Player One

- 2012-05-22
- Dariusz Ćwiklak
- oasis amerykańska sf wirtualny świat lata '80
- Inne
Wejdź do OASIS – globalnego wirtualnego świata 2044, w którym każdy może być tym, kim chce
Rok 2044. Kryzys zrujnował największe mocarstwa. W Ameryce ludzie głodują i zamarzają na ulicach. Miasta zamieniły się w osiedla slumsów i przyczep kampingowych.
Osiemnastoletni Wade ucieka od rzeczywistości i cały wolny czas spędza w OASIS, globalnym wirtualnym świecie, w którym każdy może być tym, kim chce. To internet nowej generacji, wszechobecna symulacja, gdzie można robić wszystko – żyć, uczyć się, bawić i kochać.
W OASIS jej twórca, ekscentryczny geniusz-multimiliarder Halliday, zakodował zagadki – kod do kolosalnej fortuny i absolutnej władzy. Miliony ludzi bezowocnie próbowały go złamać, by zdobyć nagrodę. I odkrywały nowe znaczenie ucieczki od rzeczywistości i pogoni za szczęściem, obsesyjnie studiując ikony Hallidaya – enigmatyczne wskazówki, których nie odczyta nikt, kto nie jest maniakiem gier, fi lmów i muzyki z lat 80. Nagle Wade odkrywa pierwszą zagadkę...
Cały świat patrzy, tysiące przyłączają się do gry – wśród nich potężni wirtualni gracze gotowi popełnić realne morderstwo, by przeszkodzić Wade’owi. Teraz Wade żeby przeżyć, musi wygrać. Ale żeby wygrać, musi porzucić doskonały wirtualny świat i stanąć twarzą w twarz z życiem i z miłością – w realu, z którego tak rozpaczliwie chciał uciec.
STAWKĄ JEST ŚWIAT.
CELEM – NAJWYŻSZA NAGRODA.
JESTEŚ GOTOWY?
Oficjalne recenzje
Kody nostalgii
Prześledźmy najpierw pewną analogię. Adam Mickiewicz ma 36 lat, kiedy wydaje w roku 1834 „Pana Tadeusza.” Akcja poematu dzieje się w latach 1811-1812. Autor opisuje fikcyjne Soplicowo, ale tak naprawdę rekonstruuje rzeczywistość, jaką poznał będąc czternastoletnim chłopcem.
Ernest Cline ma 39 lat, kiedy wydaje powieść „Player one.” Lwią część opowieści stanowią opisy poszukiwania „skarbu”, na którego trop można trafić, rozwiązując zagadki rozsiane w popkulturowej magmie lat 80-tych. Autor rekonstruuje więc świat, jaki zapamiętał, będąc nastolatkiem.
Do czego zmierzam? Konkluzja jest prosta. „Player One” to jeden wielki nostalgiczny hymn napisany ku chwale dni minionych. Ku czci ery spokojnego konsumpcjonizmu, w jakim pławiła się onegdaj Ameryka.
Fabuła jest starą jak świat (lub hollywoodzkie filmy akcji) historią młodzieńca, Parzivala, na którego barkach spoczywa los świata, w tym przypadku wirtualnego. Bohater walczy z drapieżnym Złym o władzę nad nieludzko rzeczywistą potężną symulacją komputerową zwaną OASIS – takim podrasowanym połączeniem Facebooka, Second Life i Bóg wie czego jeszcze... Po drodze nasz protagonista zabiega o uczucie pięknej dziewczyny, poznanej rzecz jasna w Sieci. Towarzyszy mu wierny, nieco złośliwy, wypróbowany w bojach, przyjaciel. A całość wieńczy przyjemny słodki happy end.
To właśnie fabuła jest w „Player One”, podobnie jak w operze, najmniej istotną częścią dzieła. Liczy się nade wszystko nastrój, dające się zaśpiewać melodie, wysublimowane tło. A amerykański autor scenografię odmalowuje fantastycznie – klimat lat 80-tych, bezpiecznej przystani, do której trafiają umęczone kryzysem wspomnienia czytelników, oddany jest perfekcyjnie. Ilość popkulturowych nawiązań, sugestii, odwołań jest oszałamiająca.
Przeszukując wraz z Parzivalem kolejne światy OASIS – symulacje oldschoolowych gier, klasycznych filmów dla młodzieży, japońskich animacji lub reklam płatków śniadaniowych – możemy poczuć ten sam dreszcz nostalgii, jaki musieli czuć czytelnicy „Pana Tadeusza,” odnajdując w nim choćby przepis na staropolski bigos.
