Niebo

- 2013-03-20
- 2012-08-21
- Beata Gluma
- miłość zło anioł
Anielica Bethany oraz Xavier, jej ziemski ukochany, wystawili cierpliwość niebios na próbę już w chwili, gdy zaczęli się spotykać. Teraz przekraczają ostateczną granicę: biorą ślub. W dniu, w którym poprzysięgli sobie, że nic ich nigdy nie rozdzieli, dowiadują się, iż najtrudniejsze z dotychczasowych wyzwań dopiero przed nimi: zmuszeni będą stawić czoło Siódmym, specjalnie wyszkolonemu oddziałowi żołnierzy anielskiego wojska powołanemu do pilnowania ładu we wszechświecie. A oni nie spoczną, dopóki ich misja nie zostanie wypełniona, krnąbrny anioł schwytany i doprowadzony przed oblicze niebieskiego sądu. Czy zakochany anioł udowodni niebu i ziemi, że nie istnieje na świecie siła potężniejsza od miłości?
- 1 426
- 1 099
Koniec. Całe szczęście.
Ale od początku. Xavier i Beth biorą ślub nie myśląc o konsekwencjach (bo po co) i zaczyna się efekt domino. Ksiądz który udzielił im ślubu zmarł w ramach kary. Zaczynają ich ścigać Siódmi aby ich ukarać. Więc muszą uciekać...
Szczerze, to ten wątek "uczucia łamiącego reguły Nieba" stał się już nudny. No ile można? Bethany w żaden sposób nie dojrzała. Nawet stała się gorsza niż w poprzednich tomach. Ksiądz zmarł z ich powodu, a ona nie odczuwała żadnego żalu. Nic. "To nie jest ich wina" i tyle. Tutaj przytoczę cytat Gabriela który idealnie podsumował tą sytuację: "Ty nie doświadczasz emocji, Bethany, ty się w nich pławisz. Działasz wyłącznie pod ich wpływem, a przy tym wszystko, co robisz, wynika z czysto egoistycznych pobudek." Czytając to byłam z niego dumna 🙂 w sumie to tak można skwitować całą trylogię. Jej postać dalej nie rozczarowuje. Cały tom zachowuje się dziecinnie i momentami nawet okrutnie (jak w tej scenie z Mary która widziała jak całuje się z Xavierem, zszokowała mnie). Mimo że jest aniołem to szybko traci wiarę, nie słucha ani trochę swojego rodzeństwa i jeszcze ulega Diabłowi. Dramat. Zwłaszcza że przez nią Gabriel prawie traci skrzydła 🤦
Dobra zostawmy już Beth i przejdźmy to idealnego Xaviera. Nagle w tym tomie magicznie zamiast orzechowych włosów ma miodowe 🤣 Już się cieszyłam, że umarł ale nie. Przywrócono go do życia i jeszcze opętał go Lucyfer. Typowe. A jak okazał się pół aniołem i pół człowiekiem to już miałam ochotę zakończyć tą książkę. No przecież Xavier też musi być wyjątkowy. Broń Boże żeby był zwykłym człowiekiem. Wcześniej mnie nawet nie irytował ale tu już zaczął. Jedyne co w jego postaci było dobrego to to, że potrafił czasem przemówić Beth do rozsądku. I to by było na tyle z jego postaci.
Siódmi mnie rozczarowali. Wyglądali jak faceci w czerni. I jak na tak duży zastęp aniołów to słabo im szło szukanie Beth a tym bardziej walki z nimi.
Rafael miał beznadziejne poczucie humoru i jak dla mnie mogło go tam wcale nie być.
Jedyny wątek który podobał mi się w całej trylogii to Gabriel i Molly. I gdyby historia skupiła się bardziej na nich to była by to lepsza książka. Naprawdę im kibicowałam i chciałam się dowiedzieć czy faktycznie będą razem na końcu ale nie jest nam dane się tego dowiedzieć. Ciekawa była też historia Molly i Wade'a. Dobrze było pokazane jak sekta może zmienić człowieka. I była to idealna okazja dla Gabriela aby pokazać że jednak mu zależy na niej.
A najgorsze co autorka mogła zrobić (i zrobiła) to niedokończyć wątków. Pozaczynała ich tyle i żadne nie miały żadnego rozwiązania. Co się stało z Ivy? Co z Gabrielem i Molly? Co z Tuckerem i Hanną? Brakowało też jakiejś rozmowy Beth z jej rodzeństwem po jej powrocie z Nieba. Słabe to zakończenie.
Autorka nie popisała się z jeszcze jedną rzeczą. Nie powinna pokazywać nastolatkom, że seks bez zabezpieczenia to w porządku bo przecież wasza miłość jest tak wielka 🤦 Wielkie nie. Taki przekazów nie powinno być w książkach dla młodzieży.
