Sztuka skutecznego przekazu czyli przyczepne koncepcje

- poradniki
- Made to Stick : Why Some Ideas Survive and Others Die
- Świat Książki
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Błyskotliwa książka o tym, jak przekonać innych do naszych idei i pomysłów. Autorzy specjaliści od komunikacji międzyludzkiej tłumaczą, że sukces sprowadza się do kilku zasad. Są wśród nich: upraszczanie, zaskoczenie, konkretność, wiarygodność i emocjonalność przekazu. Źle podane koncepcje giną, a dobrze opowiedziane stają się popularne. Klarowny wywód ubarwiają dziesiątki anegdot z życia. Niezbędna lektura nie tylko dla menadżerów, speców od reklamy i nauczycieli.
Dodaj cytat z książki Sztuka skutecznego przekazu czyli przyczepne koncepcje
Dodaj cytat
Ależ mam mieszane uczucia! Z jednej strony książka zdecydowanie warta polecania, z drugiej z wielkim “ALE”. Chodzi o Przyczepne historie Chipa i Dana Heath. Zacznę od tego, kto zdecydowanie powinien ją przeczytać. Każdy, kto zajmuje się w jakikolwiek wystąpieniami publicznymi, edukacją, tworzeniem treści, które mają zapadać w głowie, choć raczej na poziomie ogólnym. Do tego oczywiście osoby zajmujące się szeroko pojętym marketingiem oraz menadżerowie, mający za zadanie wyjaśniać pracownikom cele lub projekty. Ale tak naprawdę koncepcje zawarte w książce są dla każdego, kto kiedykolwiek będzie zmuszony przedstawić jakieś swoje idee innym. Zamiast tworzyć nudne prezentacje z abstrakcyjnymi zdaniami lub książkowymi definicjami, cytować liczby lub statystyki, formułować ogólnikowe zdania i hasła dzięki wskazówkom panów Heath ma szansę zbudować nieco bardziej atrakcyjny i zapadający w głowie przekaz.
[...]
więcej Pokaż mimo toEDIT: MT Biznes zapowiedziało nowe polskie wydanie tej książki jeszcze w 2020 r.! 😍🤗 Tytuł może być zmieniony. POLECAM!
Absolutnie rewelacyjna, wręcz kanoniczna, pozycja na temat perswazji i komunikacji. Świetny styl, błyskotliwe liczne przykłady i wzorcowa wręcz konstrukcja jako poradnika i samouczka. Stwierdzę wręcz, że żaden przyzwoity kurs copywritingu nie może się odbyć bez odwołania do wiedzy, którą między okładkami tej książki zawarli bracia Heath budując swój model komunikacyjno-perswazyjny. Niestety, pozycja dostępna jedynie na aukcjach za wysokie kwoty i w nielicznych bibliotekach (polecam ksero lub programy skanujące). Niezrozumiała jest decyzja polskiego wydawcy o braku wznowienia tego tytułu. Absolutny must read!
więcej Pokaż mimo toAbsolutnie rewelacyjna, wręcz kanoniczna, pozycja na temat perswazji i komunikacji. Świetny styl, błyskotliwe liczne przykłady i wzorcowa wręcz konstrukcja jako poradnika i samouczka. Stwierdzę wręcz, że żaden przyzwoity kurs copywritingu nie może się...
Bardzo dobra.
Bardzo dobra.