Kawa i ciastko o każdej porze
„W całej Warszawie nie ma tylu osób inteligentnych, ile ich przychodzi do jednej krakowskiej kawiarni” - powiedział dawno temu Leon Chwistek. Jest w tych słowach mnóstwo krakauerskiej swady, ale też hołd złożony niezwykłemu zjawisku, jakim stało się w Krakowie tak zwane życie kawiarniane. Charakterystyczne miejsca, barwne postaci, głośne wydarzenia obyczajowe, artystyczne, polityczne, gospodarcze, kryminalne - temu wszystkiemu towarzyszy tu od przeszło 200 lat filiżanka kawy, ciastko i kieliszek nalewki. Śmiało można powiedzieć, że nie ma historii Krakowa bez historii jego kawiarni. I właśnie o tym jest nowa książka Krzysztofa Jakubowskiego „Kawa i ciastko o każdej porze. Historia krakowskich kawiarni i cukierni”. To opowieść o znaczących miejscach tego miasta, o niepowtarzalnym klimacie, nierzadko będących sceną epokowych dla Krakowa wydarzeń, a obejmująca okres od lat 70. XVIII stulecia do końca XX wieku. Książka lekko napisana, pełna barwnych historii i anegdot, uzupełniona starymi i współczesnymi fotografiami, kartami widokowymi i - a jakże - dawnymi przepisami na dobrą kawę.
Krzysztof Jakubowski
Urodzony w 1957 roku w Krakowie, publicysta, działacz samorządowy, miłośnik i popularyzator historii miasta. Od lat działa w Obywatelskim Komitecie Ratowania Krakowa, jest też członkiem Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa. Autor między innymi opracowania „Przy stoliku - czyli o najstarszych krakowskich kawiarniach” i ponad 100 opisów zabytków w przewodniku „Kraków Travel”, współautor „Encyklopedii Krakowa” (około 40 haseł) oraz „Spacerownika krakowskiego”, przygotowanego w 2010 r. dla „Gazety Wyborczej”.
Książka ta jest skarbnicą wiedzy o historii krakowskich kawiarni, zmianach ich właścicieli, lokalizacjach, wystroju, menu, a także przemianach zachodzących w kawiarnianych obyczajach wraz z upływającym czasem. Można w niej znaleźć wiele nazwisk, zdjęć, a nawet przepisy kulinarne. Minusem jest dla mnie to, że autor bardzo skupił się na zbieraniu tychże nazwisk i faktów, a trochę za mało miejsca poświęcił opisom poszczególnych wyjątkowo ważnych kawiarni. Próbował to zrobić opisując Bisanza czy Esplanadę, ale mimo wszystko tych szczegółów było niewiele. Wolałabym poczytać o mniejszej liczbie kawiarni, ale za to przedstawionych bardziej szczegółowo. Dla przeciętnego czytelnika wciąż zmieniające się nazwy i nazwiska są trochę nużące. Mimo to książka jest warta przeczytania, zwłaszcza dla Krakowianina, bo opisane są tam miejsca, które już dawno nie istnieją.
więcej Pokaż mimo toCiekawa, ale brakuje w niej aktualności kawiarnianych
Ciekawa, ale brakuje w niej aktualności kawiarnianych