Cyrk nocy

Oficjalne recenzje i

Sztuka iluzji

Konto usunięte
Konto usunięte

Ta książka to swoistego rodzaju piękny, bajeczny labirynt, w którym się troszkę zgubiłam... ale doceniam.

Pierwsze wrażenia po przeczytaniu:

Pomysł z cyrkiem - genialny, pomysł na wątek romantyczny - jeszcze bardziej genialny. Mimo wszystko czegoś mi zabrakło w tej książce. Autorka chciała przedstawić nam tak wiele perspektyw, wątków i niuansów, że chyba sama się w tym wszystkim pogubiła. Cyrk nocy mnie urzekł, ale myślałam, że się w nim zakocham. Książka jest napisana wspaniałym językiem, a rozwiązania fabularne są dość ciekawe. Zabrakło mi jednak głębi w uczuciach Celii i Marca i nad tym ubolewam najbardziej.

Pierwsze wrażenia po przeczytaniu:

więcej Pokaż mimo to

Mam wrażenie, że autorce zabrakło trochę pomysłu na zakończenie, ale całość czyta się bardzo przyjemnie i szybko.

"Cyrk Nocy" zaciekawił mnie już dawno temu, jeszcze zanim sięgnęłam po "Bezgwiezdne Morze" od E. Morgenstern. Coś mnie przyciągało do tej książki, ale gdy już odkopałam ofertę sprzedaży na mój portfel i wreszcie egzemplarz zawitał w mojej biblioteczce, ustawiłam ją w kolejce.
.....

W tej historii cyrk staje się areną rozgrywki, której reguły nie są znane biorącym w niej udział zawodnikom. W ich starcie są wmieszani otaczający ich ludzie, przyjaciele i obcy. A przeciwnicy muszą sami znaleźć sposób na osiągnięcie swoich celów, otoczeni przez magię i tajemnice.
.....

"Cyrk Nocy" nie wciągnął mnie od razu, ale ten sam problem miałam przy poprzedniej książce autorki, więc się nie zniechęcałam. Z każdą stroną i rozdziałem wzrastało moje zainteresowanie i zaczęłam się lubić z bohaterami — Celią, Marco, Szkrabem i Gonzo — choć niestety długo czułam się zagubiona, nie wiedziałam, co się dzieje, dlaczego albo skąd i po co pojawiła się kolejna perspektywa. W tej powieści mamy kilka linii czasowych, które na całe szczęście mają sens i zbiegają się w kulminacyjnym momencie fabularnym. Po drodze dzieje się jednak tyle rzeczy, jest tyle tajemnic i magii, że czasem aż czułam się tym przytłoczona. W pozytywnym i nieco mniej dobrym sensie.
.....

To, co najmocniej urzekło mnie w tej książce, to klimat. Był cudowny, bardzo cyrkowy i pełen magii. Między słowami aż unosiła się woń sekretów oraz niedomówień. Pojawiło się mnóstwo postaci, które wzbudziły we mnie wiele emocji. Od sympatii po natychmiastową niechęć. Romans, choć interesująco nakreślony, mnie nie przekonał. Niektóre rozmowy były kurtuazyjne i sztuczne, ale wciąż chciałam więcej. Przepadałam w cyrku.
.....

Świat przedstawiony to nasza rzeczywistość sprzed wielu lat. Oprószona magią i opowieściami, w które dziś już nikt nie wierzy.
.....

Wydanie jest ładne, oddaje istotę cyrku. W treści nie dopatrzyłam się błędów.
.....

"Cyrk Nocy" ma w sobie coś, co przyciąga jak magnes. Mimo iż nie jest to książka idealna, nie wszystko mi się spodobało, to wzbudziła we mnie emocje i zostanie w moich myślach. I szczerze polecam ten tytuł fanom Caravalu! 7,5/10 🎪

więcej Pokaż mimo to

Należy docenić złożoność historii, ale sposób narracji nie jest do końca satysfakcjonujący, czuć, że jest to debiut autorki.

Absolutnie fenomenalna pozycja! Magia w czystej postaci, dzięki której czytelnik uświadamia sobie, że ogranicza go tylko jego wyobraźnia, a sam tytułowy cyrk pojawia się znikąd, dziś tu jest, a wczoraj go przecież jeszcze nie było.

Określenie książki głównie jako ponadczasowej historii miłosnej jest mocno krzywdzące. Owszem, wątek romantyczny odgrywa duże znaczenie, ale nie tylko o romans tutaj chodzi, chociaż ten został opisany mistrzowsko. Żaden dialog miedzy bohaterami się nie dłużył, żaden opis atrakcji cyrku nie nużył, żadna sztuczka nie była oklepana i mdła. Wyobraźnia autora przekracza granice ludzkich możliwości, świat jaki wykreował w tej książce jest tak dopracowany i przemyślany, że chyba nigdy nie spotkałam się z takimi detalami z jednoczesną nutką tajemniczości.

