Żona oligarchy

Damidos
2012-03-20
2012-03-20
Tagi:
thriller romans nowość książka oligarcha żona

Patronaty LC

Książki autora

Historia dwóch kobiet: Rosjanki i Angielki, których losy w skomplikowany sposób splatają się wokół jednego mężczyzny.
Mo,Katia,Paweł i Eli. Jako nastolatkowie spotkali się w latach 80.w Moskwie.
Mo i Eli, młodzi Brytyjczycy, przyjechali do stolicy Rosji na szkolną wycieczkę. Katia i Paweł w mroźnej Syberii, w Moskwie chcieli znaleźć pieniądze i szczęście.
Katia zaczynała jako prostytutka, która zachodnim turystom chciała sprzedawać swoje ciało, a Paweł prowadził szemrawe, nielegalne interesy.
Po wielu latach jest najbogatszym milionerem, człowiekiem w Rosji, ma wszystko oprócz miłości.
Fabuła ciekawa..wartka akcja wciąga strasznie ta książka.
Opowieść o pięknych kobietach, rosyjskim multimilionerze, o prywatnych odrzutowcach,diamentach, bogactwie,pieniądzach, szampanie i kawiorze.
Przepełniona historia seksem, namiętnością,dużo w niej przemocy.
"Żona Oligarchy" to pełna intryg, uczuć, miłości i niespodzianek.
Powieść świetna,czyta się doskonale!!!

Mo,Katia,Paweł i Eli. Jako nastolatkowie spotkali się w latach 80.w Moskwie.
Katia zaczynała...

więcej Pokaż mimo to

Autorką powieści jest Anna Blundy, pisarka i dziennikarka brytyjska. Była moskiewską korespondentką „Times’a” co umożliwiło jej zajrzenie w głąb systemu życia Rosji i jej społeczeństwa.

Główni bohaterowie powieści to Mo, Katia, Paweł i Eli. Będąc jeszcze w wieku nastoletnim zupełnym przypadkiem spotkali się w Moskwie, kiedy to Brytyjczycy Mo i Eli przyjechali na wycieczkę do Moskwy. Poznali tam wówczas Katię i Pawła, z którymi w późniejszym okresie prowadzili korespondencję.

Każdy z nich oczekuje czegoś od życia. Katia marzy by wyrwać się z rodzinnego Kirgiska, od wiecznie nieszczęśliwych rodziców i szarych ulic swojego miasta. Gotowa do poświęceń rozpoczyna swoją karierę jako prostytutka ofiarowując swoje ciało bogatym mężczyznom zyskując z tego tytułu profity.

Paweł z kolei uważa, iż tylko najtwardsi ludzie mają szanse przetrwać w dżungli życia. W jego własnym życiu po osiągnięciu tego co chciał nie ma miejsca na takie uczucia jak miłość czy żal. Liczą się tylko i wyłącznie pieniądze. Swoją przygodę do kariery rozpoczął od sprzedaży wódki w Tomsku i Kirgasku. Dzięki determinacji i uporowi w końcu stał się najbogatszym człowiekiem w Rosji.

Mo zaś wychowując się w Londynie była posyłana do najlepszych i najbardziej prestiżowych szkół. Mimo tego nie zaznała szczęścia ani poczucia bezpieczeństwa. Zostaje dziennikarką i poprzez swoją fascynację Gorbaczowem i Rosją wraca do Moskwy..

I jeszcze Eli. Osoba pragnąca zrozumienia i akceptacji. Czy uda mu się to osiągnąć? Powstrzymam się od zdradzania szczegółów.

Streszczenie „Żony oligarchy” można zawrzeć w kilku słowach: seks, przemoc, kawior, pieniądze. Jednak mimo tego stwierdzić mogę po prostu: szału nie ma. Styl w jakim została napisana wydaje mi się drętwy i mnie osobiście nie wciąga ani nie zachwyca. Co to fabuły to również nie jest specjalnie odkrywcza. Jednak plus stanowi dogłębny profil psychologiczny bohaterów oraz odzwierciedlenie faktycznego życia w Rosji oraz tego jak się tam dochodzi do wielkich pieniędzy. Lata spędzone przez autorkę na obczyźnie bardzo jej w tym pomogły.

