Książka wszystkich rzeczy

- Het boek van alle dingen
- literatura dziecięca
- Jadwiga Jędryas
- powieść dziecięca holenderska
Najgłośniejsza książka laureata Astrid Lindgren Memorial Award - najbardziej prestiżowej nagrody w dziedzinie literatury dziecięcej. Wzruszająca opowieść o chłopcu, który widzi to, czego nie widzi nikt inny.
- Kim właściwie chciałbyś zostać?
- Szczęśliwym - odpowiedział Thomas. - Jak dorosnę, zostanę szczęśliwym.
Pani Van Amersfoort zaskoczona obróciła się do Thomasa. Popatrzyła na niego ze śmiechem i oznajmiła:
- To cholernie dobry pomysł. A wiesz, kiedy zaczyna się szczęście? Wtedy, kiedy człowiek przestaje się bać.
Thomas mieszka w Amsterdamie, gdzie w kanałach pływają rybki akwariowe, a wróble grają na trąbkach. A może to tylko on je widzi? Bo Thomas widzi rzeczy, których nie widzą inni. Ale nie ma łatwego życia. Bo widzi też, jak anioły zakrywają oczy, gdy tata bije mamę. Na szczęście spotyka dobrą czarownicę - panią Van Amersfoort, Elizę-o-skórzanej-nodze i... Jezusa, który od czasu do czasu przychodzi do niego pogawędzić.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
A wiesz, kiedy zaczyna się szczęście? Wtedy, kiedy człowiek przestaje się bać.
- Kim właściwie chciałbyś zostać?
- Szczęśliwym - odpowiedział Thomas. - Jak dorosnę, zostanę szczęśliwym.
Opinie [35]
Bardzo dobra i ważna książka kierowana nie tylko do młodzieży. Warto po nią sięgnąć
Pokaż mimo toPiękna książka o wsparciu, Jezusie i dziecięcej wierze, choć w tle mamy przemoc w imię Boże. Polecam do głośnego czytania z dziećmi.
Pokaż mimo toPowieść kierowana do dzieci i młodzieży według mnie powinna być obowiązkowa dla wszystkich, niezależnie od wieku. Książka opowiada historię Thomasa mieszkającego w Amsterdamie wraz ze starszą siostrą, mamą i ojcem. Rodzina chłopca jest bardzo religijna, a jednocześnie człowiek, który jest głową rodziny stosuje przemoc psychiczną i fizyczną wobec jej członków....
więcej5,7
Pokaż mimo toSuper mądra historia o odwadze i dorastaniu.
Pokaż mimo to„Mężczyzna, który bije swoją żonę, hańbi sam siebie”. To „bezszelestny” apel małego i wrażliwego chłopca. Thomas jako dziewięciolatek mieszka wraz mamą, siostrą i …. ojcem. Człowiekiem nad wyraz religijnym i używającym przemocy psychicznej i fizycznej. Bo bezapelacyjnie wierzy, że „zadanie mężczyzny polega na tym, że prowadzi i kształtuje żonę i dzieci (…). Tak nakazuje...
więcejPowinna być obowiązkowa.
Pokaż mimo toZachwycająca.
Naprawdę wybitna książka, napisana bardzo lekko i mówiąca o bardzo poważnych rzeczach. Dla młodzieży i dorosłych, z ważnym przesłaniem
Pokaż mimo toMam problem z tą książką, ponieważ agresor, koniec końców, okazuje się przestraszony, zagubiony, samotny i godny współczucia... Podoba mi się sposób, w jaki została przedstawiona siła kobiet, to budujące.
więcejOto przykład "mądrości życiowej" pobożnego ojca:
"Kim chciałbyś zostać, Thomasie, gdy dorośniesz?
Szczęśliwym. Jak dorosnę, zostanę szczęśliwym.
(....) Tylko darmozjady i...
Myślę, że swobodnie można porównać tą książkę do "Małego Księcia" - z pozoru zwykła książka dla dzieci, jednak po dokładnej lekturze można odnaleźć drugie dno niezrozumiałe dla najmłodszych czytelników.
Pokaż mimo toPrzemoc, fanatyzm religijny, feminizm.. to tylko kilka wątków poruszanych w utworze.