Szpiedzy : tajna armia Hitlera

- historia
- Hitler's espionage machine : German intelligence agencies and operations during World War II
- Wydawnictwo RM
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 978-83-7773-005-8
- Katarzyna Skawran
- II wojna światowa Abwehra gestapo III Rzesza
Niemiecki wywiad wojskowy, znany jako Abwehra, spowija zasłona kłamstw i sprzecznych informacji. W niemałej części przyczyniła się do tego jedna, wybijająca się spośród innych niemieckich szpiegów postać - admirał Wilhelm Canaris, szef Abwehry od stycznia 1935 do marca 1944 roku, który za swój bunt zapłacił życiem. Książka przedstawia historię zdrad, spisków, oszustw, działań na dwa fronty, przypadków tchórzostwa i zaprzedania się, ale także niezwykłego heroizmu, inteligencji, sprytu i zimnej krwi. Opisano w niej m.in. takie operacje Abwehry, jak misja w Skandynawii, która miała ułatwić niemiecką inwazję na Danię i Norwegię w kwietniu 1940 roku, akcja Brandenburczyków w Holandii w maju 1940 roku i nieudane próby umieszczenia niemieckich szpiegów w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Autor książki wspomina także o działaniach nazistowskiego wywiadu w krajach neutralnych - Szwajcarii i Turcji - oraz operacjach w Ameryce Łacińskiej, na Bliskim i Środkowym Wschodzie. Omawia również stosunki panujące między Abwehrą i SD, służbą bezpieczeństwa i wywiadu SS, kładąc szczególny nacisk na rywalizację między tymi organizacjami. Choć wojna wywiadów wydaje się stosunkowo łagodna w porównaniu z brutalnością i okrucieństwem rzezi, która miała miejsce na polach bitew, trzeba pamiętać, że średnia długość życia agenta wywiadu podczas II wojny światowej była bardzo krótka. Schwytanym nie okazywano żadnej litości. Oto ich historia. Historia siatki nazistowskich szpiegów i agentów Adolfa Hitlera, którzy działali na całym świecie, szerząc terror w całej Europie.
Nie spodziewałem się niczego dobrego po tej książce. Wiadomo, jakie są kompilacje i ogólne książki o wszystkim i niczym :) Przyjemna niespodzianka. Oczywiście, nie ma tutaj wnikliwej analizy różnych operacji ale czyta się dobrze i jest sporo ciekawostek, także na "odcinku polskim". Jeśli w książkach o wywiadzie znajduje się sporo o nasłuchu FA, co jeszcze kilka lat temu nie było aż tak oczywiste, już jest nieźle.
więcej Pokaż mimo toSzpiedzy Hitlera, to książka opisującą tylko z grubsza pewne co ważniejsze sprawy wywiadu niemieckiego. sporo informacji jest też o innych wywiadach, poszczególnych osobach pracujących jako szpiedzy ale nadal bez szczegółów. tylko same wzmianki ewentualnie zarys operacji. Na plus książki przemawia doprowadzić ilustracji dawnych w tym zdjęcia ważnych postaci, miejsc.
Pokaż mimo toNie od dziś wiadomo (i nie trzeba nikogo do tego specjalnie przekonywać) że informacja stanowi jedną z najważniejszych i najbardziej doniosłych w skutkach broni we wszelkich konfliktach zbrojnych naszego globu, od starożytności po czasy nam współczesne. Możliwość poznania skrzętnie skrywanych tajemnic przeciwnika, wyprzedzanie o krok jego decyzji, poznanie planów, strategii, słabych stron, systemów obronnych, uzbrojenia, liczebności, stanowi oręż który na przestrzeni wieków nie raz decydował o losach wojennych kampanii, często zmieniając bieg historii. Nie inaczej jest w odniesieniu do konfliktów XX wieku a zwłaszcza II wojny światowej. Książka Christera Jörgensena przybliża nam ten właśnie aspekt działań w kontekście nazistowskiej III Rzeszy i będących na jej usługach służ specjalnych, Abwehry i SD. Przedstawiona monografia niemieckiego wywiadu i kontrwywiadu obejmuje szeroki i wielopoziomowy zakres ich działalności ( również przedwojennej) realizowany w samych Niemczech, jak i na terenie innych europejskich i pozaeuropejskich państw.
