O królu Słońcu i jego czterech córkach

31 str. 31 min.
- literatura dziecięca
- Moje książeczki
- Nasza Księgarnia
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- 31 min.
- bajki
" Był raz pewien król. Ale ten król był większy i potężniejszy od wszystkich innych, bo był to
król Słońce. Taki blask bił z jego oblicza, że żaden człowiek nie mógł mu w twarz spojrzeć;
każdy musiał natychmiast odwrócić oczy, aby nie oślepnąć od tego blasku.
Ludzie najstarsi na Ziemi mówili, że zawsze, jeszcze za ich ojców i dziadów, panował król Słońce nad Ziemią i że gdyby raz odwrócił od Ziemi swe jasne oblicze, wtedy by wszystko na Ziemi zamarło i zginęło. Toteż kochali wszyscy tego króla i spoglądając rano na niebo mówili:
- Jest Słońce. I przez cały dzień byli weseli…"
Ilustrował Józef Wilkoń.
W dzieciństwie tak często czytałam tę baśń, że znałam ją na pamięć.
Wielka szkoda, że współczesne książki dla najmłodszych nie są tak ilustrowane jak "O królu Słońcu..." - jakoś rażą mnie przesłodzone obrazki rodem z Disneya. Zawsze wolałam bardziej realistyczne, czasem groźne, ale działające na wyobraźnię ilustracje.
W dzieciństwie tak często czytałam tę baśń, że znałam ją na pamięć.
więcej Pokaż mimo toDziś pamiętam już tylko piękne i oryginalne ilustracje autorstwa Wilkonia - największe wrażenie zawsze robiła na mnie Wiosna (może dlatego wciąż jest to moja ulubiona pora roku:)).
Wspaniała książka nie tylko o samych porach roku ale jako doskonała parabola życia. Wszystko na świecie ma czas i miejsce. Jako dziecko ja kochałam teraz kochają ja moje dzieci ..