Dariusz Makowski

więcej Pokaż mimo to

Anna Blundy to brytyjska dziennikarka i reporterka. Przez pewien czas była moskiewską korespondentką "Timesa". Napisała powieść romantyczno-szpiegowską Only My Dreams oraz książkę Everytime We Say Goodbye - wspomnienia o ojcu, korespondencie wojennym, który zginął tragicznie w Salwadorze. W Polsce najbardziej znaną jej książką jest Biblia złych wiadomości. (źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Blundy)

Mroźna Syberia to dla wielu ludzi inny świat, ale uczucia, które tam się rodzą, są takie same jak wszędzie: gorące i gwałtowne. Miłość, namiętność, nienawiść, cierpienie i żądza zemsty na zawsze połączą losy Angielki Mo, jej przyjaciela Eliego oraz dwójki młodych Rosjan, Katii i Pawła, którzy wychowani w syberyjskim Kirgasku, pojadą szukać szczęścia i pieniędzy do Moskwy. Po latach Paweł Iwanczenko zostawi za sobą zimną Syberię i zostanie najbogatszym człowiekiem w Rosji. Katia będzie chodzić w drogich futrach i opływać w luksusy. A Mo i Eli? Czy uda im się zdobyć to, czego pragną? Czy będą szczęśliwi?

"Żona oligarchy" to powieść pełna intryg, uczuć i niespodzianek. Bohaterzy tej historii nie są jednoznaczni. Każdy kryje w sobie drugie dno: tą ciemną stronę. Każdy z nich marzy by osiągnąć szczęście, przez które rozumie pieniądze. Ale czy rzeczywiście są one gwarantem udanego życia? Szybko okazuje się, że nie. Ani nie dają nam bezpieczeństwa, ani przyjaciół, ani miłości. W zamian mamy strach o nasze życie, mnóstwo ochrony, niechęć do innych ludzi bo przecież zazdroszczą. I to właśnie spotyka Pawła Iwanczenko. Mężczyźnie wydawało się, że majątek to wszystko. Los udowadnia mu, że to nieprawda.

To książka o tym co ludzie są w stanie zrobić dla pieniędzy i co one robią z życiem człowieka. O tym jak silne i negatywne uczucia miotają ludźmi. Jak potężna może okazać się zemsta. To powieść, która pokazuje czarną stronę człowieka.

Książka została napisana prostym, ale interesującym językiem. Zachwycająca jest grafika, która pasuje do treści i zachęca do przeczytania. Akcja toczy się wartko. Autorka mistrzowsko posługuje się napięciem. Dzięki temu czytelnik na wiele godzin wsiąknie w historię bohaterów. Plusem jest również zaskakujące rozwiązanie.

"Żonę oligarchy" polecam osobom, które szukają dobrego romansu z dreszczykiem emocji. Ta pozycja na pewno ich nie rozczaruje. To idealna pozycja na ciepły letni wieczór, która przeniesie nas do mroźnej Rosji.

To kolejna świetna propozycja Wydawnictwa Damidos, a dla mnie następne miłe zaskoczenie.

więcej Pokaż mimo to

Moim wielkim błędem było przypisanie książki do półki z napisem "romans", ale ze świadomością, że w wydaniu wschodnim. Z takim przekonaniem zaczęłam i bardzo szybko okazało się, że jest tylko realizm, namacalna rzeczywistości, sterty wypalonych petów w popielniczce, szampan oraz wódka. Książka porwała mnie jak rzeka i do ostatniej kartki nie pozwoliła wypłynąć, by zaczerpnąć oddechu. Utonęłam w świecie przemocy, przepychu, bezpieczeństwa i rozterek moralnych, który tak fantastycznie nakreśliła autorka. Jestem pewna, że wrócę do tej książki i to nie jeden raz.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo cikawa i trzymająca w napięciu powieść.Dwie kobiety,dwa różne sposoby wychowania i co najważniejsze dwa tak bardzo różne kraje,w jakich się wychowały.Piękna Rosjanka i wykształcona Angielka i on.Rosyjski oligarcha,który majątku i pozycji w świecie dorobił się robiąc szemrane i często krwawe interesy.jedną kocha,drugą poślubia.Tyran,twardy facet,ale i czuły kochanek.prwnego dnia obie kobiety postanawiają uwolnić swoje życie od toksycznego faceta.Plan jest prosty i wydaje się,że doskonały,tyle tylko,że tak do końca nie mógł się powieść.

więcej Pokaż mimo to

"Miłość to gra bez wygranych"
Amy Winehouse

Każdy chce być szczęśliwy. Dla jednych jest to miłość, chęć założenie rodziny, inni chcą być sławni, dzierżyć w dłoni władzę lub chcą być po prostu bogaci. Właśnie na kanwie tych pragnień Anna Blundy oparła swoją powieść.

