Przygody Rózi i chłopca o imieniu Dziadek

- 2012-01-01
- 42 min.
- 9788393196296
- Piotr Żak
- zaufanie podejrzliwość opowiadanie dziecięce amerykańskie
„Rózia i jej przyjaciel Dziadek wędrowali przez las. Szli już dość długo, słońce chyliło się już ku zachodowi, między drzewami było coraz ciemniej. - Boję się- powiedział Dziadek.- Róziu wracajmy. Zgubimy się. - Oj, nie zachowuj się jak małe dziecko. Pójdziemy jeszcze tylko kawałeczek…”
To początek opowieści. Jakie były przygody, kogo spotkali? „..Nasza historia wywraca do góry nogami niektóre z klasycznych baśni. Zaś najbardziej oczytane mogą znaleźć w książeczce lekcję polityki: bez względu na to, czy dziecko chce wspiąć się na drzewo, czy też przywódca mocarnego państwa rozważa atak na mniejszy kraj, warto zawczasu dokładnie przemyśleć taką decyzję albo przynajmniej przygotować „wyjście awaryjne”, bowiem zawsze łatwiej jest gdzieś wejść, niż się stamtąd wydostać.”
Elliot Aronson
Skromna jeśli chodzi o objętość, w sam raz na jedno czytanie kilkulatkowi. Historia, w której młodsze pokolenie staje się nauczycielem starszego, a straszne bajki z dzieciństwa zostają odczarowane i pozbawione drastycznych treści. A za historią tą stoi mądrość Elliota Aronsona, niezwykle cenionego psychologa społecznego, który nie dość, że tę opowieść ułożył wraz z wnuczką i specjalnie dla niej, to jeszcze pomógł jej w ten sposób pokonać poważne szkolne problemy.
więcej Pokaż mimo toPiękna opowieść o przygodach dwójki dzieci, którą znany psycholog społeczny Elliot Aronson wymyślił i napisał dla (oraz przy jej pomocy) swojej wnuczki Ruth.
To opowieść o zaufaniu i podejrzliwości w stosunku do innych osób i świata.
Książeczka stawia nieco na głowie klasyczne baśnie, gdzie ufny Czerwony Kapturek zostaje zjedzony przez wilka, a nie podejrzliwi Jaś i Małgosia są więzieni przez złą Babę-Jagę.
Idealna pozycja do czytania przez wszystkich Dziadków swoim wnukom :-)
więcej Pokaż mimo toTo opowieść o zaufaniu i podejrzliwości w stosunku do innych osób i świata.