O królu Słońcu i jego czterech córkach
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Moje książeczki literatura dziecięca
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- 31 min.
- bajki
" Był raz pewien król. Ale ten król był większy i potężniejszy od wszystkich innych, bo był to
król Słońce. Taki blask bił z jego oblicza, że żaden człowiek nie mógł mu w twarz spojrzeć;
każdy musiał natychmiast odwrócić oczy, aby nie oślepnąć od tego blasku.
Ludzie najstarsi na Ziemi mówili, że zawsze, jeszcze za ich ojców i dziadów, panował król Słońce nad Ziemią i że gdyby raz odwrócił od Ziemi swe jasne oblicze, wtedy by wszystko na Ziemi zamarło i zginęło. Toteż kochali wszyscy tego króla i spoglądając rano na niebo mówili:
- Jest Słońce. I przez cały dzień byli weseli…"
Ilustrował Józef Wilkoń.
Zaskakująco oryginalna książka. Historyjka reprezentuje świetną interpretację personifikacji pór roku gdzie wiosna jest ładna i rozrywkowa, jesień jest wariatką, lato komunistką, a zima jest po prostu nierozumiana. Jak na złość Król Słońce nie ma na imię Ludwik...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka nie tylko o samych porach roku ale jako doskonała parabola życia. Wszystko na świecie ma czas i miejsce. Jako dziecko ja kochałam teraz kochają ja moje dzieci ..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dzieciństwie tak często czytałam tę baśń, że znałam ją na pamięć.
Wielka szkoda, że współczesne książki dla najmłodszych nie są tak ilustrowane jak "O królu Słońcu..." - jakoś rażą mnie przesłodzone obrazki rodem z Disneya. Zawsze wolałam bardziej realistyczne, czasem groźne, ale działające na wyobraźnię ilustracje.
W dzieciństwie tak często czytałam tę baśń, że znałam ją na pamięć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś pamiętam już tylko piękne i oryginalne ilustracje autorstwa Wilkonia - największe wrażenie zawsze robiła na mnie Wiosna (może dlatego wciąż jest to moja ulubiona pora roku:)).