Wnuczka do orzechów
- Akapit Press
- 2014-11-04
- 2014-11-04
- Jeżycjada Borejko Borejkowie Poznań
Kolejny tom "Jeżycjady" Małgorzaty Musierowicz. Jak zwykle wesoły, liryczny i krzepiący. Tym razem jednak akcja rozgrywa się na wsi, z daleka od zgiełku mieszkania przy Roosevelta 5 w Poznaniu. Wnuczka do orzechów z pewnością ucieszy i nastoletnie, i starsze fanki poznańskiej rodziny. Są tu wszystkie Borejkówny, ich rodzice, mężowie i dzieci, które akurat nie wyjechały na wakacje. Ale są też nowi bohaterowie. Przede wszystkim Dorota Rumianek, która mieszka na wsi z dwiema uroczymi babciami. I to właśnie ona pewnego dnia spotka w lesie Idę Pałys... W tomie Wnuczka do orzechów opisane też zostały kłopoty sercowe przemądrzałego Ignaca i poważnego Józinka. Tego się nie można było spodziewać...
- 3 418
- 1 101
No nie wiem...
No nie wiem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie jeszcze się skuszę na powtórne czytanie, z wrażeń sprzed 20 lat - zapamiętałam rozczarowanie - nie ten klimat co zwykle, dużo pesymizmu i smutku, poniektórzy bohaterowie jacyś zgorzkniali, cyniczni, wredni a jednocześnie sztucznie słodko i anielsko było.
Na tym pozytywnie wyróżniały się zabawne listy Idy do rodziny.
Przepisuję ocenę, jaką dałam 20 lat temu, ale może ją zmienię po powtórnej lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoraz więcej też zaistniało moralizatorstwa i nachalnego dydaktyzmu ze strony autorki. 😞
Na tym pozytywnie...
Każda kolejna część serii jest bardziej męcząca. Lubiłam poznawać mieszkańców Jeżyc, szkoda że Autorka skupia się jedynie na Borejkach. Z sympatycznej otwartej rodziny zrobił się zamknięty krąg snobów. W teorii drzwi do mieszkania na Roosvelta są zawsze otwarte w praktyce każdy nowy przybysz jest poddawany surowej ocenie, osoby nie lubiące klasyki i poezji nie mają tam czego szukać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ Poznania przenosimy się na wieś, gdzie Ida próbuje odpocząć, po wypadku, który jej się przytrafia. Na pomoc spieszy jej Dorota, wesoła 16-latka, która ze swoimi ciotami w czasie letnim prowadzi agroturystykę. Jak zawsze, przygód bez liku, nowi bohaterowie, oraz inne latorośle rodziny Borejków mają swoje przysłowiowe "cztery minuty". Pozycja obowiązkowa dla każdego fana Jeżycjady.
Z Poznania przenosimy się na wieś, gdzie Ida próbuje odpocząć, po wypadku, który jej się przytrafia. Na pomoc spieszy jej Dorota, wesoła 16-latka, która ze swoimi ciotami w czasie letnim prowadzi agroturystykę. Jak zawsze, przygód bez liku, nowi bohaterowie, oraz inne latorośle rodziny Borejków mają swoje przysłowiowe "cztery minuty". Pozycja obowiązkowa dla każdego fana...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka mnie nie zawiodła. W dalszych częściach Jezycjady nadal znajdujemy to, co nas urzekło od początku: ciepło, miłość, radość. Bardzo przyjemna opowieść, a Ida, Józef, Gabrysia oraz Mila pozostają moimi ulubionymi postaciami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak poprzednie tomy "Jeżycjady" nieco mnie zawiodły, tak ten jest cudownym powrotem do poczucia domowej, błogiej atmosfery beztroski. Wakacje na wsi odciętej od świata z cudownymi babciami i dziarską Dorotą to zdecydowanie coś, czego było mi trzeba po historiach wypełnionych nowoczesnością. Ucieszył mnie końcowy plot twist z ujawnieniem Józinka jako adoratora Doroty, ale jeszcze bardziej cieszyłam się, kiedy ze wsi wyjechał Ignaś - w tym tomie drażnił mnie wyjątkowo mocno: wyszedł z niego przemądrzalec przewrażliwiony ba własnym punkcie, nieprzystosowany do życia, rozpieszczony. Moją opinię na jego temat i niechęć do niego nie zmienił nawet fakt, że z biegiem fabuły jakby "dojrzewał" (swoją drogą nie mógł dojrzeć dwa tomy temu, tylko teraz w tydzień?) i stawał się mniej feflowaty - nie przemawia to do mnie w ogóle. Za to szczęście Dorotki i Józinka oraz happy end dla Idy i Marka dały mi sporo radości.
Tak jak poprzednie tomy "Jeżycjady" nieco mnie zawiodły, tak ten jest cudownym powrotem do poczucia domowej, błogiej atmosfery beztroski. Wakacje na wsi odciętej od świata z cudownymi babciami i dziarską Dorotą to zdecydowanie coś, czego było mi trzeba po historiach wypełnionych nowoczesnością. Ucieszył mnie końcowy plot twist z ujawnieniem Józinka jako adoratora Doroty,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, byłam zauroczona Dorotą i Idą. Aż chce się czytać kolejne tomy 😊
Świetna, byłam zauroczona Dorotą i Idą. Aż chce się czytać kolejne tomy 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ dala od Poznania, w dramatycznych okolicznościach Ida Pałys (z domu Borejko) poznaje Dorotę Rumianek. Czy uda jej się wyswatać dzielną dziewczynę ze swoim siostrzeńcem? Jest lirycznie, poetycznie, wiejsko i sielsko. Trochę mi smutno, że z każdym tomem bohaterowie są coraz starsi...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pierwszym wejrzeniem
wejść na trzy sekundy do czyjegoś serca,
zobaczyć tam tęsknotę i miejsce dla siebie,
chcieć tam zostać na zawsze."
Bardzo przyjemna lektura, zawierająca spora dawkę lekkości i mądrości.
"Pierwszym wejrzeniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towejść na trzy sekundy do czyjegoś serca,
zobaczyć tam tęsknotę i miejsce dla siebie,
chcieć tam zostać na zawsze."
Bardzo przyjemna lektura, zawierająca spora dawkę lekkości i mądrości.
Ah, cudowna część! Chyba moja ulubiona!
Nie mogę doczekać się następnej części.
Ah, cudowna część! Chyba moja ulubiona!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, inna, dużo się działo. Spędziłam czas z ciekawymi bohaterami. Główny wątek bardzo ekscytujący. Końcówka sama się czytała :)
Nie mogę doczekać się następnej części.