"Żona oligarchy" to nie pierwsza książka Anny Blundy. Autorka ma na swoim koncie kilka pozycji, między innymi: "Biblia złych wiadomości", "Czysta wódka", "Podwójny strzał", "Ślepa wiara". Niestety muszę przyznać, że to moje pierwsze spotkanie z tą brytyjską dziennikarką, reporterką i pisarką. Mam nadzieję, że nie ostatnie.

Przyszedł czas aby po trosze zarysować Wam fabułę "Żony oligarchy". Powieść rozpoczyna się od morderstwa. Dwie młode, eleganckie kobiety zabijają mężczyznę. Zbrodnia ta nie jest popełniona w afekcie. Była zaplanowana i dokonana z zimną krwią. Dlaczego doszło do morderstwa i kim jest ofiara i jej kaci? Wraz z postępem akcji i w miarę czytania książki będziemy odkrywać sensacyjne puzzle tej zawiłej i intrygującej zagadki.
Cofamy się w czasie. W małym, mroźnym miasteczku Kirgask na Syberii mieszka Paweł i Katia. Nie maja łatwego życia. Ich codzienność to ciągła walka o jedzenie, o przetrwanie, o życie ale i o możliwość spełniania marzeń. Pewnego dnia jadą do Moskwy szukać szczęścia i pieniędzy. Tam spotykają Mo i Eliego, Anglików przebywających w Rosji na szkolnej wycieczce. To z pozoru niewinne i przypadkowe spotkanie połączy i zwiąże ich losy na całe życie.
Po latach cała czwórka, spotyka się ponownie. Katia epatuje otoczenie swoją urodą i bogactwem. Paweł Iwanczenko jest teraz najzamożniejszym człowiekiem w Rosji i zawsze zdobywa to czego pragnie. Choćby po trupach. Mo jest zafascynowana władczym i charyzmatycznym Pawłem. Eli to prawnik zaintrygowany Rosją, jej kulturą, jej możliwościami. Czy spełnią swoje marzenia? Czy zdobędą to, czego pragną?

Akcja książki rozgrywa się na przełomie lat 80-tych i 90- tych XX wieku. Rosja przeraża swoim okropieństwem i brutalnością, powala na kolana i chwyta za serce. Autorka wprowadza nas we wszelkie możliwe zakamarki ciemnej, brudnej egzystencji. Zmusza nas do szukania odpowiedzi na pytania: Jak żyć, gdy codzienność to ciągła inwigilacja, zastraszanie, w ogromnej biedzie, okropnych warunkach i bez szans na szybką poprawę sytuacji? Jak żyć kiedy skorumpowana władza nie ściga przestępców a doświadcza i skupia się na zwykłym, uczciwym człowieku? Pokazuje nam fragmenty z życia, pogodzonych z losem Rosjan. Najgorsze jest to, że bieda i powszechny alkoholizm zmusza ich do zachowań uwłaczających godności, gdzie dla zdobycia pieniędzy gotowi są pędzić bimber, na prostytucję lub sprzedawać własne dzieci w celach seksualnych. Anna Blundy odmalowała przed nami przerażający obraz rzeczywistości z tamtych lat. Idealnie oddała klimat małych, rosyjskich miasteczek, wielkich metropolii i ludzkie nastroje.

Kreacje bohaterów są bardzo różnorodne. Nie wszystkie są jednoznaczne i nie wszyscy budzą sympatię. Ale o to właśnie chodzi, dzięki nim książka nabiera życia i charakteru. Niektóre postacie są bezwzględne i bezkompromisowe w swoich poczynaniach. Różnymi ścieżkami dążą do spełnienia swoich marzeń. Nie mają pojęcia jakie będzie ostateczne rozliczenie ich pragnień. Nie zdają sobie sprawy jaką cenę będą zmuszeni zapłacić i jak wiele mogą stracić.

