Agata nogą zamiata

Okładka książki Agata nogą zamiata Janina Porazińska
Okładka książki Agata nogą zamiata
Janina Porazińska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Poczytaj mi, mamo literatura dziecięca
16 str. 16 min.
Tagi:
Porazińska bajeczka Agatka lenistwo

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Poczytaj mi, m... Helena Bechlerowa, ...
Okładka książki Zasypianki Paweł Beręsewicz, Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Agnieszka Frączek, Dorota Gellner, Dorota Głośnicka, Czesław Janczarski, Lech Konopiński, Urszula Kozłowska, Janina Porazińska, Ludwik Starski, Ewa Szelburg-Zarembina, Danuta Wawiłow
Zasypianki Paweł Beręsewicz,&n...

Książeczka z PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’, bardzo stareńka z 1960 roku, mojej mamy zresztą.
Format prostokątny zachowany jeszcze przed zmianami z 1974 roku.
Książeczka cienka, dobry druk. Ilustracje prześliczne, folklor wiejski zachowany, piękne stroje ludowe dzięki Bogdanowi Zieleńcowi, który całe serce włożył w te obrazki. Ilustracje ułożone naprzemiennie raz czarno-białe, raz kolorowe itd.

Moja mama pamięta tę serię ze swoich czasów. Podobno kosztowały kiedyś 1,50 zł i to była stała cena.

Historyjka wierszowana. Główną bohaterką jest dziewczynka Agatka, która mieszka na wsi. Kiedyś mama prosiła by sprzątnęła izbę, bo musiała sama iść w pole ziemniaków nakopać. Ale Agatce to nie w smak. Szurnęła raz , drugi nogą , coś tam kopiąc pod łóżko przy okazji i wydawało jej się ,że to już skończone. Poszła rajcować do dziewczynki z sąsiedztwa Justysi.
Ale jest coś takiego jak złośliwość przedmiotów martwych.
Wprawdzie nie ożywają jak tu w bajce, ale coś w tym jest.

Jak skończyła się przygoda ze sprzątaniem , gdy Agatka wyszła z domu?
Co się stało z jej ubraniami, koralami itp. ?

Musicie sami przeczytać.

Morał jest taki ,że jak coś robić to dokładnie, albo wcale. Tak to bywa ,że przy niechlujnej robocie , później jest dwa razy więcej sprzątania niż pierwotnie.

Dlaczego? Tego się dowiecie z lektury.

Bardzo pouczająca dla dzieci, które lubią się migać od obowiązku sprzątania zabawek w swoim pokoju.
Polecam! Już nawet dzieciom żłobkowym możecie czytać.

Format prostokątny zachowany jeszcze przed zmianami z 1974 roku.

Ponownie czytam tę książeczkę, tym razem dla wnuków...

Mam w swojej starej biblioteczce sporą ilość książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" i to tych z lat sześćdziesiątych. Właśnie tymi książeczkami niejako "przekupywał" mój starszy brat, gdy zostawiał mnie samą w domu. A że ja lubiłam książki, chociaż nie do końca umiałam jeszcze dobrze czytać, to nie wydawałam mamie, ż brat zamyka mnie w domu, a sam biega z kolegami po osiedlu... Takim sposobem zaczęłam zbierać i ciągle powiększać swoją kolekcję książek.
"Agata nogą zamiata" to jedna z moich najulubieńszych dawniej lektur. Początkowo czytała mi ją mama, a gdy nauczyłam się jej na pamięć, w kółko recytowałam ten wierszyk.
Teraz moja wnuczka Agatka chciała się dowiedzieć, dlaczego co jakiś czas powtarzam, że Agata noga zamiata, więc ściągnęłyśmy ze strychu karton z moimi dziecięcymi książkami...

Ten krótki wierszyk opowiada o dziewczynce, którą mama poprosiła o pozamiatanie izby. Lecz Agatka miała całkiem inne plany. Chciała się bawić z koleżanką.

"Matka poszła. A Agatce zamiatać się nie chce.
Wyszła Agatka na środek izby i szmyrg! nogą ziemniak pod łóżko. Szmyrg! nogą patyki pod piec. Szmyrg! noga obierzyny do kąta. I rada, że już izbę zamiotła."
Na takie zachowanie dziewczynki bardzo oburzyła się stara miotła. Bo przecież to ona jest tu od takiej roboty, a nie nogi Agaty.

"Na tom jest miotła, abym co dzień izbę zamiotła!
Na to mam nóżek trzysta, abym zamiotła do czysta!
Na to tu stoję w kątku, abym pilnowała porządku!
Jeśli Agata za mnie zamiata, to niechaj będzie ze mnie Agata!
A co z tego wynikło, jak zakończyła się zabawa Agatki i co wymyśliła miotła, to już sami musicie się dowiedzieć, jeżeli oczywiście Was to interesuje.
Te wszystkie książeczki z serii "Poczytaj mi mamo" zawierały jakiś morał i czasem zmuszały do refleksji. W tamtych czasach były bardzo popularne a nawet po jakimś czasie wznowiono wydawanie tej serii, lecz już w innym (kwadratowym) formacie. Te starsze kupowałam już dla swoich dzieci.
Chociaż te książeczki mają już swoje lata, to ja darzę je sentymentem i nie pozbywam się ich, a moje wnuki są mi za to wdzięczne, bo potrafię je zaskoczyć co jakiś czas nieznanym dla nich wierszem czy bajeczką.
Kolorowe i czarno-białe ilustracje pozwalają młodszym dzieciom wyobrazić sobie opowiadane historie.

Ponownie czytam tę książeczkę, tym razem dla wnuków...

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać