Mahabharata

- 2011-01-01
- 2005-01-01
- Antoni Lange
- Hachette Polska
- kriszna hinduizm reinkarnacja religia wschód wiara karma filozofia moksza indie pudźa sansara dharma joga wegetarianizm mantra weda mandir murti
- Mahābhārata
- religia
- 2011-01-01
- Antoni Lange
- Biblioteka filozofów
Mahabharata (sanskr. Mahābhārata; zwana też Bharata lub Dźaja) – jeden z dwóch głównych hinduistycznych poematów epickich (obok Ramajany), znajdujący się w kategorii smryti i należący do głównych dzieł literatury hinduskiej. W hinduizmie nazywany jest piątą Wedą. Utwór jest najdłuższym utworem literackim i eposem na świecie (zawiera 1100000 ślok, tak więc jest dziesięć razy dłuższy od Odysei i Iliady razem wziętych). Epos opowiada o historii starożytnych Indii. W jego skład wchodzi najświętsze dzieło hinduizmu – Bhagawadgita.
Według tradycji hinduistycznej i samej Mahabharaty, utwór ten skomponował Wedawjasa, zawierając w nim esencję Wed, Wedang i Upaniszadów. Ponadto w eposie można znaleźć nauki z zakresu dziedzin wiedzy takich jak logika, edukacja, medycyna, astronomia, sztuka wojenna, joga, ekonomia, architektura, sztuka miłosna, etyka.
Opinie [15]
literatura hinduska
Pokaż mimo toMahabharata - Największy Epos Świat. W oryginale składa się ze 100 tysięcy ślok (dwuwierszy).
więcejTo barwny opis dziejów dwóch rodów - Pandawów i Kaurawów. Jedną z głównych postaci jest Pan Kryszna - Najwyższa Osoba Boga.
Czytając mamy sposobność poznania kultury wedyjskiej, tamtejszych zwyczajów, oraz również duchowych nauk, płynących z ust wielu mędrców.
Opisy wojny na...
W jaki sposób książka trafia w nasze ręce? Oto jest pytanie. Ja natrafiłem na nią, prowadząc dociekania czym jest Bhagavad Gita. Okazało się, że jest ona częścią Mahabharaty. Ten ponoć najdłuższy i najstarszy poemat zawiera coś w rodzaju biblii hinduizmu - Gitę. Opowieść zawierająca się w przeszło 100 tysiącach wersów zamknięta została w 830 stronach prozy. Aż tak duży...
więcejJedno z najważniejszych dzieł literackich Hinduizmu, w "polskiej wersji" uszczuplone do "jedynie" 850 stron.
Pokaż mimo toWielkie bitwy, mężni bohaterowie to wszystko miejscami nuży, piękno tej książki polega na czymś innym, polega na duchowo-filozoficznej wyprawie w głąb hinduizmu która pozwala nam go lepiej zrozumieć.
Piękna epicka opowieść mówiąca dużo o kulturze, starożytnych Indii, a do tego świetnie spardzająca się jako powieść dla miłośnika fantasy, mamy tu bowiem magię bogów walczących w bitwach oraz sam obraz zaświatów według hinduistycznej koncepcji.
Pokaż mimo toPowieściowa wersja najdłuższego poematu epickiego znanego ludzkości – w oryginale 100 tysięcy wersetów, czyli ośmiokrotnie więcej niż „Iliada” i „Odyseja” razem wzięte.
więcej„Mahabharata” to napisana z wielkim rozmachem epopeja indyjska o historii wojen królewskich rodów Pandawów z Kaurawami o panowanie na Świecie.
Mamy tu elementy mitologii jak obcowanie z bogami, także...
Kupiłem książkę w wyprzedaży, bo zawsze chciałem przeczytać o tej bitwie bogów,demonów i ludzi. Jestem zawiedziony. Co to za Mahabharata, w której nie ma ani słowa o wimanach ich broni masowej zagłady? Opisy bitwy i broni bogów są tak idiotycznie zmanipulowane, że wyszło z tego komiczne Bollywood przeplatane bajkami. Wszystko zgodnie z właściwą interpretacją tej opowieści w...
więcejWłaściwie skróconą wersję Mahabharaty poznałam – i przedstawiłam w ujęciu Narayana. Mimo to nienasycona nią jeszcze sięgnęłam po szerszą wersję Krishny Dharmy. I teraz wędruję poprzez nią cudując się wątkom. Najpierw uderzyła mnie niemoc starego, ślepego króla Dhritarasztry wobec swojego syna Durjodhany. Nie mając siły sprzeciwić się swojemu synowi, pobłażając wszystkim...
więcejPowiedzmy tak: dziewięć gwiazdek za bycie Mahabharatą, pomysłogenność, inspirowanie mnie i w ogóle za treść. Ujemne gwiazdki za miałkość wersji prozaicznej oraz dorzucenie jeszcze większych dawek krisznaizmu, niż w wersji klasycznej. Jako, że wolę śiwaizm i siaktyzm od każdej wersji wisznuizmu (a od krisznaizmu zwłaszcza) - te dodatkowe wtręty o wspaniałości Kryszny bardzo...
więcej"Niechaj człowiek, wypędziwszy wszystkie żądze, idzie bez pragnień, bez chciwości, bez pychy; albowiem idzie ku pokojowi."
więcejOto jeden z moich ulubionych cytatów pochodzący z tej olśniewającej książki. Jest to jedno z najważniejszych dzieł w historii ludzkości. Jeśli ktoś nie chce przeczytać jej całej warto sięgnąć chociaż po najważniejsze fragmenty. Niewątpliwie jedną z...