Wariatki - Zygmunta Freuda przypadki kobiece

- publicystyka literacka, eseje
- Europejskie Kolegium Edukacji
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Szaleństwo jest przywilejem ludzi normalnych.
Norma to schemat, do którego nikt nie pasuje, ale w którym każdy lubi się przeglądać. Niekiedy to, co normalne, wydaje się niemożliwe, a to, co szalone - zwyczajne. Normalne wariatki Freuda służyły mu jako egzemplifikacje szaleństwa śnionego umyśle spragnionym tego, co dziwne, niesamowite, szokujące. Historie tych kobiet - zagłuszanych dominującym głosem interpretacji "mężczyzny, który wie" - stanowią lustra, w których każdy może odnaleźć fragmenty własnego ciała i tego, co nim nie jest. Okazuje się bowiem, że szaleństwo dotyczy nie tych, o którym mowa, ale tych, którzy mówią.
Książka trochę dziwna, jednak ciekawa. Sposób w jaki została napisana, samo podejście autora do Freuda - bardzo mi się podobał, ale w którymś momencie miałam wrażenie, że te przypadki są nadzwyczaj do siebie podobne, a wciąż nic nie wynika z leczenie. Zdecydowanie więcej ciekawych przypadków można przeczytać w innych książkach.
Ta książka zdecydowanie NIE jest dla ludzi, którzy nie lubią Freuda. Bo muszę przyznać, że po mądrościach typu "Penis jest fundamentem istnienia." albo stwierdzeniem, że kobieta nie ma penisa, dlatego jest osobą wybrakowaną - na prawdę można do Freuda poczuć jeszcze większą niechęć.
Rozumiem, że to były czasy, kiedy kobiety miały zupełnie inne prawa niż teraz, inaczej się też traktowało, ale mania penisa u Freuda jest aż odrzucająca.
więcej Pokaż mimo toTa książka zdecydowanie NIE jest dla ludzi,...
Studium życia Freuda, jego "najciekawszych" pacjentek, spojrzenie na przypadki zarówno pod względem nieaktualnej już dziś psychoanalizy freudowskiej, jak i z dużym szacunkiem i fascynacją dla autora. Remigiusz Ryziński przenosi nas w świat Wiednia przełomu XIX i XX wieku, pokazując jaką rolę odgrywała kobieta w tamtych czasach i jak rewolucyjny był sposób myślenia Freuda ukazujący kobiecą seksualność, wrażliwość i inteligencję. I choć, w oczach psychoanalityka, nadal pozostają one gorsze od mężczyzn, sposób postrzegania jest rewolucyjny. Książka jest ciekawostką, powstałą w związku z oczarowaniem autora tym genialnym umysłem, niepasującym do końca do czasów, w których żył, będącym jednocześnie butnym i zadufanym człowiekiem, dopasowującym rzeczywistość do własnych, nieomylnych teorii. Gorąco polecam dla osób zainteresowanych psychologią, kulturą, socjologią także. Radzę czytać z dystansem, jako informację o czasach i metodzie. Pamiętajmy, iż Freud nie wyleczył żadnego ze swoich pacjentów, co nie przeszkodziło mu zostać ojcem systemu terapeutycznego, stosowanego po dzień dzisiejszy.
więcej Pokaż mimo toDość specyficzna książka, jednakże przeczytałam ją do końca i sama się zastanawiam dlaczego?czy mnie zainteresowała?jest w niej coś ekscytującego a może sam Freud?