Sztuka wojenna czasów Stefana Batorego Tom IV Aspekt praktyczny
- Psychoskok
- 2013-03-11
- 2013-03-11
- wojskowość staropolska
Czterotomowa "Sztuka wojenna czasów Stefana Batorego" jest dziełem powstałym na bazie materiałów, jakie autor zbierał przez lata do swojej pracy doktorskiej. Mając na uwadze bogactwo literatury i źródeł, jest to tekst naukowy, ale jednocześnie jego forma ma raczej wymiar popularnonaukowy. Dlatego dzieło to nadaje się nie tylko dla historyków wojskowości, ale dla wszystkich pasjonatów nowożytnej sztuki wojennej. Temat został potraktowany szczegółowo, a więc Czytelnik zetknie się tu z wieloma ciekawymi aspektami życia ówczesnych żołnierzy i personelu pomocniczego. Nie są to jedynie suche opisy bitew i uzbrojenia, jak w innych tego typu publikacjach, ale mamy tutaj militarne zagadnienia przedstawione na szerokim tle społeczno-politycznym. Dzięki temu możemy zobaczyć pełny obraz sztuki wojennej czasów Stefana Batorego. Plastyczna narracja książek sprawia, że czytając przenosimy się w odległe czasy, do innego świata, który już przeminął. W końcu jest to część naszego dziedzictwa.