Być lekarzem, być pacjentem
- Czarna Owca
- 2013-04-01
- 2013-04-01
- lekarz pacjent
Dzięki tej książce porozumienie między lekarzem a pacjentem stanie się łatwiejsze.
Książka dotyczy relacji lekarz – pacjent i pacjent – lekarz. Relacja ta jest szczególna, ponieważ uruchamia mnóstwo projekcji, przeniesień, uczuć. Warto o nich wiedzieć, gdyż wtedy łatwiej sobie z nimi radzić. Obie strony mogą z książki dowiedzieć się, na co w tym trudnym kontakcie zwracać uwagę, by przebiegał w miarę bez zakłóceń i służył leczeniu. Bo na wynik leczenia ma wpływ zarówno lekarz, jak i pacjent – to wspólna odpowiedzialność. Dlatego relacja między nimi musi być uświadamiana i w sposób mądry, celowy podporządkowana leczeniu.
Z książki skorzystają zarówno lekarze, personel medyczny, studenci medycyny i nauk pokrewnych, jak i pacjenci.
Pozycja myślę obowiązkowa dla lekarzy osób aspirujących na lekarzy. Pokazuje stosunek pacjenta do medycyny i wszystkiego co z nią związane, szczególnie do relacji z lekarzem. Momentami wyidealizowana, ale pewnie wszyscy byśmy sobie życzyli takiego traktowania. Dla pacjenta nie jest szczególnie interesująca, ale warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała! Niezwykle wartościowa lektura zarówna z punktu widzenia pacjenta jak i praktyka w zawodzie medycznym. Oczywiście, wątki mogłyby być rozwinięte bardziej, ale rozumiem zamysł tej książki i jej objętości. Inspiruje do dalszych poszukiwań i pogłębiania wiedzy psychologicznej w celu lepszej pracy z pacjentem. Studenci kierunków medycznych, pracownicy służby zdrowia i pacjenci, którzy nie odnajdują się w relacji z lekarzem - POLECAM!!!
Wspaniała! Niezwykle wartościowa lektura zarówna z punktu widzenia pacjenta jak i praktyka w zawodzie medycznym. Oczywiście, wątki mogłyby być rozwinięte bardziej, ale rozumiem zamysł tej książki i jej objętości. Inspiruje do dalszych poszukiwań i pogłębiania wiedzy psychologicznej w celu lepszej pracy z pacjentem. Studenci kierunków medycznych, pracownicy służby zdrowia i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja dla praktykantow w sluzbie zdrowia. Goraco polecam.
Bardzo dobra pozycja dla praktykantow w sluzbie zdrowia. Goraco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura zdecydowanie obowiązkowa jako wstęp do dobrej komunikacji i przypomnienia sobie o współodczuwaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka ale raczej dla lekarza nie dla pacjenta. Dużo mówi o odpowiedzialności i rozterkach lekarza oraz o pobudkach jakimi kierują się przyszli medycy. Ważne zdania o błędach w traktowaniu pacjenta.