Listy 1944-1981

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Instytut Dokumentacji i Studiów nad Literaturą Polską. Oddział Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza, Więź
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-62610-21-1
- listy epistolografia literatura polska twórcy Andrzejewski Miłosz
Pisane na przestrzeni kilkudziesięciu lat listy dwóch wybitnych polskich pisarzy XX wieku odsłaniają meandry losu, które miały wpływ na życie i charakter literackiej aktywności ich autorów. Czesław Miłosz od końca 1945 r. był nieobecny w kraju, wyjechał jako dyplomata, a w 1951 r. zerwał z PRL-em; Jerzy Andrzejewski pozostał w Polsce, ale kres październikowej "odwilży" 1956 r. i jego pozbawił złudzeń. Odbijające się w listach biografie obu pisarzy, sytuowane na przeciwstawnych biegunach polskiego losu, toczą się jednak równolegle − skłaniają do porównań i przemyśleń. Sam Miłosz podkreślał rangę tej korespondencji: "Ze względu na długotrwałość przyjaźni szczególne miejsce należy się Jerzemu Andrzejewskiemu".
Tom zawiera listy Andrzejewskiego i Miłosza i przypisy. Przypisów jest tyle, że każdy musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy może czytać bez zaglądania do nich (i dzięki temu ułatwić sobie lekturę),czy wprost przeciwnie, bez zaglądania nie będzie wiedział np., o którym pisarzu akurat jest mowa. Jeśli to drugie, to potem już tylko wystarczy zastanowić się czy więcej to mówi o nas, czy raczej o literaturze polskiej.
więcej Pokaż mimo to