Piractwo w świetle historii i prawa
- historia
- Wydawnictwo Akademickie Dialog
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- Historia piraci piractwo korsarstwo
Niemal codziennie każdy z nas spotyka się ze zwrotami "piractwo drogowe" lub "piractwo komputerowe", w których klasyczne pojęcie piractwa całkowicie zatraciło swój sens historyczny i prawny. Niniejsza książka próbuje wyjaśnić, czym w rzeczywistości jest piractwo (w rozumieniu naukowym) i czym różni się od podobnych i mylonych z nim przestępstw, jak np. korsarstwo, terroryzm, porwanie itp.
Praca przedstawia barwną historię piractwa, zjawiska występującego w różnych epokach na całej kuli ziemskiej od starożytności aż po czasy współczesne, w których, korzystając z najnowocześniejszych zdobyczy nauki i techniki, piractwo przekształciło się w przestępczość zorganizowaną (często o charakterze mafijnym),powiązaną z innymi rodzajami zbrodni.
Autor odszedł od literackiego stereotypu pirata - egzotycznego rzezimieszka i wyrzutka społeczeństwa, przedstawiając - zgodnie z realiami historycznymi, politycznymi i geograficznymi, barwną galerię postaci historycznych - kobiet i mężczyzn - różnej proweniencji społecznej i narodowej.
Warszawa 2000, wyd. I
Bogactwo materiału jest ogromne - widać, że autor odrobił poszukiwania informacji więcej, niż rzetelnie. Można się dowiedzieć wielu rzeczy, których na historii nie uczą. Problem tylko leży w języku - książka jest napisana w tak suchym stylu, że połowa przyjemności znika. Ma się wrażenie, że autor napisał pracę dyplomową na temat, który niespecjalnie go interesował, ale promotor kazał, więc napisał. Szkoda - bo temat jest fascynujący, więc to mogło być dzieło wybitne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra monografia na temat, który jest pobieżnie znany czytelnikom. Dlatego miedzy innymi, że samych znawców jest niewielu.
Czytelna kompozycja książki, w której znajdziesz zagadnienia prawne, opis specyfiki współczesnego piractwa wraz z ciekawymi studiami przypadku. Większą część książki zajmuje szeroki rys historyczny piractwa morskiego od czasów antycznych do okresu II wojny światowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelna kompozycja książki, w której znajdziesz zagadnienia prawne, opis specyfiki współczesnego piractwa wraz z ciekawymi studiami przypadku. Większą część książki zajmuje szeroki rys historyczny piractwa morskiego od czasów antycznych do...