Kończąc, książki są skierowane do młodszych czytelników więc gdybym była te 15-17 lat młodsza to MOŻE by mi się spodobało. Ale nie, to nie jest jedna z tych młodzieżówek co w każdym wieku możesz przeczytać i się w niej zakochać. Ot, taka historyjka miłosna przesycona słodyczą. Jak komuś nie przeszkadzają błędy logiczne i idiotyzm postaci to może po nią sięgnąć. W innym wypadku odradzam (no chyba żeby się pośmiać). Chociaż okładki mają ładne 😉
Koniec. Całe szczęście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części dzieje się dużo. Aż za dużo. Mam wrażenie że autorka wpakowała tutaj wszystkie pomysły jakie tylko przyszły jej do głowy co sprawiło, że akcje urywają się nagle i ogólnie trochę to wszystko chaotyczne było.
Jak już wspominałam wcześniej nie lubię zostawiać niedokończonych serii.
Niebo, to ostatni tom trylogii Blask.
I co więcej - cieszę się, że w końcu go skończyłam. Niestety postać Bethany z tomu na tom coraz bardziej mnie irytowała.
No bo w końcu ile można czekać, aby wszyscy wybawiali ją z opresji, których sama była przyczyna. A właściwie przyczyną wszelkich problemów było uczucie między nią i Xavierem.
Uczucie łamiące wszelkie reguły niebieskie, za które czekała ich kara.
W pewnym momencie, to się stawało naprawdę nudne.
Tak więc można przeczytać, ale szału nie ma. Przynajmniej dla mnie.
Może się natomiast spodobać młodszym czytelnikom.
Bethany i Xavier wystawiali cierpliwość niebios na próbę już niejednokrotnie.
Teraz jednak złamali wszelkie zasady biorąc ślub.
Tym razem będą musieli stawić czoło Siódmym, żołnierzom anielskiego wojska, którzy mają sprowadzić krnąbrnego anioła do domu.
Jak już wspominałam wcześniej nie lubię zostawiać niedokończonych serii.
więcej Pokaż mimo toNiebo, to ostatni tom trylogii Blask.
Xavier znowu powraca, a wraz z nim największe wady całego cyklu!
Trudno czuć sympatię do kogoś tak w sobie zadufanego w sobie, nudnego i pełnego niezrozumiałej nienawiści do kobiet (w końcu najbardziej mu w Bethany podoba się to, że nie przypomina jego koleżanek, a sam pomysł, że ktoś uzna, że jest wrażliwy, napawa go obrzydzeniem). To już ostatni tom, a właściwie nadal nie wiemy, co lubi Xavier u Bethany oprócz tego, że jest wyjątkowa, co jest tu słowem-wytrychem.
Najciekawsze jest tu to, że to Gabriel (archanioł Gabriel) opowiada się przeciwko seksizmowi i sam wątek Molly oraz Wade'a. Gdyby im poświęcić więcej czasu, bawiłabym się znacznie lepiej.
Xavier znowu powraca, a wraz z nim największe wady całego cyklu!
więcej Pokaż mimo toTrudno czuć sympatię do kogoś tak w sobie zadufanego w sobie, nudnego i pełnego niezrozumiałej nienawiści do kobiet (w końcu najbardziej mu w Bethany podoba się to, że nie przypomina jego koleżanek, a sam pomysł, że ktoś uzna, że jest wrażliwy, napawa go obrzydzeniem). To już ostatni tom, a właściwie nadal nie...
Ostatnia część trylogii.
Następnym krokiem są studia. Beth i Xavier idą na studia pod zmienionym nazwiskiem. Ale i tam nie jest bezpiecznie, bo Siódmi cały czas ich szukają. Do tego dochodzi udawanie rodzeństwa przed wszystkim i znoszenie Mary Ellen, która jest zainteresowana Xavierem...
Żeby ocalić Xaviera, Gabriel jest gotów poświęcić swoje skrzydła. Jednakże do tego nie dochodzi, ale później Gabriel jest w niezbyt dobrej formie psychicznej . Liczyłam, że w tym tomie zostanie zakończony wątek Molly i Gabriela. Niestety nie został on zakończony. Nie był nawet ani jednego zdania na ten temat. Jak to się potoczyło dalej to możemy się jedynie domyślać. Natomiast Beth stanie przed ważnym wyborem w jej życiu : wybrać życie z Xavierem i utratę skrzydeł lub życie ze skrzydłami i bez Xaviera? Jeśli chcecie wiedzieć co wybierze Beth przeczytajcie.
Pierwszy tom mnie irytował, zwłaszcza wątek miłosny Xaviera i Beth, w drugim było trochę więcej akcji, ale w trzecim nie sposób się nudzić. Oczywiście Beth mnie momentami irytowała, ale nie było tak źle jak wcześniej.
Ostatnia część trylogii.
więcej Pokaż mimo toBeth i Xavier decydują się wziąć ślub. Jednakże Anioły nie są tym zachwycone. Pomimo ich sprzeciwu dochodzi do ślubu. Gabriel i Ivy starają się chronić nowożeńców w ukryciu co odbija się na ich zdrowiu psychicznym.
