Kulisy Kulinarnej Akademii
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Editio
- Wydawnictwo:
- Helion
- Data wydania:
- 2012-11-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-11-07
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324637942
- Tagi:
- Kulinarna akademia kuchnia francuska kulinaria
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…
Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
(…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…)
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Prywatna rewolucja
To jest książka o prywatnej rewolucji. Po 21 latach profesury w amerykańskiej uczelni w Paryżu i 21 latach pracy w polskiej redakcji Radia France Internationale, z dnia na dzień Marek Brzeziński musiał zacząć robić coś nowego, chociaż do emerytury było bliżej niż dalej. Zdecydował się na kurs kucharski w Le Cordon Bleu.
Z listu motywacyjnego: Gotowanie jest jak seks. Wszyscy to robią na całym świecie, ale tylko niewielu, w seksie i w kuchni, jest artystami. Bycie artystą to nie tylko wrodzone umiejętności i dotknięcie geniusza, ale także technika, a tej można się uczyć tylko od najlepszych.
Jeśli jednak szukacie kulinarnej książki o seksie (i przemocy),poczytajcie raczej Bourdaina. W "Kulisach Kulinarnej Akademii" mamy co prawda pokaleczone palce, wrzący olej, pot i łzy, a także szefa, który pojedynkuje się z Brzezińskim na spojrzenia, by ostatecznie dobić go słowami: Pan to tak dekoruje jak Niemcy!, ale tak naprawdę jest to książka o miłości.
Tak, potrzebne są dobrej jakości składniki, wspomniana już technika, ale ostatecznie chodzi o to, żeby jedzeniem się dzielić. Jedna z moich ulubionych scen w książce to ta, w której Brzeziński przez 7 godzin przygotowuje ostrygi dla ukochanej Chmurki. Z nieoczekiwaną, przekorną puentą. I bardzo podoba mi się, że Brzeziński buntuje się przeciwko bezsensownemu marnowaniu jedzenia ugotowanego na kursie. To nie jest przecież sztuka dla sztuki.
Każda książka ma swego idealnego czytelnika Strona 23, sonata na temat noży i już wiem, ze trafił swój na swego. Kto, jeśli nie Marek Brzeziński, zrozumiałby, że najbardziej romantycznym prezentem, jaki kiedykolwiek dostałam na urodziny, był komplet dobrych noży?
Idealni czytelnicy nie podążają za opowieścią: oni biorą w niej udział. Zazwyczaj oznacza to porzucenie świata i zamieszkanie w książce. Nie w tym przypadku. "Kulisy Kulinarnej Akademii" czytałam miesiąc i często porzucałam (żeby zajrzeć do kuchni i nie wychodzić z niej przez parę godzin). Myślę, że autor byłby zadowolony. Mniej zadowolony byłby z tego, że po przeczytaniu na stronie 133 opisu kolarzy, byłam bliska porzucenia książki w ogóle. Ale wróciłam, bo nie wybaczam tylko użytkownikom kostek rosołowych, tym smutasom którzy jedzą przed telewizorem i tym, którzy jedzą szybko, byle jak, byle co i wracają do ważniejszych spraw. Jakich ważniejszych spraw??:)
Kasia/porządekalfabetyczny
Książka na półkach
- 82
- 78
- 37
- 6
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Marek Brzeziński to kultowy już redaktor Trójki. Entuzjaści tej dawnej stacji pamiętają go z nieszablonowych relacji z wyścigu Tour de France i cyklu audycji ze szkoły kulinarnej Le Cordone Bleu. Inspiracją do napisania tej książki, była niewątpliwie jego przygoda kulinarna z najbardziej szanowaną na świecie akademią kulinarną. Autor podróżuje z rozdziału na rozdział po francuskich regionach. Opisy przyrody, opowieści historyczne przeplata kuchnią regionalną a od czasu do czasu podaje przepis na danie francuskie, który zapamiętał z czasów akademii. Serdecznie polecam...
Marek Brzeziński to kultowy już redaktor Trójki. Entuzjaści tej dawnej stacji pamiętają go z nieszablonowych relacji z wyścigu Tour de France i cyklu audycji ze szkoły kulinarnej Le Cordone Bleu. Inspiracją do napisania tej książki, była niewątpliwie jego przygoda kulinarna z najbardziej szanowaną na świecie akademią kulinarną. Autor podróżuje z rozdziału na rozdział po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie za dużo o Francji, a za mało o francuskiej sztuce kulinarnej.
Dla mnie za dużo o Francji, a za mało o francuskiej sztuce kulinarnej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana niezwykle lekkim, dowcipnym językiem wiecznego gawędziarza podróż przez stoły Francji, garnki i garnuszki Le Cordon Bleu, portret przyszłych kucharzy i kucharza z przypadku, którego do najlepszej akademii kulinarnej na świecie zagnały koleje losu. Bardzo przyjemna, ot na podwieczorek.
Napisana niezwykle lekkim, dowcipnym językiem wiecznego gawędziarza podróż przez stoły Francji, garnki i garnuszki Le Cordon Bleu, portret przyszłych kucharzy i kucharza z przypadku, którego do najlepszej akademii kulinarnej na świecie zagnały koleje losu. Bardzo przyjemna, ot na podwieczorek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo przyjemnie się czyta. ciekawa opowieść o kulinarnej Francji
bardzo przyjemnie się czyta. ciekawa opowieść o kulinarnej Francji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna, nie spodziewałam się.
Bardzo przyjemna, nie spodziewałam się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii..." Tekst z okładki
Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog ( Uniwersytet Łódzki),doktor nauk humanistycznych ( Uniwersytet Gdański ) oraz ... Absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Blue. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Shillera w Paryżu, będąc jednocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki pt. ,,Nicolas Sarkozy. Polityk i gwiazda. " Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji ,,Kulisy Kulinarnej Akademii". Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika ,,Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.
Autor wspominał swoje dzieciństwo, gdy całą rodziną zasiadali do stołu, gdzie były pączki lub ciasteczka z monetami w środku. Każdy chciał natrafić na taki produkt. Później pieniądze zamieniono na kartki z zapisaną kwotą, żeby przypadkiem nie ułamać sobie zębów. Na Święto Trzech Króli we Francji był zwyczaj, aby zamiast pieniędzy wkładać różne figurki, które sami robili lub kupowali gotowe. Markowi Brzezińskiemu raz udało się natrafić. Najpierw zjadł ciasto, a figurkę zostawił sobie na koniec. Nagle dowiedział się, że zamknięto jego stację w radiu...
Książka to autobiografia Marka Brzezińskiego, jest bardzo wciągająca, pomiędzy jest kilka przepisów podanych do wypróbowania, co mi się bardzo spodobało. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kulinarnych twórczości i tym, którzy chcą się bliżej zapoznać z historią autora.
Pozycja jest średniej grubości, ale czyta się bardzo szybko, przyjemnie. Ja spędziłam przy niej kilka miłych godzin. Bardzo się cieszę, że dane mi było ją przeczytać.
Premiera : 21.11.2012 r.
Moja ocena : 8/10
,, 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to