Faust
- Faust
- klasyka
- 2012-01-01
- Władysław Kościelski
Wielki uczony - wciąż spragniony wiedzy o sensie istnienia - zawiera pakt z diabłem. Chce absolutnego poznania i doskonałego szczęścia - jeśli zazna chwili, o której powie „trwaj, jesteś piękna!” szatan będzie mógł wziąć jego duszę do piekła. Mefistofeles ochoczo zgadza się na to - wszak sprawdzić wiarę Fausta pozwolił mu sam Bóg. „Faust” to dzieło życia Goethego, dramat o możliwościach ludzkiego poznania i sensie istnienia świata.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Niewczesna ta chęć przed śmierci obliczem
Pragnąć być czymś, gdy się jest już niczem.
Przeto istnienia ciężarem się brzydzę,
Do śmierci tęsknię, życia nienawidzę.
Mój spokój znikł,
Na sercu głaz,
Nie wróci już nigdy,
Jak w dawny czas.
Opinie [32]
Zadziwiający trójkąt. Faust - Mefistofeles - Małgorzata. Czy podpisałbym pakt z diabłem ? Czy warto dla tej jednej chwili 'trwaj, jesteś piękna' położyć na szali swoje życie ? Niech każdy w sobie poszuka odpowiedzi. Koniecznie!
Pokaż mimo toPo "Fausta", podobnie jak w przypadku "Mistrza i Małgorzaty", sięgnąłem przygotowując się do rozszerzonej matury z polskiego. I tak samo jak przy Bułhakowie zmieniłem nastawienie "muszę przeczytać" na "chcę przeczytać".
więcejPrzy ocenie tego dzieła muszę rozbić opinię na 2 części, tak jak podzielona jest sama książka.
Przy pierwszej części w mojej głowie rodziły się same...
Jeden z moich ulubionych dramatów. Widzę, że opinie są mocno spolaryzowane- i szkoda, bo niektórzy opierają swoje oceny tylko na tym w jakim stopniu lekturę zrozumieli, a jeśli jej nie zrozumieli to z góry zakładają, że utwór jest zły.
więcejNie każda metafora musi być przecież dostrzeżona- na tym właśnie polega cała przyjemność czytelnictwa. To jak odpakowywanie ciasno...
"Jam jest częścią tej siły,
Pokaż mimo toktóra wiecznie zła pragnąc
niecne dobro czyni"
Mój ulubiony cytat. Rewelacja
Książka niezbyt łatwa w odbiorze, aczkolwiek w ogóle mnie nie zraziła;) Porusza problemy od filozoficzno-moralno-religijnych po miłosne. Nie brakuje naprawdę ciekawych wątków takich jak : związek Fausta z 14-letnią Małgorzatą, starcie się dwóch największych sił: Boga i Diabła (Mefistofelesa) oraz śmierci najbliższych osób.
więcejCo do ogólnych refleksji- osobiście uważam...
Nie żałuję wyboru tej książki jako lektura dodatkowa.
Pokaż mimo toGdyby można było dawać oceny do poszczególnych części książki, pierwsza dostałaby 8, druga 4. Dlatego sprawiedliwie daję średnią tych ocen. Pierwsza część podobała mi się bardzo, opowiadała o czymś. O drugiej nie można tego powiedzieć niestety.
Pokaż mimo toNo po prostu Dramat...
więcejSięgnąłem sam, z własnej woli. Jest to podobno lektura szkolna, a nie wyobrażam sobie jak miałbym przez to przebrnąć w liceum, jak teraz było ciężko.
Tego nie da się czytać. Tego ledwo da się słuchać.
To jest scenariusz, tego się po prostu nie powinno czytać (choć pamiętam tego typu utwory, które były zgoła lepiej podane).
Może zagrane ma więcej...
Bohater zawiera pakt z Mefistofelesem. Niewiele rozumiałem z tego.