Pan Pierdziołka spadł ze stołka

Okładka książki Pan Pierdziołka spadł ze stołka Katarzyna Cerazy, praca zbiorowa
Okładka książki Pan Pierdziołka spadł ze stołka
Katarzyna Cerazypraca zbiorowa Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Pan Pierdziołka (tom 1) Seria: Powtarzanki i śpiewanki wierszyki, piosenki
48 str. 48 min.
poezja dziecięca polska humor

Patronaty LC

Książki autora

Na półkach: , , , ,

Książka w twardej oprawie wymiaru A-4 zawiera różne - bardziej lub mniej znane - wyliczanki.
Mam z tą przedziwną książeczką KILKA PROBLEMÓW.

🖤 Przede wszystkim - śmierdzi. Nie wiem, co to za chemiczny zapaszek, ale drażnił mnie przy czytaniu oraz nie uszczęśliwiał młodocianych słuchaczy.

Po 2 🩶 jako rodzic i dziecięcy psycholog nie rozumiem sensu umieszczania w zbiorze niegrzecznych rymowanek. Przykład?

🩶 Wyliczanka o malutkim synku, który "Ojca powiesił na kalesonach, Matkę utopił w klozecie", "dwie stare ciotki nabił na szczotki i powyrzucał na śmiecie"...
Ktoś mi wyjaśni, co tak autorów ubawiło w tym debilnym wierszyku propagującym przemoc domową a także samosąd dziecka (policja zastrzeliła go w domu)?

🩶 Rymowanka o rózdze, która miała bić dzieci (autorzy zbiorku przeoczyli, że mamy XXI wiek, nie Średniowiecze, i dzieci się już nie bije, nie straszy, i nie gnębi, a przynajmniej NIE POWINNO?😈). Słabiznaaaa...

🩶 Wyliczanka o kucharzu, który psa zarąbał na śmierć.
ŻENADA❗️😡😈🤮

❗️ 'Gratuluję' autorom 'empatii', niesamowitych etycznych 'wartości' przekazywanych dzieciom oraz podprogowemu pozwoleniu na bezduszne BESTIALSTWO wobec ZWIERZĄT. Dziwmy się później, że 'kwiat' polskiego parlamentu KATUJE swojego psa ciągnąc go za autem kilometrami 😡😡😡😡, bo tak psychopata ukarał 'niegrzecznego' pieska...

W zbiorze jest jeszcze wiele innych głupawych, dziwacznych, SZKODLIWYCH❗️ pełnych przemocy i wyzwisk 'rymowanek dla Dzieci'.

🤍Oczywiście dzieci mają wyobraźnię i potrafią wychwycić ironię, metaforę, a czasem i groteskę, ale SERIO - CZEMU MA SŁUŻYĆ TA LITANIA PRZEMOCY, WYZWISK oraz OKROPIEŃSTW??!

Z jednej strony te wierszyki mogą być alternatywnym dodatkiem do zabaw z dzieciakami, z drugiej - niektóre mogą posłużyć do ćwiczeń logopedycznych (np. wyliczanka z pchłami, artykułowanie głoski "r" i wielu trudnych w wymowie słów),z trzeciej rozwijają wyobraźnię i pamięć, utrwalając choćby dni tygodnia, nazwy zwierząt, ortografię i interpunkcję.

I tu dochodzimy do mojego 3 problemu z tą lekturą - GRAFIKI.
🖤 Dla wielbicieli turpizmu ilustratorka, Kasia Cerazy będzie wspaniała, u mnie wywołała negatywne odczucia.

Całość oceniam na 3, bo widzę w tej publikacji głównie... słabiznę.
Sam tytuł świadczy o niskich walorach edukacyjnych publikacji, bo dla uzyskania wątpliwej urody i klasy rymu tfurcy książki zmienili nazwisko tytułowego bohatera z męskiego na żeński. Chyba, że to hołd dla środowisk LGTB, to przepraszam za nietakt. 😂😂😂😂

Mam z tą przedziwną książeczką KILKA PROBLEMÓW.

Dla dzieci - góra śmiechu, dla dorosłych - podróż do lat dziecięcych. Uwaga! Łatwo wpada w ucho i dzieci w lot zapamiętują.

