Mała wróżka Amelka. Wróżka katastrofa
- 2011-01-01
- 20 min.
- Natalia Usenko
- wróżka detektyw Amelka
Sa dni, kiedy wszystko idzie nie tak. jajka się tłuką, zgrabione liście odfruwają, porządki kończą się wielkim bałaganem. A jeśli dodać do tego czary i zaklęcia, wyjdzie prawdziwa katasrtofa! Mała wróżka Amelka ma okropnie pechowy dzień... Może nie zawsze potrzeba magii, by zrobić coś dobrego? Przekonacie się!
Sympatyczna historia, ładne ilustracje.
Sympatyczna historia, ładne ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja córka jest jak typowy Polak, który najbardziej lubi te piosenki, które już słyszał. E. chce żeby jej czytano w kółko te same bajki do momentu, aż zna je na pamięć słowo po słowie a nawet dłużej. Staram się to przełamywać i co i rusz podsuwam jej nowe pozycje. Amelka zdała egzamin. Dołaczyła do przedspaniowego kanonu.
Historia jest prościutka, ale przecież taka ma być dla trzylatków. Bohaterowie sympatyczni. Niewątpliwie plusem są ilustracje. Szczególnie oczy Amelki przypominają mi jakąś ilustrację z mojego dzieciństwa, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jaką (Macie jakiś pomysł? Dziewczynka na tamtym rysunku była chyba blondynką…). E. też ogląda je z przyjemnością i następnego dnia po tym, jak czytałyśmy książeczkę zażyczyła sobie taką fryzurę, jak ma Amelka (trzy koczki na głowie). Dałam radę zrobić!
Sporo było też śmiechu przy zaklęciach Amelki – proste dwuwierszowe rymowanki. E. strasznie się śmiała powtarzając je (np. Szyrli-myrli, puch z poduszek! Książki, bądźcie niczym puszek!).
Niewykluczone, że sięgniemy po pozostałe książeczki z tej serii.
Recenzje tej ksiązki i innych pozycji (też dla dzieci) są również dostępne na moim blogu: http://barakudatoja.blogspot.com/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest prościutka, ale przecież taka ma być...