Alfabet Tischnera

- 2012-09-03
- 2012-09-03
- 978-83-240-1881-9
Spotkanie z mądrością księdza Tischnera
Czy myśl ks. Tischnera wymaga popularyzacji? A jeśli tak, to w jakiej formie?
Wojciech Bonowicz, autor biografii Tischner i tomu gawęd Kapelusz na wodzie poświęconych tej wybitnej postaci, od lat stara się przybliżać osobę i dzieło Tischnera nowym czytelnikom. Wbrew pozorom dorobek tego filozofa i duszpasterza stawia przed czytelnikami mnóstwo wyzwań, z których największym jest chyba wielość gatunków, jakimi posługiwał się jako autor. Wywiad, wykład, esej, artykuł, notka, rozprawa - to tylko niektóre z nich.
Wojciech Bonowicz proponuje w Alfabecie... przekrojową lekturę pism i wypowiedzi, które zostały po ks. Tischnerze. Wiele z nich jest zupełnie nieznanych lub zapomnianych. Bonowicz porządkuje je według rozmaitych haseł, wśród których są pojęcia kluczowe dla jego filozofii (wolność, spotkanie czy nadzieja),wątki obecne w publicystyce (demokracja, Kościół, wartości chrześcijańskie),a także elementy biografii (góry, górale, komunizm, opozycja, wiara, ale też humor).
Alfabet... ma być poręcznym przewodnikiem po dziele Tischnera, które wciąż wydaje się inspirujące i w kolejnych pokoleniach zdobywa nowych czytelników.
Można na to patrzeć jak na próbę monetyzacji ks. Tischnera, ale niewątpliwie fragmenty podane jako krótkie zagajenia na dany temat mogą służyć do codziennych rozważań dla osób bardziej praktycznych, które nie chcą czytać skomplikowanych długich dzieł.
Pokaż mimo to"Może właśnie o to naprawdę chodzi (...),żeby na końcu powtórzyć najpiękniejsze słowa, jakie Pan Bóg wypowiedział w dniu naszego stworzenia: »Dobre było«. Przy spotkaniu z myślą ks. Tischnera "dobre" to za mało.
W świecie, w którym natłok paradoksalnie tworzy emocjonalną i duchową pustkę, wejście w świat tischnerowskich wartości i słowa, pozwala choć na moment obudzić uśpioną nadzieję, choć na chwilę rozpacz chowa swoje kły. Z tekstów wyłania się pewnego rodzaju spokój, pewność, humor, które bardzo chcą Czytelnika zarazić.
Myśli bez oznak wywyższania się, ubrane w przystępne w odbiorze słowa; choć traktujące o sprawach najistotniejszych, czasem niepojętych, ot choćby o nas samych, naszym życiu, które każdemu czasem płata figle i nie daje się zrozumieć, pojąć, którego nasz język i nasz rozum "nie chwyta".
Warto spojrzeć na świat "Alfabetem Tischnera".
więcej Pokaż mimo toW świecie, w którym natłok paradoksalnie tworzy emocjonalną i duchową pustkę, wejście w świat tischnerowskich wartości i słowa, pozwala choć na moment obudzić...
Będę szczery - kocham ks. Tischnera. Jego sposób patrzenia na życie jest tym samym co ja preferuje.
Z szacunkiem, miłością, wiarą i nadzieją w możliwości nieuniknione.
Prawda, piękno i dobro wylewa się ze słów Mistrza, Mentora.
W alfabecie Tischnera mamy luźne, wybiórcze przemyślenia zebrane z lat filozoficznego życia, poparte niesamowitą ilością doświadczeń w rozmowach z ludźmi różnego "kalibru". Bez oceniania, wywyższania się, poniżania, zaniżania wartości. Po prostu ludzki, ciepły przyjaciel. Wujek, dziadek, oparcie.
Polecam dla zagubionych, otwartych, smutnych, wesołych, w potrzebie i z chęcią poznania siebie i innych.
To, że ks. Tischner to przedstawiciel religii katolickiej to nie ma znaczenia. Ważne, że jest z pośród nas - stąd, obok. Wybrał taką a nie inną drogę, i nie przeszkadza innym w realizowaniu swoich postanowień. Mistrz dialogu.
więcej Pokaż mimo toZ szacunkiem, miłością, wiarą i nadzieją w możliwości nieuniknione.
Prawda, piękno i dobro wylewa się ze słów Mistrza, Mentora.
O filozofii księdza Tischnera wiedziałam kilka faktów, jakieś urywki kiedyś czytałam. Gdy wpadł mi w ręce "Alfabet Tischnera" z zainteresowaniem zabralam się za lekturę. Powiem krótko, było warto. Bardzo ciekawe wypowiedzi zebrane w zwięzłej i przystępnej formie. Jeżeli jakiś temat nie wydawał mi się interesujący, opuszczałam go bez uszczerbku dla poznania całej książki. Polecam
więcej Pokaż mimo toCiekawą publikacją ze względu na formę porządkowania myśli ks. J. Tischnera jest wydany „Alfabet Tischnera”. Książka jest zapisana w formie zebranych cytatów, dotyczących prezentowanych wybranych zagadnień. Można powiedzieć, że w całej książce nie ma ani jednego niepotrzebnego zdania. Tak fragmenty zostały wybrane przez Wojciecha Bonowicza, by z jak najdoskonalszą precyzją określały dane pojęcie. Jest to bardzo praktyczne, ponieważ wybrane zostało to, co najważniejsze, dzięki czemu taki sposób uporządkowania jest bardzo przystępny i warty polecenia.
Ciekawą publikacją ze względu na formę porządkowania myśli ks. J. Tischnera jest wydany „Alfabet Tischnera”. Książka jest zapisana w formie zebranych cytatów, dotyczących prezentowanych wybranych zagadnień. Można powiedzieć, że w całej książce nie ma ani jednego niepotrzebnego zdania. Tak fragmenty zostały wybrane przez Wojciecha Bonowicza, by z jak najdoskonalszą precyzją...
więcej Pokaż mimo toZbiór różnych pojęć i opinie autora. Można dowiedzieć się kilku interesujących rzeczy.
Pokaż mimo toBardzo lubię i chętnie wracam do filozofii ks. Tischnera. Polecam :)
Bardzo lubię i chętnie wracam do filozofii ks. Tischnera. Polecam :)
Pokaż mimo toUwielbiamy, ale boli i bez chusteczek się nie obędzie
Uwielbiamy, ale boli i bez chusteczek się nie obędzie
Pokaż mimo toMysli Ks. Prof. J.TISCHNERA w wersji pop-kulturowej. Trochę to wszystko wyrwane z kontekstu filozoficznego, ale podane zgrabnie.Intelekt broni się sam. Idealne "narzędzie" popularyzacji tischnerowskiej filozofii, niesłusznie zapominanej....