A Walk in the Woods
- 1998-07-01
- 1998-07-01
- angielski
- 978-0-55299-702-7
The longest continuous footpath in the world, the Appalachian Trail stretches along the East Coast of the United States, from Georgia to Maine, through some of the most arresting and celebrated landscapes in America. At the age of forty-four, in the company of his friend Stephen Katz (last seen in the bestselling Neither Here nor There),Bill Bryson set off to hike through the vast tangled woods which have been frightening sensible people for three hundred years. Ahead lay almost 2,200 miles of remote mountain wilderness filled with bears, moose, bobcats, rattlesnakes, poisonous plants, disease-bearing tics, the occasional chuckling murderer and - perhaps most alarming of all - people whose favourite pastime is discussing the relative merits of the external-frame backpack. Facing savage weather, merciless insects, unreliable maps and a fickle companion whose profoundest wish was to go to a motel and watch The X-Files, Bryson gamely struggled through the wilderness to achieve a lifetime's ambition - not to die outdoors.
Absolutna rewelacja. Super napisana, do tego z wieloma ciekawostkami historycznymi dotyczącymi szlaku, który sam zresztą kawałkami pokonuję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam za książkami non-fiction, a tym bardziej podróżniczymi bo sam za dużo nie wyjeżdzam. Na książkę trafiłem całkiem przypadkiem jako gratis do innych tytułów, które nabyłem (może dlatego, że była po angielsku).
Lekture sprawdziłem z czystej ciekawości z myślą przeczytania kilku stron i odłożenia na kiedyś. Jak sie okazało, skończyłem ja w zaledwie kilka dni i przeszła moje najśmielsze oczekiwania.
Pierwszą połowę książki przeczytałem jednym tchem, bardzo dużo ciekawych informacji o szlaku oraz historii USA i ich parków narodowych. Do tego autor krok po kroku opisuje co ciekawsze zdarzenia podczas wyprawy a czytelnik bardzo łatwo potrafi wyobrazić siebie w jego miejscu.
Niestety, druga część książki poza końcówką troszke przynudzała, widać, że przez dłuższy okres czasu nie działo sie zbyt wiele dlatego autor raczy nas bardzo często opowiadaniami z historii USA, ciekawostkami i ogólnie jest to zrobione troche po łebkach.
Na szczęście kilka ostatnich stron znowu potrafi przyciągnać i zaciekawić a z końcówki można wyciągnąć troche przemyśleń.
Ogólnie książka bardzo przyjemna, Autor ma duże poczucie humoru i ciekawy styl pisania (w oryginalnym języku). Język angielski czasami trudny ze względu na dużo zaawansowanych nazw roślin czy zwierząt żyjących w przyrodzie. Myśle, że jak ktoś szuka czegoś spokojnego do relaksu a dodatkowo sam lubi czasem rozstawić namiot w lesie to powinien spróbować tejże lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekture sprawdziłem z czystej ciekawości z myślą przeczytania kilku stron i odłożenia na kiedyś. Jak sie okazało, skończyłem ja w zaledwie kilka dni i...
Bryson jak zwykle w świetnej formie.
Czterdziestolatek o nie najlepszej formie wraz z dawno nie widzianym kolegą po przejściach, z dużą nadwagą, wybierają się na wielotygodniową wędrówkę Appalachian Trail, szklakiem turystycznym, który ciągnie się od Georgii do Maine. Autor opowiada nam o trudnościach związanych z pieszą wędrówką, przygodach, które czekały na piechurów na szlaku, ale również o historii powstania szlaku, losie zwierząt i przyrody otaczających szlak.
Nie ma w tej książce relacji z ekstremalnych przeżyć, niezwykłych osiągnięć czy mrożących krew w żyłach przygód. Czytamy po prostu o tym, z jakim mozołem dwóch czterdziestoparolatków wspina się na kolejne góry, o zachwycie, jaki budzi w nich spotkanie oko w oko z łosiem, o tęsknocie za wygodnym łóżkiem i prysznicem. O nic innego w tej książce nie chodzi: ani o znalezienie sensu życia, ani o odpędzenie kryzysu wieku średniego, ani o odbudowaną przyjaźń. Mimo to czyta się świetnie i żal ogarnia z każdą stroną, że coraz ich mniej zostało.
No i konieczny efekt uboczny - człowiek ma ochotę zapakować kilka rzeczy w plecak i ruszyć na pieszą wędrówkę... Ja wybrałam Karkonosze.
Gorąco polecam!
Bryson jak zwykle w świetnej formie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzterdziestolatek o nie najlepszej formie wraz z dawno nie widzianym kolegą po przejściach, z dużą nadwagą, wybierają się na wielotygodniową wędrówkę Appalachian Trail, szklakiem turystycznym, który ciągnie się od Georgii do Maine. Autor opowiada nam o trudnościach związanych z pieszą wędrówką, przygodach, które czekały na piechurów na...
Ciekawy film o panu pisarzu, który przechodzi "chyba" jakiś kryzys i musi się zrealizować w wyprawie życia. Sądzę, że książka jest opisem właśnie tej wyprawy jak to chyba zostało ujęte w filmie.
Jako dla mnie lektura to chyba nie koniecznie, ale film posiadał jakieś przesłanie o życiu. Jest dość wartościowy. Można się w nim doszukać głębszego sensu. Ale sama ekranizacja bez porywu po za tym, że piękne widoki i starsi aktorzy dobrze wg mnie się sprawdzili w tej roli.
To ja książki w ręce nie miałam... ale może być dobra ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako dla mnie lektura to chyba nie koniecznie, ale film posiadał jakieś przesłanie o życiu. Jest dość wartościowy. Można się w nim doszukać głębszego sensu. Ale sama ekranizacja...
Świetna!
Świetna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo śmieszna książka. Świetna lektura na długie zimowe wieczory.
Bardzo śmieszna książka. Świetna lektura na długie zimowe wieczory.