Fajne zakończenie serii.
Fajne zakończenie serii.
Pokaż mimo toTrzeci tom z tej serii to według mnie totalna klapa w porównaniu do poprzednich części. Za wiele się tutaj nie działo. Tak naprawdę przestała mnie już interesować historia Xaviera i Beth, a bardziej skupiłam swoją uwagę wokół Gabriela i Molly (których wątek nawet nie został zakończony).
Co do zakończenia, to mam wrażenie, że nic nie zostało zakończone. Wątki nie zostały podomykane, co mnie niesamowicie zirytowało, bo tylko czekałam na ich koniec. Sam wątek miłosny wydał mi się lekko żenujący i naciągany, a fabuła bardzo nużąca.
więcej Pokaż mimo toCo do zakończenia, to mam wrażenie, że nic nie zostało zakończone. Wątki nie zostały...
Przyznam szczerze, że po dość nieudanej drugiej części w końcu dostaliśmy coś godnego uwagi. Styl autorki bardzo się poprawił, nie mamy tu lukrowanej historyjki dwóch nastolatków, ale już bardziej dojrzałą powieść, którą dobrze się czyta. Akcja jest bardzo szybka, w przeciwieństwie do wcześniejszych części, nie ma tu uczucia nudy. Ciągle się coś dzieje. Jest bardziej emocjonująca, trzymająca w napięciu, a nawet bardziej brutalna. Książka daje nadzieję i mówi nam, że każdy z nas ma swojego Anioła Stróża, który pomaga nam gdy upadamy. Daje przykład, że to Miłość i wzajemne zrozumienie jest kluczem do szczęścia, że bez Miłości nie ma nic. Mogę śmiało polecić tę część.
więcej Pokaż mimo toŚwietna, polecam
Świetna, polecam
Pokaż mimo toOkładka: 9/10
Treść: 6,5/10
Finał trylogii nie rozczarował – jest to jak dla mnie najlepsza część serii. Akcja wciągająca, co chwilę mamy do czynienia z pojawiającymi się nowymi wątkami i postaciami, z których moje serce zdecydowanie w całości skradł Rafael ;) Nie brakuje emocji, a czytelnik z napięciem śledzi losy dwójki głównych bohaterów, którzy co chwila muszą stawiać czoła kolejnym niebezpieczeństwom. Pod tymi względami absolutnie nie ma się do czego w powieści przyczepić, a i zakończenie uważam za całkiem udane – nie było do końca tak ckliwe, jak się obawiałam.
Kuleje za to odrobinę logika niektórych wydarzeń i niedopowiedzenia w kolejnych wprowadzanych wątkach, których jest taka mnogość, że wiele z nich urywa się nagle i w sposób mało uzasadniony. Tu pościg, tu dziwny narzeczony Molly, tu opętanie, tu znowu koledzy z uniwersytetu… Momentami kolejne wydarzenia wyglądają jak pocięte filmowe kadry, które sypią się jeden za drugim bez żadnego rozwinięcia. Wygląda to tak, jakby autorka wszystkie swoje pomysły koniecznie chciała upchnąć w fabule, nie do końca zastanawiając się, czy będzie to wszystko razem dobrze wyglądać. Ponownie więc jak w drugim tomie, leży nieco kwestia przemyślenia i dopracowania powieści.
Pomimo tego, ostatni tom czytało się bardzo dobrze i uważam całość trylogii za w gruncie rzeczy udaną. Owszem, jest to przede wszystkim lekki młodzieżowy romans skierowany raczej do nastoletnich czytelników, ale ja pomimo moich wielu już lat na karku jakoś przez niego przebrnęłam i to bez większej traumy ;) Źle nie było, daję plusa!
Okładka: 9/10
więcej Pokaż mimo toTreść: 6,5/10
Trochę sceptycznie podchodziłam przy początku tej trylogii.
Fakt sytuacje zaczęły się rozkręcać, książka wciągnęła cztery dni zleciały trylogia przeczytana a mnie jednak czegoś zabrakło. Stoczonej bitwy Nieba z Piekłem, walki z Siódmymi za ich naruszenia a także nie rozwinięta rola Xaviera z jego mocami gdzie są wobec niego jakieś plany i trochę to niewytłumaczone zaginięcie pod koniec Ivy. W sumie przy końcówce również zabrakło mi przy powrocie Bethany z nieba jakieś wyjaśniającej rozmowy z jej rodzeństwem.
Książka dobra jednak nie wyczerpująca tematu...
Polecam ;)
Trochę sceptycznie podchodziłam przy początku tej trylogii.
więcej Pokaż mimo toFakt sytuacje zaczęły się rozkręcać, książka wciągnęła cztery dni zleciały trylogia przeczytana a mnie jednak czegoś zabrakło. Stoczonej bitwy Nieba z Piekłem, walki z Siódmymi za ich naruszenia a także nie rozwinięta rola Xaviera z jego mocami gdzie są wobec niego jakieś plany i trochę to niewytłumaczone...