Sen o bohaterach

- Proza Iberoamerykańska
- El sueño de los héroes
- Wydawnictwo Literackie
- 1978-01-01
- 1978-01-01
- Anna Jasińska
- Buenos Aires literatura argentyńska
Akcja Snu o bohaterach rozgrywa się w latach 20-tych na przedmieściach Buenos Aires. Jej bohater, Emilio Guana, za wszelką cenę usiłuje rozszyfrować, zgłębić olśniewające, niejasne przeżycie, jakiego doznał podczas jednej z nocy karnawałowych. Owa cudowna przygoda nie przedstawia się jednak Guanie jako w pełni realne wydarzenie. W trzy lata później zostanie ona powtórzona we śnie, tuż przed rzeczywistą śmiercią bohatera z w tych samych okolicznościach.
Atmosfera powieści zagęszcza się stopniowo, narasta klimat napięcia i zagrożenia. Epizody pierwszego karnawału pamięć bohatera odtworzy dopiero po kilku latach w czasie podobnych uroczystości. Niemal do końca Guana nie będzie właściwie wiedział, czego właściwie poszukuje - kilku zatartych w pamięci przeżyć, czy też pięknej dziewczyny, która wtedy go oczarowała...
Autora uwielbiam, lecz ta akurat książka "mi nie leży". Chyba za bardzo latynosko-maczystowska w klimacie, perypetie chłopaków o skłonnościach do bójki mnie nie podniecają. A sam efekt wielokrotnego przeżycia tej samej sceny bez odpowiedniego klimatu - nie porywa. Brakuje mi tu oniryczności, znanej z innych utwórów Bioy Casaresa.
Pokaż mimo toArgentyńczyk niby bliższy Borgesa niż Cortazara, równie jak Borges skondensowany, oszczędny, nie umieszczający w narracji nic, co mogłoby wydać się zbędne, a jednak wrażenie po lekturze tej książki bliższe jest wrażeniom po przeczytaniu "Gry w klasy" czy "Wielkich wygranych" niż niewątpliwie doskonałych, choć suchych "Fikcji" czy "Alefu" (oczywiście suchych jak czeskie "suché víno"). Misterna, na wielu płaszczyznach i pionach połączona fabuła, dużo smaczków, które stanowić będą nagrodę za uważne czytanie. Jeśli chwilowo skupienie nad książką przychodzi wam z trudem, odłóżcie "Sen o bohaterach" na później.
Argentyńczyk niby bliższy Borgesa niż Cortazara, równie jak Borges skondensowany, oszczędny, nie umieszczający w narracji nic, co mogłoby wydać się zbędne, a jednak wrażenie po lekturze tej książki bliższe jest wrażeniom po przeczytaniu "Gry w klasy" czy "Wielkich wygranych" niż niewątpliwie doskonałych, choć suchych "Fikcji" czy "Alefu" (oczywiście suchych jak czeskie...
więcej Pokaż mimo toPowoli autor staje się moim ulubionym. Mistrzostwo prozy iberoamerykańskiej i tyle.