Miasto światłości

244 str.
- Wydawnictwo Poznańskie
- technika zagłada ludzkość
- fantastyka, fantasy, science fiction
- SF [Wydawnictwo Poznańskie]
- technika zagłada ludzkość
Powieść jest odpowiedzią pisarza na społeczne obawy o przyszłość świata, w którym niesłychanie rozwinięta technika zdominowała wartości kulturowe i moralne oraz zdegradowała człowieka. Konsekwencją tego stała się totalna zagłada planety zwanej Ziemią.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
W tym objawia się cała nędza naszej natury ludzkiej, iż staliśmy się bogami, a w chwilach przytomności rozpaczamy, iż nie mamy swoich bogów.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [7]
Nie polecam.
więcejPrzeczytałem tą książkę, dowiedziawszy się, iż autor zarzucał Huxley'owi plagiat. A jako iż "Nowy, wspaniały świat" mi się podobał ponadprzeciętnie, chciałem skonfrontować z nim ten "pierwowzór".
No cóż, po pierwsze książka jest znacznie płytsza niż Huxley'owa. Coś tam może można by się dopatrzyć, jakieś bardzo dalekie inspiracje czy nawiązania. Ale równie...
Dzieło świetnego autora zarówno w całym zarysie świata przyszłościowego, jak i w niezliczonych szczegółach tak dalece przypomina nie jedną, ale dwie moje powieści, że usuwa to, jak sądzę, wszelką możliwość przypadkowych analogii.
więcejTo jedyny cytat, który znalazłem w sieci pochodzący z listu Mieczysława Smolarskiego do Aldousa Huxleya zamieszczonego w Nowinach Literackich (nr...
Dowiedziałam się i sięgnęłam po tą książkę ze względu na oskarżenia autora 'Miasta światłości' jakie ten skierował pod adresem Aldousa Huxley'a. Smolarski zarzucił autorowi 'Nowego wspaniałego świata' plagiat, jednak Huxley nigdy nie odpowiedział na te zarzuty. Powieść Smolarskiego powstała prawie 100 lat temu w 1924 r. i wpisuje się w nurt rodzimej literatury...
więcejJedna z najwybitniejszych polskich powieści fantastyczno-naukowych, zapomniane dziś arcydzieło, które - jak wierzą niektórzy - stało się główną inspiracją dla Huxleya jako autora "Nowego wspaniałego świata", miejscami inspiracją aż zanadto bliską. Ubolewam nad faktem, iż książka ta nie jest wznawiana. Moim zdaniem jest to antyutopia światowej klasy, postawiłbym ją obok...
więcejCiężko jest mi się zgodzić z tezą, jakoby Huxley w "Nowym wspaniałym świecie" miał splagiatować Smosarskiego. Podobieństwo pewnych wątków i przemyśleń da się zauważyć, ale nic ponad to.
Pokaż mimo toCiekawie się czyta powieść science fiction sprzed 90 lat, ale lekturą mnie nie zachwyciła.
Powieść bardzo dobra, jednak język jakim jest pisana jest już dosyć przestarzały. Ciężko było mi do niego przywyknąć i odpowiednio wczuć się w klimat. Przed cały czas miałam wrażenie jakby takiej teatralności, sztuczności bohaterów. Pomimo tego, iż fabuła jest jak najbardziej aktualna po dziś dzień, to jednak sformułowania sprawiają, że ma się wrażenie czytania czegoś z...
więcejŚwietna antyutopia, niesamowicie aktualna, wszak właśnie w Mieście Światłości żyjemy.
Pokaż mimo toPo lekturze obu pozycji, jestem w stanie zgodzić się z autorem, iż Huxley pisząc "Nowy Wspaniały Świat", skopiował budowę "Miasta Światłości", co dzieło Huxleya czyni plagiatem, przy czym powieść Smolarskiego czyta się o wiele przyjemniej.