Żyj wystarczająco dobrze

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Agora
- 2013-02-22
- 2013-02-22
- psychologia wywiad poradnik
Dlaczego boimy się być sobą? Jak docenić to, co mamy? Na te i wiele innych pytań Agnieszka Jucewicz i Grzegorz Sroczyński starają się znaleźć odpowiedź w książce "Żyj wystarczająco dobrze" , która ukaże się na rynku 22 lutego br. nakładem Agory.
Agnieszka Jucewicz (redaktorka naczelna "Wysokich Obcasów", sobotniego magazynu "Gazety Wyborczej") i Grzegorz Sroczyński (dziennikarz "Gazety Wyborczej") przeprowadzili 20 rozmów z czołowymi polskimi psychologami i terapeutami. Do rozmowy zaprosili, m.in. Wojciecha Eichelbergera, Ewę Woydyłło-Osiatyńską, Danutę Golec, Zofię Milską-Wrzosińską i Andrzeja Wiśniewskiego.
"Czytając naszą książkę możecie się poczuć miotani sprzecznymi diagnozami na swój własny temat. O to nam chodziło, abyście w kolejnych wywiadach zobaczyli kawałek siebie, własnych dziwactw, lęków, natręctw i namiętności. Rozmawiamy z najlepszymi polskimi terapeutami i psychoanalitykami, którzy pomogli tysiącom ludzi stanąć na nogi. Pytamy ich o to, dlaczego boimy się być sobą? Jak docenić to, co mamy? Jak sobie radzić z zawiścią i zazdrością? Jak nie zapracować się na śmierć? Jak przetrwać kryzys w związku? Co nam dali rodzice? Dlaczego uciekamy w uzależnienia? Czytajcie i dziwcie się samym sobie!" - piszą we wstępie do książki jej autorzy.
Agnieszka Jucewicz (1976) - dziennikarka, redaktorka naczelna "Wysokich Obcasów" - sobotniego dodatku do "Gazety Wyborczej", z wykształcenia anglistka, mama Tosi i Franka. Najbardziej lubi rozmawiać z ludźmi. Nie zna odpowiedzi na pytanie - jak żyć wystarczająco dobrze, ale ma nadzieję, że zdąży się tego dowiedzieć.
Grzegorz Sroczyński (1974) - studiował dziennikarstwo i polonistykę, od 1999 roku pracuje w "Gazecie Wyborczej", gdzie był kolejno dziennikarzem, redaktorem, szefem działu promocji nakładu, obecnie jest dziennikarzem w czwartkowym dodatku "Duży Format". Nie żyje wystarczająco dobrze, bo wciąż ma złudzenia, że powinien lepiej.
Oficjalne recenzje
Wywiady z psychoterapeutami
Wystarczająco dobra matka – tak Donald W. Winnicott określał kobietę, która w optymalny sposób zaspokaja potrzeby swojego dziecka i reguluje jego emocje. Daleka jest od ideału – po prostu – jest taka, jaka ma być – wystarczająco dobra.
Tytuł książki „Żyj wystarczająco dobrze” jest parafrazą tego terminu. Żadnych przesad typu bądź piękny, miej dużo pieniędzy, osiągnij sukces i stań się chodzącą perfekcją. „Żyj wystarczająco dobrze” stanowi zbiór wywiadów przeprowadzonych przez Agnieszkę Jucewicz i Grzegorza Sroczyńskiego z rozpoznawalnymi polskimi psychoterapeutami i psychologami. Wywiady obejmują szeroką tematykę – od wychowywania dzieci, przez związki po stosunek do samego siebie i samorealizacji.
Zbiór otwiera opublikowany w „Wysokich Obcasach” wywiad z Wojciechem Eichelbergerem na temat współczesnego narcyzmu w społeczeństwie. Kolejne rozmowy poświęcone są między innymi zazdrości o osiągnięcia innych, znaczeniu emocji w życiu człowieka, depresji, pojęciu wolności w związku, o tym, jak ciało wyraża nasze niechciane emocje, a także dlaczego dzieci do rozwoju potrzebują granic.
Każdy artykuł zawiera interesujące tezy, a rozmówcy stanowią grupę o różnym bagażu doświadczeń i zapleczu teoretycznym.
Jednym z negatywnych przykładów posługiwania się teorią bez uwzględnienia współczesnych badań naukowych jest wywiad z Ewą Chalimoniuk, która twierdzi, że W okresie niemowlęcym (…) ojciec jest tym samym [co matka – przyp. mój] obiektem, który przewija, karmi, przytula, bierze na spacer, bawi się. Później zaczyna istnieć w świadomości dziecka jako drugi rodzic – ojciec. Tymczasem, biorąc pierwsze badania z brzegu, jak zaobserwował amerykański lekarz Michael Yogman w 1981 roku, już 8-tygodniowe niemowlęta, w zależności od tego, czy miała je podnieść matka czy ojciec – miały inny rytm serca i częstotliwość oddechu.
