PRL - normalny kraj
Siedemnasty tom z serii „Z archiwów bezpieki – nieznane karty PRL” zatytułowaliśmy 'PRL – „normalny” kraj', bowiem do dziś tak właśnie Polska ludowa jest często traktowana. W powszechnej świadomości PRL ma się całkiem dobrze, zwłaszcza że w ostatnich latach nie tylko nie podjęto próby ostatecznego zerwania z jej spuścizną, ale coraz wyraźniej zaczęto się do niej odwoływać. Tymczasem rzeczywistość Polski ludowej z normalnością nic wspólnego nie miała i dotyczyło to praktycznie każdej sfery życia, jaka jest opisana w niniejszym tomie: polityki, gospodarki, kultury, edukacji. Autorzy książki opisują absurdy, nieudolność i zbrodnie komunistycznych rządów. Pokazują, jak dramatyczne skutki pozostawiły one po sobie i jak w niewielkim stopniu zostały rozliczone. Być może to jeden z największych sukcesów komunistów i ich popleczników: że peerelowską nienormalność uczynili dla wielu Polaków normą, przekonując ich, że z jej spuścizną – także uprzywilejowaną pozycją dawnych aparatczyków i ubeków – po prostu trzeba było się po 1989 roku pogodzić...
Mała, treściwa książka składająca się z felietonów różnych autorów, opisujących czasy PRL'u. Można przeczytać w niej między innymi o powojennych wyborach, powstawaniu komunistycznego aparatu w Polsce, działaniu bezpieki, czasach kolejnych sekretarzy aż po okres transformacji. Felietony te poruszają wiele luźno powiązanych ze sobą tematów, jednak wszystkie ukazują jak bezwzględny i patologiczny był system działający wtedy w Polsce.
Warto sięgnąć po ten 17-sty z serii tom "Z archiwów bezpieki", gdyż nadal wiele jest osób kwestionujących ciemną stronę okresu komunizmu w Polsce wierząc w, jak widać, nadal żywą propagandę tamtych czasów.
więcej Pokaż mimo to