Anna Blundy umiejętnie poprowadziła fabułę, tak że z rosnącą ciekawością przerzucałam kartki książki. Każda strona odkrywa przed czytelnikiem szeroki wachlarz emocji. "Żona oligarchy" zaangażuje w swą historię każdą cząstkę mojej duszy, serca i umysłu. Niejednokrotnie musiałam odłożyć powieść aby ochłonąć, przemyśleć, "przetrawić" treść. Jednak za każdym razem z nową energią i zapałem wracałam do lektury.

Polecam czytelnikom głodnym wielkich wrażeń, wzruszeń, niebanalnej historii i efektownego zakończenia.

"Miłość to gra bez wygranych"
Amy Winehouse

więcej Pokaż mimo to

„Żona oligarchy” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Anny Blundy, choć książka bynajmniej nie jest debiutem. Autorka ma już w swoim dorobku kilka świetnych powieści, takich jak „Biblia złych wiadomości”, „Czysta wódka”, „Podwójny strzał” i „Ślepa wiara”. „Żona oligarchy to niełatwa opowieść o życiu i dorastaniu w trudnych, dalekich od normalności warunkach, życiu w ciągłym strachu, gdzie przemoc, seks, skrajne ubóstwo i wielkie bogactwo mieszają się ze sobą.

Akcja powieści rozpoczyna się morderstwem popełnionym z zimną krwią przez dwie kobiety. Ich determinacja budzi przerażenie i sprawia, że z miejsca potępiamy ich czyn, współczując ofierze. Gwarantuję Wam jednak, że pod koniec książki zmienicie zdanie. Katia i Paweł – obydwoje wychowani na Syberii w rzeczywistości jak z horroru. Ich codzienność to nieustanna walka o jedzenie, o przetrwanie, o życie. Obydwoje szybko dorośli i w wieku kilkunastu lat sami decydowali o sobie. Przypadkowe spotkanie z Mo i Elim, dwójką Anglików przebywających na wycieczce w Rosji, całkowicie odmienia życie czwórki młodych ludzi. Gdy po latach ich losy ponownie się krzyżują, przyszłość wydaje się być przesądzona. Katia jest tak odmieniona, że aż trudno ją poznać. Olśniewa urodą i bogactwem. Tylko ona wie, jakim to wszystko zdobyła kosztem i co tak naprawdę daje jej szczęście. Paweł jest niewyobrażalnie bogaty, uparty, zawsze osiąga to co chce. Po trupach pnie się do celu. Dosłownie. Mo jest zafascynowana jego władczą naturą. Przyciąga ją jak magnes. Co tak naprawdę łączy Katię, Pawła, Mo i Elegio? Jaka jest ich przeszłość Czy mają przed sobą jakąś przyszłość?

„Żona oligarchy” z całą pewnością nie jest łatwą lekturą. Mimo wszystko wciągnęła mnie historia głównych bohaterów i z uwagą śledziłam ich losy. Rosyjska rzeczywistość lat 80 – tych i 90 – tych XX wieku napawa grozą i budzi przerażenie. Brak poszanowania jednostki, życie w skrajnych warunkach i ciągły strach to codzienność Rosjan. Autorka świetnie oddała panującą tam atmosferę i nastroje ludzi. Postaci są perfekcyjnie skonstruowane, choć mało kto budzi sympatię. Każdy z bohaterów ma coś na sumieniu. Fabuła jest wciągająca, a zakończenie powali Was na kolana. Polecam!

Recenzja pochodzi z mojego bloga http://sladami-ksiazki.blogspot.com/

więcej Pokaż mimo to

Damidos jest nowym wydawnictwem na naszym rynku, jednak w swojej ofercie już przedstawiło nam kilka ciekawych tytułów. Pierwsza z nich w me ręce wpadła "Żona oligarchy" i muszę wam powiedzieć, że wywarła na mnie dość mocne wrażenie.

