Druga wojna światowa

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Kompendium wiedzy

65 9 63

Uważam, że jest to najlepsza książka o II Wojnie Światowej, przynajmniej z tych, które dotychczas przeczytałem, a przeczytałem naprawdę wiele, gdyż jest to mój "konik". Antony Beevor to autor, który pokazał swój ogrom wiedzy oparty na dokumentach i własnych badaniach w różnych innych pozycjach z tego okresu, ale gdyby ktoś chciał przeczytać tylko jedną książkę o II Wojnie Światowej, to ta właśnie jest największym kompendium wiedzy na ten temat.

więcej Pokaż mimo to

Wydawca miał rację: jeśli chcesz przeczytać jedną książkę o II wojnie światowej, powinna to być właśnie ta książka. Niesamowite i godne podziwu jest to, jak autor na tysiącu stron dał radę zmieścić praktycznie wszystko: ruchy wojsk (z opisem numerów jednostek),rozkazy dowódców, prywatne rozmowy, alternatywne scenariusze, a jednocześnie liczne głosy jednostek: żołnierzy i cywilów z ich listów lub wspomnień. Warto też przeczytać tę książkę, żeby zrozumieć najważniejszy, choć niezapisany wprost przekaz autora: nigdy więcej wojny.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo rzetelne, ciekawe, pełne podsumowanie i omówienie największej znanej nam wojny w dziejach naszego gatunku.

Epicka opowieść. Logika wywodu super.

Epicka opowieść. Logika wywodu super.

Cała historia II WŚ w chronologiczny i zgrabny sposób zebrana do kupy.

Cała historia II WŚ w chronologiczny i zgrabny sposób zebrana do kupy.

Świetna, żeby poukładać sobie w głowie co, gdzie, kiedy... Zdecydowanie poszerza horyzony. W przestrzeni publicznej są wałkowane na przemian te same wydarzenia: Westerplatte, Bitwa o Anglie, Monte Cassino, Powstanie Warszawskie i Katyń. A na froncie wschodnim przecież tyle sie działo. A Afryka? Po przeczytaniu, aż chce sie poznać wiecej szczegółów odnośnie działań na Pacyfiku.

Zdecydowanie polecam jako ogólny wgląd w 2WŚ, a potem juz droga otwarta do książek o poszczególnych bitwach czy zagłębiania sie w szczegóły wielkiej polityki.

Na półkach: , , , ,

Przepadłam w lekturze „Drugiej wojny światowej” Beevora. To dzieło kompletne i totalne. Monumentalne zarówno objętościowo jak i treściowo. Mnogość źródeł, liczba pozycji w bibliografii i ogrom pracy włożonej w napisanie tej książki oszałamia i wzbudza podziw. Beevor doskonale sprawdza się w roli przewodnika po niezwykle bogatej historii 2 wojny światowej. Historyk posiada wyjątkowy dar do przejrzystego przekazywania wiedzy. W każdym zdaniu czuć pasję autora. Wielość poruszanych wątków, problemów i prezentowanych informacji w żadnym momencie nie przytłacza. Gdyby podręczniki do historii były napisane jak „II WŚ” to klasy o profilu historycznym święciłyby rekordy popularności, a na jedno miejsce na studiowanie historii byłoby więcej kandydatów niż na japonistykę. Beevor poza omówieniem tych szeroko znanych wydarzeń z czasów II WŚ jak Holocaust czy bitwa pod Stalingradem przybliża rownież mniej znane epizody, o których w szkołach nie mówią ani słowa -to m.in. kampania północnoafrykańska, wojna zimowa - żeby wymienić kilka. Całość wciąga niemiłosiernie i pomimo, że to książka historyczna to czyta się z większymi emocjami i wypiekami na twarzy niż 99% kryminałów. I jak to z literaturą faktu - wstrząsa i przeraża dużo bardziej niż nawet najmocniejszy rasowy horror. Dla miłośników pozycja obowiązkowa!

więcej Pokaż mimo to

W skrócie jest to Biblia II wojny światowej. Książka opisująca po kolei wszystkie najważniejsze wydarzenia tego konfliktu. Mimo, że jest to bardzo obszerny historyczny dokument, to szybko się ją czyta, prawie jak powieść z fabułą.
Zawiera wiele cytatów z wypowiedzi/pamiętników żołnierzy, cywilów czy korespondentów. Jak dla mnie to mogłoby być więcej map opisywanych bitew, ale to chyba jedyna rzecz, do której można się przyczepić.
Bardzo polecam to 1000 stronicowe kompendium II wojny światowej (niczym 1000-letnia Rzesza ;] ),tym bardziej, że idzie ją dostać za około 50zl.

Jak dla mnie 9/10.

więcej Pokaż mimo to

Fabuła książki osadzona jest w świecie podzielonym na różne narody na jednej planecie. Dochodzi do wielkiego konfliktu militarnego obejmujacego ogromną część tych narodów, z których niektóre zawiązują sojusze, zrywają je, współpracują ze sobą lub też nie.

Książka jest dość zagmatwana i skomplikowana z mnóstwem wątków pobocznych, ale za to bardzo wciągająca i zaskakująca, chociaż mało realistyczna, bo za dużo w niej przypadku i nielogicznych zachowań.

Dużo ciekawych bohaterów pobocznych, bo ci głowni, to zbyt przerysowani i by się bardziej nadawali do walki z Jamesem Bondem lub Avengersami.

A tak poważnie, to myślę, że ciężko by było o lepszą książkę, która pozwoli zdobyć lub poszerzyć wiedzę o całym przebiegu drugiej wojny światowej. 10/10 bez żadnych wątpliwości.

więcej Pokaż mimo to

Po prostu WOW!!! Zdecydowanie polecam, zwłaszcza tym którym się wydaje że wiedzą dużo o II wojnie światowej...dla mnie mnóstwo nowej wiedzy, mocna książka ukazująca brutalność wojny każdej ze stron. Ilu żołnierzy musiało zginąć z powodu chorych ambicji dowódców albo nieumiejętności dogadania się generałów. Rosjanie nie mieli wyboru, oni musieli być bohaterami. Atakując wroga mieli przynajmniej jakieś szanse na przeżycie, nawet jeśli z 10000 zostawało 320...wiele ciekawych historii i faktów.

• Chcę przeczytać
    1 267