Arystokracja

- historia
- Dwudziestolecie międzywojenne (tom 1)
- Arystokracja
- Bellona
- 2012-02-01
- 2012-02-01
- dwudziestolecie międzywojenne arystokracja artystokraci sławomir koper książęta
Kolekcja XX-lecie międzywojenne to wyjątkowa seria 22 książek o świecie, który przeminął, ale który wart jest przypomnienia. Zapraszamy czytelników do sentymentalnej podróży, w której postaramy się przedstawić najważniejsze aspekty życia w tamtych czasach. Opowiemy o tym jak Polacy pracowali i odpoczywali, co ich wzruszało, interesowało czy bulwersowało.
W naszej serii nie zapominamy także o poważniejszych tematach takich jak: polityka, rozwój nauki i przemysłu, czy stosunek do mniejszości narodowych. Autorem kolekcji jest znany i ceniony znawca II Rzeczypospolitej - Sławomir Koper, twórca wielu bestselerowych książek opisujących okres przedwojenny. Zatem cytując słowa znanego szlagieru z 1935 roku - powróćmy jak za dawnych lat...
W cyklu książek poświęconych dwudziestoleciu międzywojennemu to tom pierwszy (czym arystokraci sobie zasłużyli na to wyróżnienie, wszak miały być najważniejsze aspekty epoki...). Czytam go jako kolejny, więc w opinii nie będzie "zobaczymy, co dalej" ani tym podobne.
Tom nie jest wielki, więc i opinia nie powinna być zbyt wielka. Do rzeczy.
Zdjęcia ciekawe, zróżnicowane, nieźle dobrane, choć w rozdziale "Pomiędzy patriarchatem a feudalizmem", poświęconym uroczystościom, świętom i kulinariom są wyłącznie fotografie z polowań. Jeśli jednak ogólnie zdjęcia można chwalić, to podpisy pod nimi już nie. Bo a to pan nagle się staje panią (s. 27),a to klisza jest odwrócona i to, co po prawej na zdjęciu, w podpisie już jest po lewej (ss. 48, 89). Maniera zapisywanie każdej osoby "pierwsza z prawej, druga z prawej, trzecia z prawej" zajmuje dużo miejsca i w niczym nie ułatwia odszukanie postaci, przy tym pod innymi fotografiami w ogóle nie wiemy, gdzie stoją/siedzą wymienione osoby.
Tekst przyzwoity językowy. Z treścią gorzej. Kolejne rozdziały o rodach (Radziwiłłowie, Czartoryscy, Lubomirscy, Braniccy, Zamoyscy) to ich dzieje w dawnych wiekach, a nie w dwudziestoleciu. Czasem, jak w przypadku Czartoryskich, na międzywojnie przypadły dwa zdania! Nieco lepiej jest w przypadku Sapiehów, nieźle - książąt pszczyńskich. Co z innymi rodami? Gdzie np. Czetwertyńscy?
Podobnie potraktowano rezydencje, choć w tym przypadku wcześniejsze losy zamków i pałaców już tak nie rażą.
Rozdział o wychowaniu dzieci - bardzo ciekawy, ale jednocześnie jednostronny - jakież to one dobrze wychowane! Gdzie rozdziały o zwyczajach domowych, pogrzebach, balach, działalności charytatywnej? Tylko pojawiły się "Męskie rozrywki", zresztą, jeden z ciekawszych rozdziałów. Co do plotkarskiego - z kim to się żenili arystokraci, to zbyt populistyczne.
A w ogóle to ta śmietanka towarzyska, to elita Polaków. dobrze traktująca poddanych w swoich włościach, pracująca zawodowo, wykształcona, czasem mająca fanaberie, ale to rzadkość...
Jak nie znoszę komunizmu i lewicy, tak nie mogę wytknąć jednostronności obrazu arystokracji przedwojennej, tej w większości klasy próżniaczej. To nadmiernie wygładzony obraz grupy ludzi o wysokim mniemaniu o sobie, a zarazem niczego nie wnoszący do ogólnego dobra Niepodległej. Za to z pretensjami.
A tak na marginesie - z wyjątkiem książąt, którymi byli potomkowie litewskich krewnych Jagiełły, wszelkie te tytuły hrabiowskie i inne były w Polsce przedrozbiorowej zabronione (choć wielu o nie zabiegało u obcych dworów),a po rozbiorach nadane przez zaborców. Jest się czego chwalić...
Zdjęcia warto obejrzeć, rozdział wstępny przeczytać, kilka fragmentów może także, ale całość jest daleka od szumnego tytułu.
więcej Pokaż mimo toTom nie jest wielki, więc i opinia nie powinna być zbyt wielka. Do rzeczy.
Zdjęcia ciekawe, zróżnicowane,...
Polecam
Polecam
Pokaż mimo toCzyta się lekko i przyjemnie. Bardzo rzetelny opis, bez brązownictwa
Czyta się lekko i przyjemnie. Bardzo rzetelny opis, bez brązownictwa
Pokaż mimo toPierwsza część serii o Dwudziestoleciu Międzywojennym Stanisława Kopera to propozycja bardzo ciekawa dla miłośników epoki. Poświęcona jest polskiej arystokracji. Koper w dość skrótowej formie (pewnie takie było założenie serii) przedstawia losy najważniejszych arystokratycznych rodów, które funkcjonowały w przestrzeni społecznej lat międzywojennych. Czytelnik może się również zapoznać z losami wielkich rezydencji, zwłaszcza losy tych na Kresach Drugiej Rzeczpospolitej, które po II wojnie światowej znalazły się poza granicami Polski smucą. Koper przedstawia też co nieco z obyczajowości ówczesnej arystokracji, np. tradycję polowań, a także związki przedstawicieli wielkich rodów z polityką. Wszystko to wzbogacone jest licznymi zdjęciami z życia arystokratów oraz zdjęciami ich rezydencji.
Warto sięgnąć po książkę Kopera, bo w pigułce przedstawia ważny element Dwudziestolecia Międzywojennego w Polsce. Książka, jak zwykle u Kopera, napisana jest lekkim piórem, ze swadą i z humorem.
Pierwsza część serii o Dwudziestoleciu Międzywojennym Stanisława Kopera to propozycja bardzo ciekawa dla miłośników epoki. Poświęcona jest polskiej arystokracji. Koper w dość skrótowej formie (pewnie takie było założenie serii) przedstawia losy najważniejszych arystokratycznych rodów, które funkcjonowały w przestrzeni społecznej lat międzywojennych. Czytelnik może się...
więcej Pokaż mimo toNapisana przystępnym językiem opowieść o polskiej arystokracji. W książce odnajdziemy wiele ciekawostek i pięknych zdjęć.
2012