Ingrid Bergman
- Prószyński i S-ka
- 2012-11-06
- 2012-11-06
- Monika Szczęsny
Biografia jednej z największych gwiazd Hollywood.
Ingrid Bergman była jedną z największych i najwspanialszych gwiazd w Hollywood – potem również jedną z najbardziej kontrowersyjnych, kiedy międzynarodowy skandal zagroził jej karierze. Zagrała w kilku należących już do klasyki kina filmach: „Casablanca”, „Urzeczona”, „Osławiona”, czy „Gasnący płomień”, a partnerowały jej takie hollywoodzkie ikony jak Humphrey Bogart, Cary Grant i Gregory Peck. Charlotte Chandler, przytaczając rozmowy przeprowadzone z Bergman, pozwala nam poznać wydarzenia z perspektywy aktorki i odkrywa przed nami fascynującą kobietę o złożonej osobowości, żyjącą pełnią życia.
Ingrid Bergman była już gwiazdą w Szwecji, kiedy zauważył ją David O. Selznick i sprowadził do Hollywood, gdzie szybko stała się najbardziej kasową aktorką na świecie. Jednak do najbardziej spektakularnego wydarzenia w jej życiu doszło poza ekranem, kiedy pojechała do Włoch kręcić film i rozpoczęła namiętny romans z reżyserem Roberto Rossellinim. Z powodu skandalu, jaki wywołał jej nowy związek, została wygnana z Ameryki, wykluczona ze środowiska Hollywoodu, oczerniona przez dziennikarzy, potępiona przez kościół i skrytykowana w amerykańskim senacie – i odseparowana od swojej małej córki. Mogła kręcić filmy wyłącznie z Rossellinim.
Słowami osób, które ją znały, Charlotte Chandler opisuje życie Bergman przed, w trakcie i po skandalu. Ingrid Bergman wspominają między innymi Alfred Hitchcock, George Cukor, Sidney Lumet, Cary Grant, Gregory Peck, Greta Garbo i Liv Ullmann. Chandler rozmawiała również z Roberto Rossellinim; ich córkami bliźniaczkami, Isabellą i Isottą Ingrid; synem Rosselliniego, Renzo; córką Ingrid, Pią Lindstrom; oraz wieloma innymi osobami. Dzięki tym zwierzeniom „Ingrid Bergman” jest najbardziej wnikliwą i odkrywczą książką, jaką kiedykolwiek napisano o charyzmatycznej legendzie Hollywoodu.
Oficjalne recenzje
Zagraj to jeszcze raz, Ingrid…
Ze wszystkich knajp na całym świecie Ilsa Lund wchodzi pewnego dnia akurat do knajpy Ricka Blaine’a. Wciąż zakochana w dawnym kochanku prosi pianistę o zagranie piosenki, która kojarzy się jej z paryskim romansem z Rickiem – „As Time Goes By”. Mówi „Zagraj to Sam, przez wzgląd na dawne czasy. Zagraj to, Sam”. Ta kwestia wypowiadana w „Casablance” przez Ingrid Bergman zapewniłaby aktorce dożywotnie zapisanie się na kartach historii filmu i w pamięci widzów. Ale Bergman nie spoczęła na laurach, po oszałamiającym sukcesie, jaki stał się jej udziałem za sprawą roli w melodramacie wszechczasów. Lektura jej biografii pióra Charlotte Chandler jest najlepszą okazją, by się o tym przekonać.
Biografia ta mogłaby nosić tytuł „Ingrid Bergman. Własnymi słowami”. Autorka jedynie prowadzi nas przez kolejne etapy życia i kariery aktorki, oddając jej głos w najważniejszych momentach. Książka jest bowiem w dużej mierze zapisem wypowiedzi Ingrid, których udzieliła w długich rozmowach z Charlotte Chandler. Chandler nie jest już najmłodsza, co oznacza, że na przestrzeni swoich lat miała okazję poznać wiele nieżyjących osobistości świata filmu. Przyjaźniła się z George’m Cukorem, który poznał ją z wieloma gwiazdami, których życie potem miała okazję opisać. Tak było właśnie w przypadku Bergman, z którą spotykała się kilkukrotnie. Aktorkę opisują też inni: Alfred Hitchcock, z którym się przyjaźniła i zagrała w trzech jego filmach, wspomniany George Cukor, który obsadził ją w oscarowym „Gasnącym płomieniu”, Sidney Lumet, z którym zrobiła „Morderstwo w Orient Expressie”, czy partnerzy z planu, m.in. Cary Grant, Gregory Peck czy Liv Ulmann. Autorka zadała sobie wiele trudu, by dotrzeć do jak największej liczby osób, które pojawiły się na zawodowej drodze Bergman, a także po prostu korzystała z nadarzających się okazji, by kogoś o aktorkę zapytać. Oczywiście, rozmawiała także z jej najbliższymi, m.in. jednym z trzech mężów - Roberto Rossellinim i córkami z tego małżeństwa – Isabellą i Isottą. Wypowiedzi tych wszystkich osób dają obraz kobiety silnej, zdeterminowanej, a jednocześnie nieśmiałej i oddanej rodzinie.
