Chwila / Moment

- 978-83-240-0354-9
- Stanisław Barańczak
- poezja polska XXw. noblistka egzystencjalizm
- Inne
Polsko-angielskie wydanie tomiku wierszy pt. "Chwila".
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Duszę się miewa.
Nikt nie ma jej bez przerwy
i na zawsze.
Wczoraj, kiedy Twoje imię ktoś wymówił przy mnie głośno, to poczułam jakby róża przez otwarte wpadła okno
Jestem kim jestem. Niepojęty przypadek jak każdy przypadek.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [75]
3 wiersze mi się podobały
Pokaż mimo toMój pierwszy przeczytany nie z przymusu tomik poezji. Gorąco polecam. Bardzo daje do myślenia i miło wprowadza w świat polskiej poezji.
Pokaż mimo toPotraktowałam tomiki Szymborskiej jako lekturę obowiązkową ,tymczasem zaczytałam się , zadumałam i wzruszyłam.W każdym znalazłam coś co mnie zaciekawiło , poruszyło . W tomiku CHWILA wiersz Bagaż Powrotny . Kwatera małych grobów na cmentarzu . My, długo żyjący , mijamy chyłkiem, jak mijają bogacze dzielnicę nędzarzy . ...
Pokaż mimo toWyjątkowo ten tom poetki nie zachwycił mnie. Być może dlatego, że jest bardzo romantyczny, ale nie ma w nim niczego o miłości. To romantyczne podejście do zwierząt, przyrody, ale też przedmiotów życia codziennego w ogóle do mnie nie trafia. Nie czuję żadnej sympatii i więzi z obrusem, ścianą, stołem, naczyniami. Przypisywanie im jakichkolwiek cech ponad-przedmiotowych jest...
więcejPiękna poezja,napisana przez mistrzynię obserwacji otaczającego ją świata,widząca -niewidzialne dla zwykłego śmiertelnika,potrafiącą za pomocą kilku słów oddać klimat zdarzeń,miejsc oraz spenetrować w sposób niezwykle delikatny,owiany mgiełką tajemniczości głębię ludzkiej duszy wraz z jej jasnymi i ciemnymi zakamarkami.Pierwsza Dama polskiej poezji,niezwykle inteligentna...
więcejPrzeczytałam kiedyś taki tekst, zanotowałam i zostawiłam do przetrawienia w wolnej chwili.
więcej„Istnieje w nas głębia. Trzeba się tylko nauczyć przedostawać przez natłok powierzchownych myśli, skojarzeń i wrażeń w krainę najważniejszych i najistotniejszych odruchów. Wszystko odstręcza nas od podróży do głębi. Kultura zdominowana jest przez banał i powierzchowność, gloryfikuje...
Tomik wierszy pt. "Chwila" to m.in. wiele ważnych refleksji o życiu, przemijaniu, miłości, lęku. Niektóre wiersze są bardzo krótkie, ale bogate w treść. Dodatkowy plus za wydanie anglojęzyczne. POLECAM
Pokaż mimo todała mi wytchnienie i odpoczynek
Pokaż mimo to7/10 - dobra. Niedługi tomik poezji polskiej noblistki. Kolejne podejście do Szymborskiej zdecydowanie przyjemniejsze - być może z powodu audiobooka czytanego przez samą autorkę. Wpadły w ucho "Bal", "Bagaż powrotny", "Chwila", ale i resztę jakoś przyswoił umysł w poezji niewytrenowany.
Pokaż mimo toMoja ulubiona pozycja. Często wracam do tych wierszy.