Człowiek, który wraca z daleka

- klasyka
- Seria z Krokusem
- L`homme qui revient de loin
- Oficyna Wydawnicza RYTM
- 1996-01-01
- 1919-01-01
- Bella Szwarcman-Czarnota
- leroux duch
Obecnie przedstawiamy Państwu mrożącą krew w żyłach - choć nie pozbawioną ironii - historię. Rozgrywa się ona w zamku pod Paryżem. Gdzie podział się właściciel zamku Andre? Kim naprawdę jest duch nękający piękną Fanny i jej męża Jacques`a? Rozwiązanie zagadki jest nieoczekiwane, dochodzimy do niego z sympatycznym dziennikarzem.
Bardzo przyjemny leciutki kryminał z historią o duchach w tle. Książka napisana jest w stylu bardzo podobnych do książek o Arsenie Lupin czy kryminałów Agathy Christie. Dzieje się także w podobnym okresie. Nie mrozi krew w żyłach, momentami co najwyżej wzbudza lekki niepokój. Tym niemniej zakończenie jest doprawdy zaskakujące. Przyjemna lekturka na weekendowy dzień.
Pokaż mimo toSympatyczna książka retro. Króciutka bo tylko 180 stron. Nie jest to historia mrożąca krew w żyłach jak zapewnia wydawnictwo. W zalewającej nas fali wampirzej, skandynawskich kryminałów i "Bóg wie czego" ta wydaje się prawie dla starszych dzieci na dobranoc.
Historia rozpoczyna się na zamku pod Paryżem, gdzie mieszka małżeństwo: Jacques i Fanny. Właścicielem zamku jest lub raczej był bogaty brat Jacques`a - Andre, który także był właścicielem fabryki koszulek do lamp gazowych, gdzie pracował Jacques który był biedny. Andre w wielkim pośpiechu i nerwach przepisał wszystko na Jacques`a, a sam planował wyjazd w nieznanym kierunku na czas nieokreślony. Na pociąg odwozi go swoim samochodem Jacques. Od tego czasu ślad po Andre zaginął. Mija 5 lat...Na scenę wkracza Marta, żona notariusza, której ukazuje się duch zaginionego Andre. Zakończenie jest zaskakujące i przewrotne, choć nie ma fajerwerków. Morał tej historii jest taki: jak zwykle wszystko przez te kobiety...
więcej Pokaż mimo toHistoria rozpoczyna się na zamku pod Paryżem, gdzie mieszka małżeństwo: Jacques i Fanny. Właścicielem zamku jest lub...