Fabuła
Jesteśmy w ZSRR. To tutaj, w Kirgasku, poznajemy Katie młodą dziewczynę, która aby wybić się z małomiasteczkowego i biednego życia startuje w konkursie piękności i wygrywa go. Nagrodą nie są jednak zaszczyty i pieniądze, a wyjazd do Moskwy, gdzie Katia bardzo szybko zmienia się w prostytutkę.
W tym samym Kirgasku zapoznajemy się z Pawłem. Młodzieniec sam utrzymuje rodzinę, gdyż jego ojciec się zabił, a matka w rozpaczy również targnęła na swoje życie i obecnie jest niepełnosprawna. Paweł to przedsiębiorczy chłopak, dlatego szybko angażuje się w różne szemrane interesy i zaczyna zdobywać pieniądze. Jego świat, jest światem dorosłych i twardych ludzi, dlatego już w wieku 15 lat umie on podnieść rękę na kobietę.
To jednak nie wszyscy bohaterowie tejże historii. Szybko zmieniamy miejsce i teraz jesteśmy w Anglii. Dziewczyna o imieniu Mo wędruje między domami swoich rozwiedzionych rodziców. Ojciec jest jej ostoją, a czas spędzony z nim najlepszymi chwilami jej życia. Matka to źle prowadząca się alkoholiczka, która potrafi jedynie krytykować córkę. Mo ma jednego prawdziwego przyjaciela bogatego i inteligentnego Eliego i to mu powierza wszystkie swoje pragnienia oraz tajemnice. To w nim także znajduje oparcie, gdy jej ojciec wyprowadza się za granicę, pozostawiając dziewczynę na stałe u matki. W życiu Mo nie ma ciepła i bezpieczeństwa, a w życiu Eliego zrozumienia i akceptacji, dlatego uzupełniają się wzajemnie.

Czworo nastolatków, których życia są całkowicie różne, spotyka się któregoś dnia przypadkowo w Rosji. Nieświadomi są jednak tego, że po latach ich drogi przetną się po raz kolejny, a wynikiem tego będzie śmierć...

Wrażenia i rekomendacje
Blundy ma niesamowity dar do oddziaływania na czytelnika poprzez słowo. Przedstawione przez nią realia, w których każdy z bohaterów dorastał, są okrutne, ohydne i tragiczne. W ZSRR młodzi ludzie przed którymi dopiero otwierają się możliwości, staczają się, gdyż nie widzą dla siebie innego życia, niż to uzyskane przez matactwo, kombinowanie czy sprzedawanie siebie. Niszczy ich zarówno system, jak również brak jakichkolwiek autorytetów. W najbliższym otoczeniu mają jedynie, podobnie jak oni, sami upadłych dorosłych, którzy w żaden sposób nie mogą służyć jako pozytywny przykład. Podobnie jawi się naszym oczom życie nastolatków w Anglii z jedyną główną różnicą brakiem oddziaływań politycznych. Oni także nie dorastają w ciepłych i kochających rodzinach, dlatego muszą sami nauczyć się jak sobie radzić i wykształcić w sobie własne systemy wartości. Czytanie o kolejnych tragicznych wydarzeniach w ich życiu tej czwórki wywołuje w nas ogrom emocji, pośród których dominuje współczucie i po części niezrozumienie, dlaczego tak wiele cierpienia spływa na zwykłych nikomu nic niewinnych nastolatków.

Bohaterów w tej powieści poznajemy w wielu sytuacjach przez co uzyskujemy wgląd w ich psychikę. Nie można tutaj powiedzieć, że kogoś z nich się polubiło, gdyż czytanie o którymkolwiek z nich sprawia ból i lekko rozstraja psychicznie. Możliwe, że jest to kwestia tego jak ktoś angażuje się w książkę, jednak w moim odczuciu czytanie jej to swoisty masochizm, gdyż z jednej strony sprawia że jest nam źle, ale z drugiej nie pozwala odłożyć się na bok i o sobie zapomnieć.

Nie jest to książka optymistyczna, którą poleciłabym jako sposób na relaks. Jest to opowieść o szukaniu siebie, miłości, miejsca we wszechświecie, bezpieczeństwa. Są tutaj wątki: rodziny, małżeństwa, morderstwa czy dorabiania się majątku wbrew prawu. Postacie tutaj przechodzą wiele trudnych chwil, które nie kończą się happy endami. Mimo iż wiem, że po "Żonę oligarchy" już nigdy nie sięgnę, wystawiam jej pozytywną opinię, gdyż jest mocna, zmusza do myślenia i pozostawia czytelnikowi po sobie lekko rozchwiane emocje.

