- reportaż
- Polska Akcja Humanitarna
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Afryka Niger Sierra Leone turystyka
W tej książce chcemy opowiedzieć o turystyce
odpowiedzialnej. Spróbujemy pokazać,
jak ważne jest to, by podróżować
świadomie. Zapraszamy do Afryki Zachodniej.
Chociaż to zaledwie kilka godzin lotu
z Europy, Polacy rzadko tam zaglądają.
Rozpowszechniane przez media wizje
wojen, chorób oraz katastrof humanitarnych
skutecznie przesłaniają przyrodnicze
i kulturowe walory regionu.
Autorki opisują na konkretnych przykładach znaczenie turystyki
dla mieszkańców dwóch wybranych do szczegółowej analizy
krajów – Sierra Leone i Nigru. Wskazują na gospodarczą i społeczno-
kulturową rolę turystyki oraz na jej udział w ochronie
przyrody.
Obserwacje terenowe, przeprowadzone
rozmowy i wywiady dostarczają bardzo
ciekawego materiału z pierwszej ręki.
Autorki nie starają się lukrować rzeczywistości. Omawiają
jasne strony oddziaływania turystyki na społeczności lokalne,
ale nie stronią też od prezentowania tych ciemniejszych.
z recenzji dr hab. Bogumiły Lisockiej-Jaegermann
Dodaj cytat z książki Świadomi i pomocni. W stronę odpowiedzialnej turystyki. Przykłady z Nigru i Sierra Leone
Dodaj cytat
Całkiem ciekawa książka o dwóch, raczej mało znanych u nas krajach - Nigrze i Sierra Leone. Pomimo nieco naukowego wydźwięku czyta się ją sprawnie.