Pochwała nieokreśloności. Zapiski o myśli i estetyce Chin
- filozofia, etyka
- Ex Oriente
- Éloge de la fadeur. A partir de la pensée et de l’esthétique de la Chine
- Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 8323322015
- Beata Szymańska, Anna Śpiewak
Kiedy różnorodne smaki przestają się sobie przeciwstawiać, tworzą jedność w obrębie całości: to nieokreśloność pozwala nam na dotarcie do niezróżnicowanego źródła wszystkich rzeczy; jej neutralność jest wyrazem właściwości przynależnych centrum. Na takim etapie rzeczywistość nie jest już „zablokowana” w swoich poszczególnych odrębnych przejawach. Materialna rzeczywistość staje się przejrzysta, otwarta na transformacje.
Nieokreśloność rzeczy wzywa nas do wewnętrznego oderwania. Ale jest zarazem zaletą moralną, zwłaszcza w naszych relacjach z innymi ludźmi, gdyż to ona jest gwarancją naszej autentyczności, powinna również stanowić podstawę naszej osobowości, bo tylko ona umożliwia współistnienie wszystkich naszych zdolności i pozwala na to, abyśmy mogli wykorzystywać każdą z nich, stosowanie do okoliczności.
Nieokreśloność to punkt wspólny, w którym spotykają się zgodnie wszystkie nurty myśli chińskiej: konfucjanizm, taoizm, buddyzm. Nie traktuje się w nich nieokreśloności w sposób abstrakcyjny, jak przedmiotu badań teoretycznych, ale też nie uważa się, że jest ona czymś niepoznawalnym, dostępnym jedynie mistyce. Także to ją właśnie ukazuje – poprzez surowość ujęcia i zarazem jego bogactwo – sztuka chińska: malarstwo, muzyka, poezja.
Nieokreśloność prowadzi nas do granicy rzeczywistości dostępnej zmysłom, tam, gdzie się ona zaczyna rozmywać, rozpływać: prowadzi nas „poza” ten świat. To przekraczanie nie wiedzie nas jednak do innego świata, w jego metafizycznym wymiarze, świata niedostępnego poznaniu zmysłowemu. Ukazuje nam ona ten tutaj świat (jedyny, jaki istnieje),ale oczyszczony z jego nieprzejrzystości, na nowo pełen możliwości, przeniknięty nieskończoną radością.
Dodaj cytat z książki Pochwała nieokreśloności. Zapiski o myśli i estetyce Chin
Dodaj cytat
W zasadzie tytuł książki niby mówi wszystko i większych znaków zapytania nie ma. "Pochwała" wiadomo - rodzaj laurki, nagrody, czy wręcz lizaka, ale z nieokreślonością jest problem. Niby 2,33 razy ( uznałem, że ta ilość pasuje do nieokreśloności) czytałem książkę, ale czym zachęcić czytelnika do przeczytania tej książki nie wiem. Jest dobra - to za mało. Jeżeli powiem, że drogi nieokreśloności i trzech wielkich szkół (buddyzmu, konfucjanizmu, taoizmu) jakoś się przecinają, to będzie to prawda, ale wskazać, czy nazwać ten punkt to już jest rzecz niemożliwa, bo jak można uobecnić nieuchwytność. Jeżeli dodam, że owa niejednoznaczność ma się dobrze na polu (które też oczywiście jest nieogrodzone) muzyki, poezji i malarstwa to właściwie nic, tylko siąść i płakać. Przecież żyjemy w świecie organoleptycznego racjonalizmu przyklepanego logiką i udeptanego niejedną teorią naukową, a tu Chińczycy i ich kultura serwują nam jakaś nieokreśloność.
Dla ilustracji tego co powyżej kilka cytatów. Tutaj już będzie po bożemu, czyli początek zdania z dużej litery,a na koniec kropka. Zdań z wykrzyknikiem nie przewiduję:
"Mędrzec jest nieokreślony, ale nigdy nudny."
"Obcowanie z człowiekiem szlachetnym jest bez smaku jak woda, a z prostakiem jest przyjemne jak młode wino".
"Nieokreśloność powinna być dominującą cechą charakteru, ponieważ tylko ona umożliwia posiadanie w jednakowym stopniu wszystkich zdolności i posługiwanie się każdą z nich, kiedy zajdzie potrzeba".
"Danie najmniej przyprawione, czyli najmniej wyraziste, zawiera w sobie potencjalnie najpełniejszy smak".
"To czego nie możemy usłyszeć, czyli ciszę, nazywa się "dźwiękiem najsubtelniejszym".
Cenimy oschłość i nieokreśloność dlatego, że jeżeli coś na zewnątrz jest oschłe, to wewnątrz jest bogate, a przejawiona nieokreśloność zawiera piękno".
"Tak jak istnienie nie jest tożsame z absolutem, a nieistnienie nie zaciera swoich śladów, tak istnienie i nieistnienie różnią się tylko nazwą, ale są ostatecznie tym samym".
"Przejrzysty jest taki smak, który dzięki swojej nieokreśloności jednoczy i godzi wszystkie smaki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie tylko o estetyce, albo raczej - od estetyki ku mentalności i kulturze. Oczywiście Chin. Polecam.