Cała obsada cyrku to bohaterowie z charakterem, nie da się przejść obok nich obojętnie. Osadzenie głównego wątku historii wokół motywu pojedynku również robiło ogromne wrażenie, zwłaszcza, że przez długą część książki czytelnik nie wie właściwie na czym ten pojedynek ma polegać i w jaki sposób będzie przeprowadzony. Każda atrakcja cyrku, zwłaszcza namioty ze zwierzętami czy małe klimatyczne enklawy, to małe arcydzieła. Rozmach całej historii budzi mój wielki podziw. Taki cyrk może się tylko przyśnić.

Celia i Mark to świetnie wykreowani bohaterowie. Otaczający ich doradcy, rodzina i przyjaciele podkreślali wyjątkowy charakter tej dwójki. Uwielbiam motywy oniryczności, magii oraz samego cyrku w literaturze, więc nie mogłam trafić lepiej. Szkoda, że o tej książce nie mówi się więcej, bo jest tego zdecydowanie warta. Czytając płynie się przez kolejne rozdziały na fali zaciekawienia ale też zauroczenia klimatem, którego nie da się długo zapomnieć. Serdecznie polecam lekturę tej książki, nic po niej nie będzie już takie samo!

"CYRK NOCY" - ERIN MORGENSTERN

Czy to sen, czy jawa? Nie wiem.
Jednak jestem przekonana, że przeczytałam książkę, która zostanie jednym z ulubieńców roku💜

Cyrk nocy, to coś zupełnie nowego, magicznego i niezwykłego✨. Pełen pięknych opisów, wspaniałej magii, a przede wszystkim tajemniczości.
Choć jest to opowieść o rozgrywce między dwójką młodych ludzi, to tak naprawdę pierwsze skrzypce gra tutaj CYRK. Opis zaczarowanych miejsc, które się w nim znajdują - m.in. Gabinet luster, Studnia łez, Drzewo życzeń, Przezroczysty ogród jest FANTASTYCZNY. Od razu widzimy to co czytamy przed oczami wyobraźni👀

Cyrk nocy to kraina niezwykłości, zaskoczenia, ale także miejsce, gdzie strach przeplata się z zachwytem. Nigdy nie możesz być pewny co jest prawdą, a co tylko świetną sztuczką. Z zapartym tchem śledziłam losy bohaterów i przemiany cyrku.

Bohaterowie, choć nie byli bardzo rozbudowani to dało się ich polubić. Wątek miłosny jest, ale nienachalny, świetnie się wpasowuje w klimat i akcję powieści. Autorka pozwoliła odczuć czytelnikowi emocje.

Jestem ZACHWYCONA wstawkami, które zwracały się bezpośrednio do czytelnika i opisywały jego wizyty w cyrku.
Np."Na tabliczce widnieje napis: gabinet luster, po wejściu widzisz, że to nie jest zwykły korytarz. Natrafiasz nie na...".
Zrobiło to wspaniały klimat. Miałam wrażenie jakby ktoś rzucił na mnie urok, wziął za rękę i pokazywał powoli każdy fragment cyrku.

Polecam całym sercem. "Cyrk nocy" to opowieść pełna magicznego klimatu. Ta książka po prostu mnie zauroczyła i zachwyciła💜☺️
9/10⭐

Do zobaczenia następnym razem!💜
Miłego czytania! 💜

"CYRK NOCY" - ERIN MORGENSTERN

Czy to sen, czy jawa? Nie wiem.

więcej Pokaż mimo to

Zazwyczaj wątki romantyczne mnie męczą, ale tu wyjątkowo czekałam na pozytywne zakończenie.

Książka niecodzienna, intrygująca i tajemnicza. Od początku do końca sporo w niej elementów, których nie da się przewidzieć, jednak była i w pewien sposób przewidywalna. To jednak nie przeszkadzało dzięki językowi i lekkiej ręki autorki. Bardzo podobał mi się klimat.

Gdybym miała nazwać uczucie, jakie towarzyszyło mi przy czytaniu tej książki, to najlepiej określa je zawieszenie między snem a jawą, kiedy nie wiesz, które jest prawdziwe. Magiczne to było doświadczenie, ale zanim sięgniecie po "Cyrk nocy" to uprzedzam, że tutaj bardziej chodzi o klimat jaki niesie za sobą ta historia, niż o rozbudowanie bohaterów i wielowątkowość fabuły. Nie wiem czy znam jakąś książkę podobną do tej, ale cieszę się, że "Bezgwiezdne morze" tej samej autorki jeszcze przede mną, bo tęskniłabym za jej piórem zbyt mocno, gdyby to była jedyna wydana przez nią powieść.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane