Death by black hole: And Other Cosmic Quandaries

- angielski
- Norton & Company
- astronomia, astrofizyka
- angielski
A vibrant collection of essays on the cosmos from the nation's best-known astrophysicist. “One of today’s best popularizers of science.”—Kirkus Reviews.
Loyal readers of the monthly "Universe" essays in Natural History magazine have long recognized Neil deGrasse Tyson's talent for guiding them through the mysteries of the cosmos with stunning clarity and almost childlike enthusiasm. Here, Tyson compiles his favorite essays across a myriad of cosmic topics. The title essay introduces readers to the physics of black holes by explaining the gory details of what would happen to your body if you fell into one. "Holy Wars" examines the needless friction between science and religion in the context of historical conflicts. "The Search for Life in the Universe" explores astral life from the frontiers of astrobiology. And "Hollywood Nights" assails the movie industry's feeble efforts to get its night skies right.
Known for his ability to blend content, accessibility, and humor, Tyson is a natural teacher who simplifies some of the most complex concepts in astrophysics while simultaneously sharing his infectious excitement about our universe.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
...patrząc na swoje dzieci po drugiej stronie stołu widzicie je nie takimi jakie są obecnie, ale jakimi były kiedyś, a dokładnie 3 nanosekun...
Rozwiń...gdyby kiedyś udało się znaleźć jakichkolwiek obcych na Wenus, nazwalibyśmy ich Wenusjanami na wzór Marsjan, choć kierując się zasadami tw...
RozwińZiemia jest więc elipsoidalnym hula-hoopem przypominającym gruszkę”.
Opinie [103]
Tyson jak zwykle porywa swoim humorem, który gdzieniegdzie się pojawia, da się też na prawdę sporo dowiedzieć z tych niespełna 300 stron, z których to każda jest pełna i wartościowa. Cieplutko polecam
Pokaż mimo toKolejna Świetna książka Tysona!
Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem artykułów pisanych przez autora do magazynu "Natural History". Każdy z rozdziałów porusza inne ciekawe tematy związane ze Wszechświatem i naszym w nim miejscem. Ułożone są one w kolejności, by mniej więcej do siebie pasowały, ale nie wydają się nawiązywać jeden do drugiego.
więcejJest to pozycja popularno-naukowa, więc nie spodziewałem się milionów równań...
Świetna książka, szczególnie dla osób, które nie bardzo interesują się fizyką. Tutaj wszystko wyjaśnione jest w przystępny dla laika sposób. Polecam! A nóż widelec zaszczepi w kimś chęć zwiększenia swojej wiedzy na temat wszechświata.
Pokaż mimo toJedna z najlepszych książek jakie w życiu przeczytalam. Interesująca, pełna ciekawych informacji, ale podanych w przystępny dla laika sposób. Gdyby mi ktoś dał tę książkę jak byłam w gimnazjum to dziś byłabym po jakichs studiach fizyczno-astronomicznych
Pokaż mimo toTylko krótko podsumowując. Ze wszystkich trzech propozycji pana Tysona akurat ta najmniej mnie wciągnęła. Niemniej jednak warto po nią sięgnąć. Choćby dla przyjemności poznania...
Pokaż mimo toNeil de Grasse Tyson jest z całą pewnością naukowcem, który potrafi w prosty i ciekawy sposób mówić o skomplikowanych zjawiskach dotyczących nauki a przede wszystkim kosmosu. Nie inaczej jest w tej książce, gdzie w bardzo przystępny sposób opowiada o wielu ciekawostkach dotyczących kosmosu i historii jego odkrywania.
więcejZwłaszcza osoby niespecjalnie zaznajomione z kosmosem...
Świetna!
Pokaż mimo toZawiera wiele ciekawych informacji, a dzięki krótkim rozdziałom łatwo i przyjemnie się czyta oraz można w każdym momencie wrócić do poznawania tajemnic wszechświata. Polecam każdemu początkującemu, zainteresowanemu astrofizyką.
Książki z tej serii są ogólnie niezłe nie mniej jednak czytanie bardzo utrudnia antyreligijna fobia autora. Z tego powodu obniżam ocenę.
Pokaż mimo toDzięki tej książce zachwycałem się kosmosem razem z autorem. Kontynuacja Astrofizyki dla zabieganych jest równie dobra jak poprzedniczka. Osoby zainteresowane astronomią po prostu muszą ją przeczytać.