RoboCop versus The Terminator
- Dark Horse Comics
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- angielski
Using elements from both the RoboCop and Terminator universes, the comic book series begins with Skynet sending three Terminators back in time to Detroit to protect a burnt out RoboCop from a lone human soldier also sent back to destroy him.
Discovering that the technology used to build him is partly responsible for the future development of Skynet, RoboCop sets out to take down Skynet in the post-apocalyptic future single-handedly. Part of the story focuses on his mind, the only part left of him, hiding and moving throughout Skynet's systems, fighting back as best he can.
Przypadkiem natknąłem się na ten komiks przy okazji porównań w rodzaju "Star Wars vs. Star Trek". W pewnym momencie wpadłem na materiał "Terminator vs. RoboCop". Tam wspomnieli o komiksie i narafiłem na polski e-book (w 4 odcinkach). Porównanie dość interesujące: jeden i drugi osobnik jest cyborgiem, obydwaj są opancerzeni i nadludzko silni.
Ale komiks wychodzi poza taką zwykłą próbę sił. RoboCop zyskuje tutaj rolę "Stwórcy". To dzięki niemu Skynet (sieć komputerowa, która dokonała Armagedonu i stworzyła terminatory) stał się świadomy. Bez podpatrzenia i wykorzystania tego kruchego interfejsu między żywym mózgiem, a maszyną, Skynet byłby tylko bezwolnym oprogramowaniem.
Dlatego ruch oporu próbuje unieszkodliwić RoboCopa. Skynet wysyła terminatory, aby temu zapobiec. A co na to sam zainteresowany RoboCop? Po której stronie stanie? Jak będzie wyglądała jego konfrontacja z terminatorami, czy ma jakieś szanse? Powiedzmy, wsparty jednostkami ED-209? I wreszcie czy ewentualna zmiana przeszłości wymazuje całą przyszłość czy, powiedzmy, oddziaływania zmiany matrycy czasowej rozchodzą się ze skończoną prędkością (relatywistyka;),dając Skynetowi czas na korektę sytuacji? Czy ostatecznie zwycięży brutalna siła czy coś subtelniejszego?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle komiks wychodzi poza taką...
Spotkanie dwóch ikon futurystycznego sci-fi budzi mieszane odczucia. Pomijając typowe "milleryzmy" sam scenariusz wydaje się być naciągany, podróże w czasie jak zwykle sporo motają, a momentami ma się wrażenie przerostu formy nad treścią. Z drugiej zdarzają się dobre kawałki, tak rysunkowo, jak i fabularnie, więc przynajmniej dla nich warto rzucić okiem. Jako fan Robo nie czuję się jednak do końca zadowolony z lektury.