Fabuła

więcej Pokaż mimo to

Kogo fascynują mroczne rejony Rosji? Chyba każdy z nas czuje pewien pociąg do nieznanego. Gdy więc w ręce wpadła mi książka Anny Blundy „Żona oligarchy” z chęcią rozpoczęłam czytanie.

W książce splatają się losy czwórki różnych ludzi. Katia mieszkająca w Kirgasku ma małe perspektywy na to, by kiedykolwiek wyjechać i osiągnąć coś w życiu. Pewnego dnia trafia się jednak takowa szansa. Katia startuje w konkursie piękności, ale nie wie, że to podszyta podstępem organizacja i bardzo szybko będzie musiała zacząć kupczyć swoim ciałem, by zarobić na chleb. Wyjeżdża z rodzinnego miasta i zaczyna żyć własnym życiem, co miesiąc podsyłając rodzinie duże pieniądze. Paweł Iwaneczko, tak samo jak Katia, pochodzi z małej miejscowości. Jego dzieciństwo kończy się w momencie, gdy swój pierwszy raz przeżywa z trzynastoletnią dziewczynką, sprzedawaną przez ojca za krople wódki. Od tamtego czasu Paweł stał się innym człowiekiem, a kilka lat później zostaje najbogatszym Rosjaninem. Mo to angielka. Z matką spotyka się rzadko, większość czasu spędza z ojcem. Poznaje Katię i Pawła w pewnym hotelu, kiedy to mając lat piętnaście zakochuje się w Pawle i nie wie, że ich drogi przetną się znowu kilka lat później. Jej przyjaciel Eli, to przyszły prawnik, zafascynowany Rosją i jej kulturą. Co wspólnego ma ze sobą ta czwórka ludzi z odmiennych światów?

Mija kilka lat. Mo ma przeprowadzić wywiad z Pawłem. Spędzają ze sobą cudowne chwile, jednak Paweł wybiera Katię i to jej proponuje małżeństwo. Świat Mo na chwilę zostaje zburzony i od tamtej pory nie jest w stanie znaleźć mężczyzny, który choć trochę przypominałby Pawła. Nie wie jednak, że jej ukochany wcale nie jest tak czysty, jak by się mogło wydawać, albo też nie chce dopuścić do siebie myśli, że swój majątek posiadł w sposób nielegalny. Kim stała się Katia? Co łączy Mo i Pawła? Co w życiu osiągnął Eli?

Książką, którą miałam okazje przeczytać, jest powieścią o trudnym ludzkim położeniu. Katia tak jak Paweł nie miała łatwo w życiu. Zarabiała na siebie w sposób niekonwencjonalny, ale nie robiła nikomu krzywdy. Paweł zaś wybrał całkowicie inną drogę i w krótkim czasie stał się krezusem bez skrupułów. Życie każdego z nich nie było usłane różami. Autorka pokazuje nam świat brutalny i okrutnie prawdziwy. Bohaterowie muszą zmagać się z wieloma przeciwnościami losu i do końca nie wiadome jest, czy kiedykolwiek odnajdą szczęście.

Szczególną sympatią darzyłam właśnie Katię. Mimo trudnego startu zachowała w sobie siłę i pewną dozę świeżości i energii. Nie poddała się nawet wtedy, kiedy wydawało się, że już wszystko stracone. Tuż po niej plasowała się Mo. Niewinna, zwyczajna Mo, która nie miała zielonego pojęcia o tym, co się dzieje za drzwiami Pawła i długo nie chciała tego przyjąć do wiadomości. Paweł zaś został skonstruowany z chirurgiczną precyzją. Mimo wszystko mógł wzbudzać sympatię, której jednak mu nie podarowałam. Postacie są tutaj wyraziste, pełne, indywidualnie przedstawione, skrajnie różne, a jednak prawdziwe.

„Żona oligarchy” to mroczna powieść o ludzkiej psychice, o dorabianiu się w świecie pełnym okrucieństwa. Autorka ukazuje nam cienie bogatych i barwy tych, którzy zachowali w sobie jeszcze cząstkę przyzwoitości. Jednakże do końca nie wiemy, jak potoczą się losy bohaterów, a finał fabuły jest mocno zaskakujący. Interesująca pozycja, która nie powinna was zawieść.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytanie przez obie
  • Książki poruszające
  • Przeczytane w 2016
  • Wywędrowały

Dodaj cytat z książki Żona oligarchy