Nie czytajcie do snu dzieciom. Zbyt pobudzi, będziecie się śmiać, a dziecko nie zaśnie :D

Kolejne spotkanie z PANEM PIERDZIOŁKĄ uznaję za udane. Dla mnie to zbiór karykaturalnych, prześmiewczych wierszyków, rymowanek, śpiewanek - czyli coś idealnego na syndrom "kija w tyłku". Nie jest to seria idealna dla dzieci. Rodzic powinien rozsądnie dozować treści... poddawać je pewnej cenzurze, ale nie ma się co obruszać.
Wydawnictwo Zysk i S-ka wpadło na bardzo dobry pomysł, bo jest to taki trochę zapis historyczny podwórkowych głupotek. Niektóre są figlarne, inne pikantne, jeszcze inne... prymitywne - tak! Prymitywne i co z tego? To jest zapis pewnej karty, ludzkiej natury, która przecież co rusz tworzy, wymyśla absurdalne bełkoty.
Książki te są bardzo ładnie wydanie i mają idealne do tematyki ilustracje Kasi Cerazy. PAN PIERDZIOŁKA SPADŁ ZE STOŁKA, to ciekawy tom, w którym odnalazłam sporo wierszyków znanych z dzieciństwa - i faktycznie, bywają strasznie głupie, ale właśnie takie mają być, to ich cel - wyśmiać świat, bo on się z nas śmieje każdego dnia.
Uszczypliwa, cięta, czasem niemiła, często brutalnie szczera, może nawet ordynarna - świetna seria dla dorosłych i trochę dla dzieci (z nadzorem, ale myślę, że jak dziecko nie jest trzymane pod kloszem i zaczęło w sobie pielęgnować mądrość, to nikt tu nie ucierpi). Cóż... poczucie humoru też trzeba mieć - to zupełnie jak z talentem.
Nie mówię, że jestem zakochana w PANU PIERDZIOŁCE, ale polubiła go i fajnie, że udało mi się zebrać całą serię. Traktuję te książki jako ciekawostki... historyczne. Polecam - ale z dystansem.

trumf, trumf Misia Bela
7/10
PAN PIERDZIOŁKA
Wydawnictwo Zysk i S-ka

Wydawnictwo Zysk i S-ka wpadło na bardzo dobry...

Brakuje mi w tej zabawnie ilustrowanej książeczce opisu jak się w te zabawy, wyliczanki i skakanki grało. Nie każdy przecież pamięta i nie na każdym podwórku się dziś w to bawi (Nie jestem nawet pewna czy istnieją jeszcze podwórka, na których się dzieci same bawią).

Powtarzanki i śpiewanki, które powinno znać każde polskie dziecko. Fakt, są drastyczne i monetami niepoprawne, ale... tradycja to tradycja i już!

2092

Książeczka zawiera różne - bardziej lub mniej znane - wyliczanki. Z jednej strony mogą one być fajnym dodatkiem do zabaw z dzieciakami, z drugiej - niektóre mogą posłużyć do ćwiczeń logopedycznych (np. wyliczanka z pchłami). Z kolei kilka z tych, które umieszczono w części "Wyliczanki niegrzeczne" chyba w ogóle nie powinny się w takim zbiorze znaleźć (choćby ta o malutkim synku, który ojca powiesił na kalesonach, a matkę utopił w klozecie, czy ta o kucharzu, który psa zarąbał na śmierć). Jestem przeciwna cenzurze, ale takich akurat treści maluchom raczej nie warto przekazywać...

Przeraziła mnie też strona graficzna: ilustracje są po prostu odpychające. Rozumiem zamysł absurdalności i groteski, nie mniej jednak młodszy czytelnik może się ich zwyczajnie przestraszyć...

To nie jest żadna literatura na wysokim poziomie. Są to zebrane w całość wpadające w ucho rymowanki,powatrzanki i śpiewanki,które nawet nie mają swoich autorów. Redakcja wydawnictwa Zysk przed kilkoma laty wydała pierwszy tom Pana Pierdziołki, czyli zasłyszanych powtarzanych z pokolenia na pokolenie wierszyków, które swojego czasu cieszyły się dużą popularnością na listach sprzedaży.

Po więcej zapraszam:

Fajnie było przypomnieć sobie rymowanki i poznać kilka nowych, chociaż strona wizualna jakoś do mnie nie przemawia. Czekam aż córka do niej dorośnie, bo na razie nie wzbudziła u niej większego zainteresowania.

Wierszyki zabawne, ale zdecydowanie nie nadają się dla dzieci.

Wierszyki zabawne, ale zdecydowanie nie nadają się dla dzieci.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać