Okładka książki Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy i jak można to zmienić w życiu i biznesie Charles Duhigg
Charles Duhigg Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The Power of Habit
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
2013-04-03
2013-04-03
2012-01-01
Małgorzata Guzowska
Tagi:
nawyk psychologia nałóg społeczeństwo neurologia

Patronaty LC

Książki autora

Analitycznie pomaga zrozumieć istotę nawyków oraz proponuje metody ich modyfikacji.

Polecam bardziej niż "Atomowe nawyki". Dużo przykładów jak małymi krokami zmienić swoje życie. Jednak książka w której najlepiej zaznaczać fragmenty, żeby móc do nich wrócić kilkukrotnie. Nie jestem znawcą ale wydaje mi się, że treści zawarte w książce to podstawa psychologii behawioralnej.

Świetna książka pomagająca zrozumieć proces działania nawyków. Uważam, że warto po nią sięgnąć nie tylko ze względu głównego wątku, lecz również z powodu bardzo ciekawych historii, które mają nam pomóc zrozumieć tematykę

Dobre

Dobre

Książkę należy potraktować jako lekkie w formie i przyjemne dla oka wprowadzenie do teorii kształtowania się i zmiany nawyków. Dziwią mnie negatywne komentarze, które sugerują, że piszący je spodziewali się książki-poradnika, która w nieco ponad 400 stronach powie im jak żyć. Chyba nie ma takich książek ;)

Z naukowego punktu widzenia, ta książka jest niewiele warta - zawiera informacje, które są oczywiste dla większości ludzi, nie podaje też rozbudowanych wskazówek jak zmienić nawyki (w tej kwestii tę książkę można streścić do dwóch rad: sprecyzuj co wyzwala nawyk, a następnie zamień zły nawyk na dobry dając sobie za to jakąś nagrodę),schematy przykładów są powtarzane wielokrotnie w większości rozdziałów; jedynie wyjaśnienie, w której części mózgu siedzą nawyki i dlaczego tam było dla mnie wartościową ciekawostką naukową. Natomiast ta książka jest interesująca dlatego, że autor ma dar opowiadania ciekawych i wciągających historii - to nic, że są bardzo podkoloryzowane, a czasem wyssane z palca - czyta się je bardzo przyjemnie. Zatem: jako książka, z której można się czegoś nauczyć - raczej nie, ale jako rozrywkowe opowieści napisane lekkim piórem - tak.

więcej Pokaż mimo to

Dobra książka, która nie jest poradnikiem, obiecującym złote góry, tylko rzeczowym wytłumaczeniem mechanizmów, jakimi rządzą się nawyki, z doskonałymi przykładami. Mam wrażenie, że im dalej w las, tym mniej do mnie trafiała, ale początek naprawdę interesujący. No i pigułka na koniec jest świetnym pomysłem.

Świetna książka. Opisuje sposób kształtowania się nawyków od strony neurologicznej, psychologiczne skutki wypracowania nawyków jednostki oraz socjologiczne nawyki grup społecznych. Wszystko poparte szczegółowo opisanymi przykładami.
Warta przeczytania.

Warta przeczytania.

Brak wskazówek i analiz nawyków. Same historie niesamowicie nudne, nie wnoszące nic konkretnego.

Nie spodziewałem się, że wyciągnę z tej książki tak dużo- i to rzeczy, o które nigdy bym nie posądzał, że są związane z nawykami! Fajna lektura, choć momentami była dla mnie toporna. Mimo to, warto przeczytać!

• Chcę przeczytać
  • Chcę w prezencie
  • Rozwój osobisty
  • Audiobook
  • 2021

Charles Duhigg Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy i jak można to zmienić w życiu i biznesie Zobacz więcej