Jasne, że można sięgnąć głębiej i dopatrywać się w „Player One” specyficznej powieści o dojrzewaniu. Swoistego bildungsroman 2.0, w którym bohater zyskuje kolejne doświadczenia, pokonując następujące po sobie poziomy trudności gry. Z drugiej strony można postawić zarzut, że ktoś, kto nie znał z autopsji opisywanej dekady lub nie wziął solidnych korepetycji z epoki pierwocin gier komputerowych i sielankowych seriali komediowych, może poczuć zamęt. Kotłowaninę pustych nazw i tytułów.
Jednak całość czyta się znakomicie. Głównemu bohaterowi nie sposób nie kibicować, bo i niegłupi to chłopak, ma szlachetne intencje i poczucie humoru momentami niczego sobie. Napięcie budowane jest stopniowo, ale konsekwentnie. Finał przewidywalny, choć niewymuszony. Czy trzeba czegoś więcej, by stworzyć hit wydawniczy i spokojnie czekać na ekranizację?
Na zakończenie dodam tylko, że jedna rzecz wciąż nie daje mi spokoju – czy gdyby podobna powieść powstała w Polsce, klucze do władzy absolutnej w rzeczywistości wirtualnej rozsiano by w takich filmach jak „Pan Kleks w kosmosie”? Być może...
Tomasz Fijałkowski
- 2 503
- 2 111
To jest dobra książka dla młodych, kto wie, może stanie się tym, czym stał się Harry Potter. Wciągnie do czytania, stanie się "bramą" :) do Zamku Anoraka :) , w którym półki uginać się będą pod ciężarem lektur. Nieważne czy będzie to ciężar megabajtów czy papieru. Jak dla mnie trochę zbyt zero-jedynkowa - ale w końcu od kodu dwójkowego wszystko się zaczęło, a przypominam, że odwołania do zer i jedynek mamy już w lekturach sprzed dwóch tysięcy lat... " A mowa wasza niech będzie: tak, tak, nie, nie" (Mt 5,37). :)
więcej Pokaż mimo toPowieść od geeka dla geeków. Wielki hołd dla kultury lat 80 tych dla tamtych filmów, gier, muzyki.
Pokaż mimo toSwojego rodzaju encyklopedia lat 80 z dodatkiem nuty romantyzmu. Dziesiątki jak nie setki smaczków, począwszy od Retro Gier, poprzez Muzykę i Filmy i na Motoryzacji skończywszy. Polecam każdemu Geekowi.
Pokaż mimo toPo raz kolejny jestem mile zaskoczony, że książka która została zekranizowana ukazuje bardziej rozbudowaną historię, aniżeli to co widzieliśmy na ekranie. Historia interesująca nie tylko dla geeka (jakim jestem),prawdziwy easter egg dla każdego, który lubi klimat sci-fi.
Pokaż mimo toW książce mamy przedstawione dwie rzeczywistości. Pierwsza z nich to nudne i ciężkie, prawdziwe życie. Za to tą ciekawszą stanowi świat wirtualny, znany jako OASIS.🎮
"Player One" to książka pełna akcji. Czyta się ją bardzo łatwo i przyjemnie. Jest idealna dla osób zaczynających swoją przygodę z sci-fi.💜
więcej Pokaż mimo toO co dokładnie chodzi w stworzonej przez Cline'a historii? Całość opiera się na grze - wszyscy dążą do rozwiązania zagadki, którą pozostawił po sobie twórca gry i zdobycia głównej nagrody... 😏
"Player One" to...
Film i książka równie dobre, choć są różnice. Naprawdę super są te smaczki z pop kultury i lat '80. Jeśli czujecie, że utknęliście w czytelniczym dole, ta książka powinna was z niego wyciągnąć.
Pokaż mimo toCały koncept mi się niesamowicie podobał. Każde nawiązanie, które znałam wspomagało nostalgię. Jednak sporo też nie znałam niestety. Choć wszystko było dobrze wytłumaczone więc to nie problem. Chyba dla miłośnika gier ta książka nie może się nie podobać. Po prostu ja chcę tam iść i w to zagrać! Nawet nie dla nagrody tylko dla samej gry.
Pokaż mimo toOh od tej książki zaczęła się moja przygoda z czytaniem. Miło wspominam
Oh od tej książki zaczęła się moja przygoda z czytaniem. Miło wspominam
Pokaż mimo toCoś po prostu prze-ge-nial-ne-go! Świetna fabuła, nieoczekiwane zwroty akcji, ta kreacja świata i tego wirtyalnego i tego rzeczywistego. Pragnę takiej gry z milionem światów. Nie wspominajac juz o samym motywie konkursu
Pokaż mimo toBardzo solidne i zasłużone 7.
Polecam !
Bardzo solidne i zasłużone 7.
Pokaż mimo toDużo nostalgii dla wszystkich z roczników '70 '80 :) Czytanie nie nudzi, cały czas coś się dzieje.
Polecam !