Ingrid Bergman w książce Chandler poznajemy i jako aktorkę, i jako kobietę. W branży zyskała opinię pracowitej, w życiu odważnej. Mimo trzech Oscarów i czterech Złotych Globów nie przestała pracować nawet, gdy wykryto u niej nowotwór. Stanęła na deskach teatru nawet w dniu, w którym zmarł jej były, ale wciąż bliski mąż, Roberto Rossellini, wybitny włoski reżyser. Była człowiekiem, który nie poddaje się przeciwnościom losu, co doskonale znajduje odzwierciedlenie w jej życiorysie. Jeśli dla kogoś Ingrid jest wyłącznie piękną i smutną Ilsą z „Casablanki”, może być zaskoczony tym, jak wiele w życiu przeszła. Trzy nieudane małżeństwa, wielki skandal związany z jej romansem z Rossellinim w czasie gdy była jeszcze żoną innego, co za tym idzie - potępienie przez amerykański senat i nieformalna banicja ze Stanów Zjednoczonych, potem poważna choroba córki, a w końcu rak, który odebrał jej urodę, pewność siebie i ostatecznie życie. A do tego jeszcze dręczyły ją przez całe życie wyrzuty sumienia z powodu śmierci ciotki i wystąpienia w nazistowskim filmie propagandowym.
Media wiele lat kreowały wizerunek Bergman jako zimnej i wyrachowanej, robiącej karierę za pomocą łóżka. Książka Chandler ten wizerunek zdecydowanie ociepla, burzy ów mit „kobiety fatalnej”, stając się swego rodzaju laurką dla aktorki. Nie ma w tym jednak nic złego, bo liczne cytaty naprawdę sens tego hołdu uwiarygodniają. „Ingrid Bergman” jest fascynującą historią o niezłomnej kobiecie, która przy okazji była wybitną aktorką. Albo odwrotnie. Wiele o niej mówi i zachęca do odkrywania jej filmografii na nowo.
Malwina Sławińska
Czytając różne biografie, często można natrafić na pozycje,
które bardziej się skupiają na filmografii, niż na życiu
aktora. Nie w tym wypadku. Tutaj wszystko wydaje się być
wyważone. Sporo miejsca poświęcono na wywiady, opinie osób,
które znały Ingrid oraz jej bliskich - w tym córki, Isabelli.
Sama Bergman również opowiada o sobie, nie zawsze pochlebnie,
raczej ze zdrowym dystansem.
Autorka szkicuje portret osoby, z którą chciałoby się zaprzyjaźnić,
szczerej i otwartej, z poczuciem humoru,a przy tym ogromnym talentem.
Wspaniała, wzruszająca książka. Polecam!
Czytając różne biografie, często można natrafić na pozycje,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toktóre bardziej się skupiają na filmografii, niż na życiu
aktora. Nie w tym wypadku. Tutaj wszystko wydaje się być
wyważone. Sporo miejsca poświęcono na wywiady, opinie osób,
które znały Ingrid oraz jej bliskich - w tym córki, Isabelli.
Sama Bergman również opowiada o sobie, nie zawsze pochlebnie,
raczej ze...
Jest to już 5 w mojej karierze książka pióra Charlotte Chandler. Biografia w czysty i dogłębny sposób oddaje osobowość sławnej Szwedki. Ingrid Bergman autorka przedstawia w świetle jakim dotąd nie znaliśmy bohaterki romansu wszech czasów - Casablanca;-) Polecam każdemu, kto chciałby poznać ciepło jakim emanowała Ingrid Bergman w prywatnym życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzetelna biografia jednej z najpiękniejszych aktorek, o której swego czasu było głośno w Hollywood także z powodu skandalu, jaki wywołała związując się z Rossellinim. Piękna opowieść o kobiecie kierującej się sercem. Wywiady z mnóstwem osób, które znały Ingrid, także z jej córką Isabelle. Książka godna polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIngrid ideał piękna i cnót.Dlatego też m.in. poddawana ostracyzmowi społecznemu, "bo jak, Ilsa ma nieślubne dziecko?!". Dziewczyna musiała odpokutować za swój image.
Można ją w różny sposób oceniać, w każdym bądź razie jest to kawał dobrej roboty Pani Chandler, która uwieczniła Prawdziwą Gwiazdę "Intermezzo", "Casablanki", "For whom the bell tolls" czy "Gasnącego płomienia".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna ją w różny sposób oceniać, w każdym bądź razie jest to kawał dobrej roboty Pani Chandler, która uwieczniła Prawdziwą Gwiazdę "Intermezzo", "Casablanki", "For whom the bell tolls" czy "Gasnącego...
Autorka opisuje kobietę targaną emocjami, poddawaną nieustannej krytyce ze strony mediów. System wartości wpajany od dzieciństwa sprawiał, że Ingrid doskonale zdawała sobie sprawę z reguł, które łamała, angażując się w kolejne związki. Opinia publiczna niejednokrotnie posuwała się do oskarżania Bergman o budowanie kariery za pośrednictwem łóżka. Ci, którzy do tej pory skłonni byli zgodzić się z tego rodzaju stwierdzeniami, po zapoznaniu się z biografią pióra Charlotte Chandler zmienią poglądy o sto osiemdziesiąt stopni. Ingrid Bergman była nie tylko ponadprzeciętną aktorką, słusznie nagradzaną licznymi statuetkami, ale przede wszystkim dobrym człowiekiem, odpornym na destrukcyjny wpływ hollywoodzkiego otoczenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana biografia, niezwykła, tak jak i zycie Ingrid.
Bardzo dobrze napisana biografia, niezwykła, tak jak i zycie Ingrid.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to zwykle bywa w beczce miodu jest i szczypta dziegciu. Piękna historia pięknej aktorki.