"Orleniem" na koniec świata

- Z reporterskich wędrówek
- Krajowa Agencja Wydawnicza
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- rybactwo orleń morze reportaż
Druga połowa lat 70. - czas szybkiego rozwoju polskiego rybactwa dalekomorskiego, coraz więcej statków ma na swych pokładach maszyny ozdobione dumnie brzmiącyn napisem "made in Poland". Co robi na ówcześnie najbardziej nowoczesnym statku kobieta? Anna Kornacka, dziennikarka "Expressu" nie zważając na rybackie przesądy pt. "kobieta na pokładzie - marny połów", ma za zadanie krzewić kulturę wśród polskich wilków morskich zamkniętych w pływającej fabryce. Ale czy przy pomocy paru obrazów i książek ofiarowanych przez ludzi z terenu całego kraju, panowie zdobędą choć trochę ogłady i będą wspołpracować w tworzeniu pokładowej gazety?