Zagłębiając się w tą publikacje (duża w tym zasługa przystępnego i zrozumiałego, nawet dla laika, języka jakim posługuje się autor) nie sposób oprzeć się wrażeniu iż gdyby nie to że treść lektury dotyczy autentycznych wydarzeń i postaci, również ofiar systemu i związanych z tym ludzkich dramatów, czytałoby się ją jak najlepszą sensacyjno – szpiegowska opowieść.
Pisarz w przeważającej większości skupił się na dwóch głównych niemieckich wywiadowczych służbach, SD i Abwehrze i im poświecił większość tekstu, wzmiankując jedynie o jednostkach pracujących np: dla Niemieckiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Joachima von Ribbentropa, czy innych instytucji. Kreśli wyraźny obraz wywiadu i kontrwywiadu integralnie wpisanego w rozwój III Rzeszy i spełniającego niezwykle ważną role w historii i strukturach nazistowskiego państwa. Autor dość wnikliwie przedstawia nam powstanie tych służb, wliczając w to szereg zewnętrznych i wewnętrznych czynników które się na to złożyły, ich gwałtowny i szybki rozwój (struktury organizacyjne, zakres funkcji, zadań),oraz ich największe sukcesy i porażki. Znajdziemy tu charakterystyki szefów wywiadu admirała Wilhelma Canarisa i Reinharda Heydricha oraz sylwetki ich najbliższych współpracowników, odpowiedzialnych za takĄ a nie inną politykę i działania tych organizacji. Osobną i wyraźnie podnoszoną sprawą jest rywalizacja tych dwóch największych agencji, która z czasem przerodziła się w ostrą, bezpardonową, wyniszczającą i śmiertelną walkę o pozycje i wpływy. Stanowi ona jedną z ważniejszych osi (być może ze względu na czasową rozpiętość) przedstawionych w publikacji zdarzeń. Opierając się o szeroki historyczno -polityczno rys tego okresu. Christer Jörgensen pozwala ocenić skalę tego zjawiska, jego bezpośredni czy też pośredni wpływ na losy toczących się działań wojennych, niejednokrotnie będącego elementem przesądzającym o powodzeniu poszczególnych kampanii czy misji. Niektóre, zwłaszcza te najbardziej spektakularne akcje znamy z lekcji historii lub licznych publikacji czy filmów. Akcja uwolnienia Benito Mussoliniego więzionego w Włoszech, porwanie syna dyktatora Węgier Miklosa Horthy’ego, prowokacja gliwicka, rozbicie Czerwonej Orkiestry itd. O innych, pewnie z wyjątkiem historyków i badaczy słyszało zapewne niewielu. O nich dowiemy się z tej publikacji i to jest moim zdaniem jej najciekawszy atut. Przenosi się to również na analogiczne służby innych krajów (znakomicie ujęty wątek polski) dzięki czemu jesteśmy w stanie spojrzeć na to z większej europejskiej czy nawet światowej perspektywy. To historia szpiegostwa, dezinformacji, mistyfikacji, oszustwa, zdrady, działania na dwa fronty, skrytobójstwa, tajnych misji, przekupstwa, zakulisowych układów, spisków, terroru i okrucieństwa. Wraz z powszechniejszym dostępem do archiwum i coraz to nowych odtajnionych dokumentów i ludzkich świadectw, możliwe staje się rzucanie innego światła na szeregu znanych i funkcjonujących nadal w historii i nauce faktów i życiorysów. Oczywiście, nie mamy złudzeń iż niektóre z tych tajnych czy ścisłe tajnych dokumentów nie ujrzą światła dziennego nigdy, ale nawet to co już wiemy lub czego się domyślamy wiele wnosi do znanego nam obrazu II wojny światowej i tego jej niezmiernie interesującego aspektu.
Nie od dziś wiadomo (i nie trzeba nikogo do tego specjalnie przekonywać) że informacja stanowi jedną z najważniejszych i najbardziej doniosłych w skutkach broni we wszelkich konfliktach zbrojnych naszego globu, od starożytności po czasy nam współczesne. Możliwość poznania skrzętnie skrywanych tajemnic przeciwnika, wyprzedzanie o krok jego decyzji, poznanie planów,...
więcej Pokaż mimo to