The Rolling Stones. Zespół, który nie poddaje się żadnej definicji
- Amber
- 2012-11-22
- 2012-11-22
- Agnieszka Kowalska, Kamil Omar Kuraszkiewicz
- biografia muzyka zespoły The Rolling Stones Mick Jagger Keith Richards Ron Wood Charlie Watts Brian Jones
Pełna biografia The Rolling Stones pióra autora biografii Micka Jaggera i Keitha Richardsa, przygotowana na jubileusz 50-lecia zespołu – od powstania grupy do dziś
Przedmowa do polskiego wydania, uzupełnienia o informacje z ostatniej chwili i konsultacja muzyczna – specjalista w dziedzinie historii rock’n’rolla, znany krytyk muzyczny i dziennikarz radiowy Piotr Metz
Niepublikowane zdjęcia
Kobiety, dragi i skandale, przy których blednie reszta historii rock’n’rolla z punkiem włącznie. Przy nich Sex Pistols to grzeczne przedszkolaki. Plus muzyka. Przede wszystkim muzyka.Największy rock’n’rollowy zespół świata? Tak, teraz tym bardziej wiem dlaczego.
Piotr Metz
Świetnie udokumentowana książka, oparta na niepublikowanych wcześniej wspomnieniach i wywiadach, a przede wszystkim na źródłach bezpośrednich – prywatnych rozmowach autora z członkami zespołu, ich przyjaciółmi i najbliższymi współpracownikami.
Barwna opowieść, która odsłania wiele nieznanych faktów z życia zawodowego i prywatnego członków legendarnej grupy.
Pięćdziesiąt lat
Dwieście milionów albumów
Jeden zespół
The Rolling Stones
Rok 1962. Mick Jagger był miłym, schludnym chłopcem, który zamierzał robić karierę w administracji państwowej. Keith Richards uczył się używać narkotyków i wymachiwać rewolwerem. Brian Jones sypiał ze wszystkim, co się ruszało w okolicy Cheltenham, a potem uciekał z miejsca „przestępstwa”. Bill Wyman, „robol z południowego Londynu”, niedawno się ożenił i szukał możliwości, by grać. A Charlie Watts, komicznie nieruchoma postać w wyprasowanej koszuli i krawacie… cóż, Charlie po prostu lubił grać na bębnach. Na pierwszy rzut oka nie różnili się od mnóstwa innych początkujących zespołów rock’n’rollowych.
Więc jak to się stało, że tych kilku młodych Anglików, z których żaden zdaniem opinii publicznej nie miał doczekać trzydziestki, po pięćdziesięciu latach wciąż jest w akcji?
Christopher Sandford odsłania wiele nieznanych faktów z życia zawodowego i prywatnego Stonesów, i opowiada o ludzkich dramatach tworzących istotę historii legendarnej grupy. Obnaża Stonesów, wyjaśniając, dlaczego budzą tak skrajne emocje: przez jednych podziwiani za ekstrawagancję, kreatywność i rozwiązłość, przez innych potępiani z tych samych powodów. Ta książka jak żadna inna z wydanych dotychczas pozwala zrozumieć sens tej niezwykłej kompozycji pomysłowości i oportunizmu, talentu, szczęścia, niepewności, dążenia do samozagłady, narkotyków, seksu i starego, dobrego rock’n’rolla, kompozycji, dzięki której The Rolling Stones są tym, kim są.
Dodaj cytat z książki The Rolling Stones. Zespół, który nie poddaje się żadnej definicji
Dodaj cytat
Świetnie napisana historia zespołu i nie tylko. Czyta się jak powieść sensacyjną. Plus perełki w rodzaju:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kiedy Jagger zerkał za zakręt peronu drugiego, przyszłość muzyka wydawała się zupełnie nieprawdopodobna. Chwilę później stało się nieuniknione. Z mgły wyłonił się Keith Richards, taszczący swoją gitarę."
Książka stała się dla mnie towarzyszką jesiennych wieczorów. Miałam możliwość poznać historię zespołu, ale również przyjrzeć się zachowaniom każdego z członków (czasami wolałam myśleć że skrzywioną/podrasowaną/ czy jednostronną) . Czytając opisy tras koncertowych, wojaży Rolling Stonesow, ich podejścia do życia miałam wrażenie, że odbywam podróż w czasie i przestrzeni. Żałuję że książkę przeczytałam dopiero po ich koncercie w Pradze jedynym na którym byłam, bo jakoś tak inaczej słucha mi się teraz ich muzyki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBanda długowłosych, niezbyt domytych i uzależnionych od seksu neandertalczyków - to jeden z pierwszych prasowych opisów zespołu The Rolling Stones. Czekając na ich niedzielny koncert pochłaniam biografie zespołu, która jest napisana niczym powieść. Choć pojawia się tu sporo dat i nazwisk, nie jest to wcale przesadzone, a pozwala trzymać orientację w czasie. Pojawia się tu sporo ciekawostek jak i opisów najważniejszych momentów w działalności zespołu. Najbardziej jednak się cieszę, że ta historia wciąż trwa.
Banda długowłosych, niezbyt domytych i uzależnionych od seksu neandertalczyków - to jeden z pierwszych prasowych opisów zespołu The Rolling Stones. Czekając na ich niedzielny koncert pochłaniam biografie zespołu, która jest napisana niczym powieść. Choć pojawia się tu sporo dat i nazwisk, nie jest to wcale przesadzone, a pozwala trzymać orientację w czasie. Pojawia się tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Dużo ciekawostek. Nie jestem i nie będę na pewno wielkim fanem Stonsów, ale książka mi bardzo dużo przybliżyła o najpotężniejszym zespole świata. Dzięki tej książce wiem na pewno, że drugiego takie zespołu jeszcze długo, długo nie będzie. POLECAM
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętne kompendium wiedzy na temat zespołu. Jestem rozczarowany pozycją. Cała treść bazuje na 2 tematach sexu oraz procesów sądowych. To nie jest pozycja, którą czyta się szybko i przyjemnie. To typ pozycji przeznaczona dla fanatyków zespołu. Ja się wynudziłem i nie dałem rady przeczytać całej. Zabrakło mi 40 s. do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://wojownikpokoju.pl/pl/blog/
Bardzo ciekawe kompendium wiedzy na temat legendarnego zespołu.
Bardzo ciekawe kompendium wiedzy na temat legendarnego zespołu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z ciekawszych pozycji o Stonesach.
Jedna z ciekawszych pozycji o Stonesach.