Zapewne Tomasz Witkowski miałby dużo do powiedzenia na temat niesprawdzania teorii, według których pracują terapeuci. Swoją drogą, wkrótce ukazuje się drugi tom „Zakazanej psychologii” i pewnie krytyka współczesnych psychologów będzie tam dużo dotkliwsza niż moja delikatna uwaga do słów Ewy Chalimoniuk.
Na koniec muszę jednak przyznać, że to jedna z najlepszych książek psychologicznych, które ostatnio przeczytałam. Wywiady i zawarte w nich myśli skłaniają do refleksji, klika z cytatów trafiło do notatnika. Była to interesująca przygoda przez różne życiowe tematy i z pewnością do lektury jeszcze wrócę i będę ja polecać.
Anna Kaczmarczyk
- 1 559
- 1 096
Bardzo dobra pozycja. Ogólna, dla wszystkich, w tym sensie, że każdy znajdzie jakiś aspekt który go dotyczy. Jeden lub trzy, a może wszystkie - bo zechce poznać punkt widzenia rodzica czy dziecka. A może po prostu czyjś? Chodzi o to że mnie zmusiła do chwilowego zatrzymania i pomyslenia, a to juz duzo w dzisiejszych postanowieniach, deadline's ittp. Moja lekcja, która nibt znalam: podróż trwa i jest wazna, cel zwykle jest z nami tylko chwilę, bo np. wypiera go juz inny. Polecam.Choćby do przekartkowania i wybrania tego co może zatrzyma wzrok i myśl, co może coś uświadomi? Po to w końcu są ksiązki, sztuka, dobre filmy.
więcej Pokaż mimo toCiekawa ksiazka w formie wywiadow z roznymi osobami, niektóre ciekawsze inne mniej ale generalnie warta przeczytania. Czyta sie szybko i lekko. Generalnie, niesie bardzo cenny przekaz aby w zyciu byc "wystarczajaco dobrymh". Idealow nie ma albo sa tylko chwilowe. Polecam
Pokaż mimo toKsiążki z tej serii to dla mnie obcowanie z ciekawymi ludźmi i możliwość zajrzenia do ich świata, ich rozumienia rzeczywistości. A że są to z reguły osoby ciekawe i zajmujące się szeroko pojętym człowiekiem - to i rozmowy są ciekawe. Niektóre za krótkie, za płytkie, inne błyskotliwe i warte kilkukrotnego przeczytania. Niezobowiązująca. Chętnie sięgnę po kolejne książki z tej serii.
Książki z tej serii to dla mnie obcowanie z ciekawymi ludźmi i możliwość zajrzenia do ich świata, ich rozumienia rzeczywistości. A że są to z reguły osoby ciekawe i zajmujące się szeroko pojętym człowiekiem - to i rozmowy są ciekawe. Niektóre za krótkie, za płytkie, inne błyskotliwe i warte kilkukrotnego przeczytania. Niezobowiązująca. Chętnie sięgnę po kolejne książki z...
więcej Pokaż mimo toŚwietne rozmowy, różne punkty widzenia, ale ten sam wydźwięk stonowania, zrównoważenia, spokoju.
Pokaż mimo toKsiążka nierówna. Na początku wywiady słaby, niewiele wnoszą. Potem lepiej.
Książka nierówna. Na początku wywiady słaby, niewiele wnoszą. Potem lepiej.
Pokaż mimo toKsiążka w formie luźnego dialogu ze specjalistami różnego kalibru, nie do końca tego oczekiwałem, ale też sięgnąłem po nią w ciemno.
Pokaż mimo toMimo to warto przeczytać jeżeli ktoś ma problemy ze sobą lub z otaczającymi ludźmi, to znajdzie w niej kilka ciekawych poszlak jak te problemy ugryźć
Bardzo ciekawa książka. Wywiady o życiu, w trakcie można też na wiele pytań samemu sobie odpowiedzieć. Dla zainteresowanych psychologią polecam.
Pokaż mimo toPo przeczytaniu Czując czuję duży niedosyt. Książka dobra, są fragmenty fenomenalne, a są momenty gorsze. W sumie jak w życiu więc dam 7.
Pokaż mimo toOmówione problemu ówczesnego świata, w formie wywiadu. Wygodnie się czyta
Omówione problemu ówczesnego świata, w formie wywiadu. Wygodnie się czyta
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, dobry początek dla każdego, kto np. zaczyna swoją przygodę z psychologią. Polecam!