajmują refleksje czy obrazy przyrody),to zdarza się kilka momentów dynamicznej akcji, które przykuwają uwagę i jednocześnie przypominają, że w świecie po apokalipsie dominuje brutalność i bezwzględność. I tutaj jednak pojawia się polemika nt. granic ,,gry o przetrwanie", pytania o moralność itp.

No można wytknąć też i kilka niedoskonałości: trochę dziwny sposób narracji z częstymi urywanymi myślami i swobodnym podejściem do interpunkcji (potencjalne wyjaśnienie można znaleźć w fabule) czy zbyt skrótową ostatnią część książki, lecz nie są to według mnie jakieś duże wady.

OCENA: 8/10. Pół żartem, pól serio gdybym łowił ryby lub latał jednopłatowcem, to bez mrugnięcia okiem dałbym dychę. ;-) Ponieważ jednak czasem patrzę w nocne niebo i łączę białe punkciki w umowne konstelacje, a w dodatku lubię postapo, wystawiam 8 i zachowuję historię Higa i jego psa w pamięci. Polecam bardzo bardzo.

• Chcę przeczytać
    1 751