Das grobmaschige Netz

- Gabriele Haefs
- btb Verlag
- kryminał Skandynawia
- Det grovmaskiga nätet
- Komisarz Van Veeteren (tom 1)
- niemiecki
- 978-3-442-74272-1
- Gabriele Haefs
- kryminał Skandynawia
Wie alles begann - Van Veeterens erster Fall
Als Janek Mitter eines Morgens mit einem entsetzlichen Kater aufwacht, liegt seine Frau Eva ermordet in der Badewanne. Er ist sich sicher, dass er nicht der Mörder ist, aber beweisen kann er es nicht. Am Vorabend hatte er mit seiner Frau mächtig gezecht, und nun fehlt ihm die Erinnerung an einige Stunden ...
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
- Kawy? - spytał uprzejmie Van Veeteren.
- Poproszę - odparł Münster. - Przyda mi się. Dzisiaj wypiłem już jedenaście filiżanek.
(...) facet nie wydawał mi się zbyt bystry. To jeden z tych byczków, którzy mogliby przewrócić pociąg, choć nie wiedzą, która końcówka długo...
RozwińMniej czasu dzieli nas od zagłady świata niż od minionej chwili, którą właśnie przeżyliśmy, bo ją straciliśmy już na zawsze
Opinie [112]
Sięgnęłam po tę pozycję, znając już póżniejszą serię Hakana Nessera o inspektorze Gunarze Barbarottim.
więcejBędąc fanką serii o wspomnianym policjancie, z wielką chęcią sięgnęłam po wcześniejsze dzieło autora.
Cóż, niestety się rozczarowałam. Przypuszczam, że wynika to z faktu, że rzeczywiście jest to jedna z pierwszych powieści Nessera i to niestety widać. Książkę skończyłam...
Zapowiada się naprawdę ciekawie - oskarżony, który sam nie jest pewien, czy zabił kobietę nie tylko z przeszłością, ale i po solidnych przejściach. Niestety, fabuła szybko się rozcieńcza i nuży, w dodatku rozwiązanie nie przekonuje, wydaje się wzięte zupełnie "z kapelusza".
Pokaż mimo toCzyta się dość lekko, aczkolwiek fabuła mnie nie przekonała. Dla mnie zbyt przekombinowana, biorąc pod uwagę motyw. Plus za postać głównego bohatera, który we mnie wzbudził sympatię.
Pokaż mimo toNienajgorsza. Niemniej jak na 1 książkę z cyklu nie wciąga tak bardzo. Po sadze z Walanderem Van Veerten był lekko nijaki. Fikcyjne miasto również nie pomaga. Nie ma jak się wczuć w okolicę (w przypadku Ystadu wchodziłem na mapę google i szukałem ulicy, komisariatu itp. ;) ). Może kolejne części wciągną bardziej. Fabuła książki - całkiem ciekawa.
Pokaż mimo toZwyczajny kryminał, a przez zabawę z wymyślonym krajem nie czuć nawet tego specyficznego, skandynawskiego klimatu, za który cenimy książki z tej części świata. Ot jakiś tam detektyw z manią wielkości siedzi i duma niczym Hercules Poirot (do którego bardzo mu daleko, nawiasem mówiąc). Nie specjalnie polecam, ale nie jest tak źle by żałować zainwestowanego czasu.
Pokaż mimo toOstry kac. Migawki dotyczące minionego wieczoru i nocy. Trup w wannie. To poranek jak z koszmaru. A jeśli trupem okazuje się bliska osoba, a mąż, który ją odnajduje nie jest w stanie odtworzyć przebiegu zdarzeń i staje się głównym podejrzanym, a w końcu skazanym?! Chyba trudno sobie wyobrazić, co rzeczywiście przeżywa. A może jednak jest sprawcą, tak jak orzekł sąd?! I...
więcejLubię ludzi z poczuciem humoru. Ten Autor je ma. Pisze spokojnie, samą fabułę tkając w niespieszny sposób. Mi to pasuje, więc polecam.
Pokaż mimo toNiby ciekawa historia, ale nie było napięcia. Wcześnie można się domyśleć kto jest mordercą. Nie mogłam się wczuć w tą historię.
Pokaż mimo toZakończenie mnie zaskoczyło. Jestem pozytywnie zaskoczona. Książkę czyta się bardzo szybko, fabuła naprawdę wciąga. Polecam!
Pokaż mimo toPrzeczytane z przyjemnością. Jedyne co może przeszkadzać w serii o komisarzu van Veeterenie to bliżej nie określone miejsce akcji tej serii gdzie jako główne miejsce akcji autor wybrał fikcyjne miasto Maardam - pojawia się też i Malbork :-) i dziwaczne nazwiska postaci.