Największy wróg Hitlera

Tagi:
III Rzesza SS Himmler II wojna światowa

Patronaty LC

Książki autora

Bardzo ciekawa książka, chociaż taktrochę trudno powiedzieć o czym dokładniej jest. Jest to powieść historyczna, skupiającą się na ludziach Hitlera, tworzących opozycji wobec Furhera, 3 próbach zamachu. Jest pełno w niej zdjęć, powiązanych z tym, co się dzieje w książce, i krótkie biografie osób. Skupia się bardziej na postaci Heinricha Himmlera, zaczynając książkę od okoliczności jego śmierci. Ciekawa pozycja, serdecznie ją polecam.

więcej Pokaż mimo to

Klasyczny Wołoszański, bardzo dobra pozycja.

Klasyczny Wołoszański, bardzo dobra pozycja.

W ciekawy i jak zwykle poprzedzony faktami przegląd najważniejszych wydarzeń związanych z historią II wojny światowej. W książce opisano nie tylko główną postać Himmlera ale także inne chcące zmienić czarną rzeczywistość jaką tworzył Hitler. Gorąco polecam.

Tym razem, głównym bohaterem książki jest Himmler. Co ciekawe, pomimo tego, że to jego osoba jest postacią spinającą inne poboczne wątki opisane w tej książce (w których autor zdradza nowe fakty historyczne),to informacji stricte o samym Himmlerze jest w niej raczej niewiele. Tak czy inaczej książkę bardzo dobrze się czyta bo Wołoszański pisać potrafi. Miejscami książkę czyta się niczym dobry kryminał lub powieść historyczną. Tradycyjnie treść wzbogacona została wieloma zdjęciami.

więcej Pokaż mimo to

Jakkolwiek to nie zabrzmi to moje pierwsze spotkanie z Autorem i sam zachodzę w głowę dlaczego dzieje się to dopiero teraz. Jak było? No właśnie, oto jest pytanie. Czytało się dobrze, szczególnie gdy robiło się to głosem Autora. To zdecydowanie ubogacało lekturę i przywoływało klimat sensacyjno-dwudziestowieczny. Co do treści natomiast to niestety, pomimo ignorancji w temacie, jestem prawie pewien, że to nie jest najlepsza z książek autora. Trochę mało w niej samego, zdecydowanie ciekawego, tematu przewodniego. Sporo jest w niej o działaniach wojennych, samego zaś Himmlera trochę tak co kot napłakał. Tak czy inaczej ciekawą wiedzę przyswoiłem, książka z nóg mnie nie zwaliła ale do autora wrócę na pewno, i coś czuje, że nie jeden raz.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo ciekawa książka. Ogólnie styl pisania Wołoszańskiego jest bardzo adekwatny do tematyki jaką opisuje. Czuje pewien sentyment do tej książki, ponieważ właśnie od niej zaczęła się moja przygoda z literaturą faktu i książkami historycznymi. Myślę, że taka recenzja powinna zachęcić do czytania publikacji twórcy cyklu Sensacji XX Wieku.

Jak zwykle czyta się jednym tchem

Jak zwykle czyta się jednym tchem

Twórczość Pana Wołoszańskiego jest jak oglądanie filmu Kevin sam w domu – niby znamy to i wiemy co się wydarzy a jednak wracamy do niego co roku. Książkę czyta się lekko, autor wraca do elementów w których czuje się najmocniej, pewne powtórzenia trafiają się we wszystkich pozycjach, niezależnie czy chodzi o Himmlera, Stalina czy Churchilla.
Mimo to, polecam ..

Mimo to, polecam ..

Kolejne dzieło wybitnego dziennikarza i prawnika, który stał się najlepszym polskim popularyzatorem historii.

W tej książce Bogusław Wołoszański przedstawia nam prawdziwą twarz Heinricha Himmlera, Reichsfuhrera-SS, ministra spraw wewnętrznych Rzeszy Wielkoniemieckiej. Sam przedstawiał się (co podtrzymywała nazistowska propaganda) jako najwierniejszy poddany i wykonawca woli Adolfa Hitlera. I ta opinia przeniknęła poza hitlerowskie imperium i zakorzeniła się na całym świecie. Prócz wierności w wykonywaniu zbrodniczych rozkazów w Niemczech oraz w krajach okupowanych reszta jest fikcją. Himmler od samego początku nienawidził Hitlera, chciał zająć jego stanowisko Wodza i Kanclerza Rzeszy, spiskował, planował zamachy, prowadził negocjacje z wywiadami państw Zachodu w Szwecji i w Szwajcarii.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo dobrze się czyta, jak zwykle dużo notek biograficznych i zdjęć, które są bardzo pożyteczne, ale brakuje mi większego skupienia się na Himmlerze.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać