Irena
- W.A.B.
- 2012-10-03
- 2012-10-03
- konflikt pokoleń matka córka
"Irena" to powieść błyskotliwa i przejmująca. Debiut duetu Kalicińska & Grabowska wypada znakomicie.
Trzy kobiety: Dorota, Jagna i Irena. Dorota - mama, wiek 53+. Niezbyt zaradna życiowo, trochę eko, trochę hippie, bałaganiara. Jagna - córka, wiek 27+, bardzo zaradna pracowniczka korporacji. Mieszka sama, a właściwie - z wielkim ślimakiem. Irena - "babka". Przyszywana ciotka Doroty. Świeża wdowa. Krynica rozsądku, by nie powiedzieć - mądrości.
Jagna odnosi sukcesy zawodowe, jednak dla matki nie są one sukcesami, tylko zgodą na korporacyjne zniewolenie. Wolałaby, żeby córka wyszła wreszcie za mąż. Jagna źle znosi brak akceptacji, ale domyśla się, że prawdziwa przyczyna konfliktu tkwi głębiej. I ma rację. Jagna nie jest pierwszym dzieckiem Doroty, wcześniej był chłopiec, który zmarł "śmiercią łóżeczkową". Matka nigdy się z tym nie pogodziła. A Jagna nigdy nie dowiedziała się, że miała brata. Kobiety oddalają się od siebie, w końcu Jagna postanawia odciąć się od toksycznej matki. Wtedy wkracza Irena: Dorota musi dojść ze sobą do ładu. "Pochować" synka i naprawdę pokochać córkę. Czy będzie miała dość siły, by to zrobić?
Oficjalne recenzje
Zwyczajna-niezwyczajna historia
Półki księgarskie wprost uginają się pod ciężarem sporej liczby powieści dla kobiet. Są wśród nich książki lepsze i gorsze, ale są i takie, które zasługują na wielkie brawa i top listy bestsellerów. Z pewnością do mistrzowsko napisanych książek należy niedawno wydana powieść pisarsko-rodzinnego duetu Małogorzaty Kalicińskiej i jej córki Basi. Powieść opowiada historię może dla niektórych nieco banalną, zdecydowanie z życia wziętą, ale jakże ciekawą, jakże wspaniale napisaną, jak wzruszającą i rozśmieszającą chwilami.
To opowieść o trzech kobietach: przyszywanej babci-cioci Irenie, Dorocie i jej córce Jagodzie. Trzy pokolenia, trzy różne charaktery, trzy odmienne osobowości, no i oczywiście konflikt pokoleń. Bo każda z tych pań wyrosła w odmiennych realiach, ale każda kochała bądź kocha i kochaną być zdecydowanie chce.
Irena to już stateczna kobieta z pokolenia pamiętającego dobrze II wojnę światową, Dorota to kobieta przeżywająca menopauzę z pokolenia 50+, Jagoda dobija do 30, która dla wielu kobiet jest datą przełomową, po której wypada się ustatkować. Irena właśnie została wdową, jej mąż umarł nagle w nocy „na starość”. Dorota ma wspaniałego męża, który znosi dzielnie jej humory i trudne dni, Jagoda po rozstaniu się z żonatym mężczyzną nie może sobie poskładać świata, u jej boku jest wprawdzie ktoś do seksu, ale o miłości trudno mówić.
Czytając książkę niezwykle utalentowanego tandemu literackiego mamy okazję poznać perypetie głównych bohaterek, które łączy pewna tajemnica. Irena dzieli ją z Dorotą, a Jagoda nie ma pojęcia o jej istnieniu, choć sekret kładzie się solidnym cieniem na jej życiu. Czy ponad trzydziestoletnia tajemnica wyjdzie wreszcie na światło dzienne? Czy drące ze sobą nieustannie koty – mama i córka dojdą do porozumienia? Czy zbliżą się do siebie i konflikt rodzinny przejdzie do historii, a bolesne wydarzenie zrodzi nić porozumienia czy zbuduje jeszcze większy mur między Dorotą i Jagodą?
Od samego początku, od pierwszej strony poczułam, że to świetna historia, chwilami smutna, a chwilami wesoła, która wcale bajką nie jest a jednak niesie w sobie pewne morały. „Irena” bowiem to nie tylko doskonałe babskie czytadło, ale i poradnik dla kobiet w każdym wieku, wskazujący co jest w życiu ważne, a co może gdzieś umknąć. Irena sędziwa seniorka to kobieta mądra życiowo, którą życie wiele nauczyło, doświadczyło. Swoją wiedzą chce dzielić się z Dorotą i Jagodą, które bardzo kocha, mimo że nie łączą ich więzy krwi. A Dorota ma troszkę marzycielski charakter i bywa beztroska jak nastolatka. W pewnym stopniu to zasługa idealnego (no może prawie idealnego) męża, który bardzo ją kocha i pomaga, gdy ta nie potrafi unieść życiowego brzemienia. Dorota jest nadopiekuńcza wobec córki. Mimo, że Jagoda jest już samodzielną, dorosłą i niezależną kobietą matka wciąż wkracza w jej życie, doradza, osądza. Ma owszem rację, ale .... Układanie na siłę życia dziecku to działanie, które do super stosunków matka-córka nie prowadzi. Na szczęście w życiu mamy i Jagody jest Irena, która traktuje obie panie jak dwie córki. I z determinacją dąży do zakopania topora wojennego. Co może się Wam wydawać dziwne Irena mimo swojego wieku i ósmego krzyżyka na karku czuje się młodo – potrafi zrozumieć współczesną kobietę – singielkę, która jest prawdziwym rekinem korporacji.
Co Was czeka przy lekturze „Ireny”? Poznanie trzech wyjątkowych pań, wiele scen z realnego życia, ale i spora lekcja udzielona przez tytułową bohaterkę. Te rady cudowna starsza pani udziela nie tylko Dorocie i Jagodzie, ale i nam drogie Czytelniczki. Bo warto sobie troszkę nad tą książką podumać, pomyśleć. Warto dostrzec to, co uświadamia Irena – wartość miłości, szacunku, zrozumienia, umiejętności słuchania, szczerej rozmowy. Błędem Doroty z pewnością jest szukanie bieszczadzkiej Jagódki w córce, błędem jest ukrywanie bolesnego sekretu. Dzięki temu Jagoda czuje się niedoceniona i odepchnięta, osamotniona i zdesperowana do tego stopnia, że unika świadomie matki.
„Irena” to piękna lektura o miłości, szczęściu, zrozumieniu. To książka, która porusza dość popularny i często poruszany temat jakim jest konflikt pokoleń, ale duet Kalicińska&Grabowska robi to bardzo oryginalnie i współcześnie. Powieść jest dla mnie perfekcyjnie napisana, wspaniałym językiem i stylem. Bez względu na to, jak długo bym myślała, to nie znajduję nic, co bym mogła skrytykować. Podoba mi się na tyle, że oceniam ją najwyższą notą. Jedynie drażni mnie niezbyt dobrana okładka, zbyt przeciętna. Taka książka zasługuje na wyjątkową szatę graficzną.
Czy warto sięgnąć po „Irenę”? Zdecydowanie tak. Jest wiele powodów, by przeczytać tę powieść. Będzie ona idealną lekturą dla kobiet w każdym wieku. Bo z pewnością młodsza czy starsza czytelniczka utożsami się z którąś z bohaterek. Znajdzie tę ze swego pokolenia. Nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć Wam wspaniałej lektury.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
- 1 854
podeszłam do audiobooka. Nie dałam rady. Lektorka czyta tonem wiecznie strofującej . Spróbuję doczytać choć zachwytu nie ma. Trzy kobiety w trudnych relacjach choć ... podłoże przecież nie takie skomplikowane. Generalnie książka średnia a lektorka beznadziejna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Byłam w stanie na jakimś poziomie utożsamić się z każdą z trzech bohaterek. Polecam każdemu fanowi obyczajówek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek na wskroś "współczesnej" Dziuni -nie do wytrzymania.
Wątek na wskroś "współczesnej" Dziuni -nie do wytrzymania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, która daje do myślenia. Owszem, można do tego podejść jak do babskiego czytadła. Ale myślę, że wiele córek, z chęcią zobaczy perspektywę swojej matki. I vice versa. Szkoda, że nie każdy ma w rodzinie takiego rozjemca, jakim jest Irenka. Postać niemal bajkowa, która swoim sprytem i życiową mądrością, stara się doprowadzić relacje matki i córki na właściwe tory.
To historia o Dorocie, matce, i Jagodzie, o córce. O konflikcie pokoleń, o trudnym godzeniu się z dorosłością dziecka i jego wyborami. To opowieść o poczuciu niezrozumienia i samotności.
Naprawdę mądrze się ją czytało. A postać babci-cioci Irenki, dodawała całości komediowego sznytu.
To książka, która daje do myślenia. Owszem, można do tego podejść jak do babskiego czytadła. Ale myślę, że wiele córek, z chęcią zobaczy perspektywę swojej matki. I vice versa. Szkoda, że nie każdy ma w rodzinie takiego rozjemca, jakim jest Irenka. Postać niemal bajkowa, która swoim sprytem i życiową mądrością, stara się doprowadzić relacje matki i córki na właściwe tory....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, opisująca relacje trzech kobiet z różnych pokoleń. W pewnym sensie każdy odnajdzie cząstkę swojej historii w tej książce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mile jestem zaskoczona. Początkowo książka mnie nie wciągnęła i wydawała się być o niczym.
Jednak każda kolejna strona wciągała coraz bardziej
Opis z okładki - "Poruszający portret kobiet, z których każda znajduje się na życiowym zakręcie"
Trzy kobiety i całkiem różne spojrzenia na świat i na życie.
Powieść niezwykle ciekawa, ukazująca złożone relacje międzypokoleniowe.
Każda z kobiet jest inna i zupełnie inaczej spostrzega otaczającą je rzeczywistość.
Opowieść napisana jest żartobliwie i wciągająco.
Jedyne co mnie irytowało to język najmłodszej damy,
"callnę wieczorem", "kisior" jakoś w życiu powszechnym uchodzą płazem ale jako słowo pisane (czytane)
są koszmarne
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak każda kolejna strona wciągała coraz bardziej
Trzy kobiety i całkiem różne spojrzenia na świat i na życie.
Powieść niezwykle ciekawa, ukazująca złożone relacje...
7/10
Odnalazłam w niej wiele dla siebie.
7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam za babskimi czytadłami wiec podeszłam do niej dość sceptycznie. A tu proszę jakie zaskoczenie. Ciekawie napisana, porusza dość poważny temat zatajania tajemnic i konfliktów, które one powodują.
Odnalazłam w niej wiele dla siebie.
Jest to moja pierwsza powieść tej autorki. Początki były trudne ale z każda stroną miałam ochotę na więcej, aż w końcu dotarłam do ostatniej strony i było mi smutno, ze to już koniec.
Bardzo fajna historia, może jakich wiele. Jednak historia, z którą wiele kobiet mogło by się utożsamić. Problemy w rodzinie, stres w pracy i nastawienie na karierę, z drugiej strony życie prywatne i problemy miłosne. Nie trzeba zdradzać za wiele ale polecam sięgnąć po lekturę w miłe letnie wieczory lub w zimowe z kubkiem dobrej herbaty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna historia, może jakich wiele. Jednak historia, z którą wiele kobiet mogło by się utożsamić. Problemy w rodzinie, stres w pracy i nastawienie na karierę, z drugiej strony życie...
Spokojna książka z tajemnica w tle skrywana przez mamę i córkę. Przez co obie nie potrafia ze sobą rozmawiać... Czy to się zmieni
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMałgorzatę Kalicińską zawsze dobrze się czyta. Ona potrafi otulić codziennością. Z małej sprawy zrobić historię. Opisać świat taki jaki jest bez wielkich wzlotów, bez upadków. Na próżno szukać dreszczyka, wielkich namiętności i rozczarowań. Wszyscy inni się tym zajmują. Ona natomiast myśli praktycznie. Nasuwa mi się taka myśl: choć nic się nie dzieje to przecież i tak coś się dzieje.
A czasem należy się nam taka przyjemna książka, a co!
Małgorzatę Kalicińską zawsze dobrze się czyta. Ona potrafi otulić codziennością. Z małej sprawy zrobić historię. Opisać świat taki jaki jest bez wielkich wzlotów, bez upadków. Na próżno szukać dreszczyka, wielkich namiętności i rozczarowań. Wszyscy inni się tym zajmują. Ona natomiast myśli praktycznie. Nasuwa mi się taka myśl: choć nic się nie dzieje to przecież i tak coś...