Żelazna córka

Okładka książki Żelazna córka Julie Kagawa
Okładka książki Żelazna córka
Julie Kagawa Wydawnictwo: Amber Cykl: Żelazny Dwór (tom 2) fantasy, science fiction
Żelazny Dwór (tom 2)
Tagi:
julie kagawa żelazny dwór

Patronaty LC

Książki autora

Drugi tom znacznie lepszy niż pierwszy.
Dobrze się czyta, można płynąć wręcz przez fabułę, akcja wciągająca.
Minusy: świat mocno chaotyczny, Autorka raczej poszła w ilość (zróżnicowanie świata) kosztem jakości (spójności zwłaszcza).
Zdarzają się absurdy w fabule, więc Czytelnicy którzy mocno preferują logikę i sensowność wydarzeń mogą poczuć się rozczarowani.

Drugi tom znacznie lepszy niż pierwszy.
Dobrze się czyta, można płynąć wręcz przez fabułę, akcja wciągająca.

7/10 ⭐

Drugi tom, pod względem fabularnym był ciekawszy i bardziej zaskakujący

7/10 ⭐

Drugi tom, pod względem fabularnym był ciekawszy i bardziej zaskakujący

Na półkach: , , , , ,

Druga część jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza od poprzedniczki. Akcja płynie szybko, bohaterka wydaje się być mniej irytująca, a romans odrobinę mniej oczywisty.

Dla Meghan nieprzyjemne przygody z nową rasą magicznych stworzeń nie skończyły się na zabiciu Żelaznego Króla. Ponadto tradycyjne dwory zdają się w ogóle wątpić w ich istnienie. Bohaterka będzie zmuszona ponownie walczyć o swoją krainę oraz miłość do oziębłego księcia.

więcej Pokaż mimo to

Może już się przekonałem do bohaterów, może to akcja w końcu mnie wciągnęła, ale w mojej opinii ta część jest dużo lepsza od pierwszej.

Oczywiście nie obeszło się bez pewnych słabych momentów i może lekkiej przewidywalności, ale i tak książkę czyta się świetnie. Zdecydowanie polecam!

Początek był dla mnie trochę nijaki i się ciągnął ale potem akcja zaczęła się rozwijać i pojawili się moi ulubieńcy - Puk i Ash. Ta historia mega wciąga i ani na chwilę nie można się od niej oderwać. Koniec tej książki to w ogóle istna magia i cud nad cudami. Nie mogę się doczekać przeczytania kolejnej książki z tej serii.

"Żelazna córka" jest kontynuacją "żelaznego króla". Meghan musi wywiązać się z obietnicy jaką dała Ashowi i dobrowolnie jedzie z nim do Mrocznego Dworu. Chociaż nie jest tam więziona, to na każdym kroku odczuwa wrogość. Na mroczny dwór przybywa ojciec Meg aby przekazać Berło Pór Roku, które po chwili zostaje skradzione. Meg będzie próbowała je odzyskać. Kto pomoże dziewczynie w poszukiwaniu berła? Dlaczego Ash jest tak bardzo chłodny wobec Meg i czy jego uczucie było tylko grą?
Książka jest ciekawa, opisy trafiają w wyobraźnię czytelnika, na każdym kroku coś się dzieje. Magia która jest w niej zawarta, zaczarowuje nas od samego początku, samą fabułą jak i barwnymi postaciami. Wątek miłosny, umiejętnie wpleciony w dwa światy. Świetna kontynuacja, z przyjemnością po raz drugi dałam się porwać fantastycznej krainie i odkrywać jej sekrety.

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa. Fabuła oparta na przygodach Meg, Pucka, Asha i Grima. Reszta to dodatek. Dzieje się dużo. Rozwija się wątek Żelaznego Królestwa. Główna bohaterka jest nieco męcząca. Zabrakło mi też większego rozwinięcia postaci i ich charakteru. Przygody interesujące, wciągające i magiczne. Wątki splatają się ze sobą i rozwijają, więc pomysł na fabułę jest przemyślany. Opisy Losoboru i innych krain długie, ale kompatybilne i mi nie przeszkadzały. Wątek miłosny nie wydaje mi się przypadkowy, mamy tu klasyczny trójkąt uczuć. Bardziej od głównych bohaterów spodobały mi się postacie drugoplanowe. Całość czyta się przyjemnie. Puck i Grim niezawodni.

więcej Pokaż mimo to

Pierwsza część podobała mi się bardziej. Główna bohaterka nie była irytująca i zdecydowana. Tutaj dostajemy mdłą i wiecznie płaczącą Meghan i jej wzdychania do Asha. Te jej wieczne "musze go uratowac", "musze mu pomóc", "musze sprawdzic czy nic mu nie jest" przyprawialy mnie o ból głowy! No litości to jest mroczny książę, świetny wojownik żyjący ileś tam wieków na pewno soboe poradzi bez głupiutkiej 16 latki. Uczucie między nimi wykreowane przez autorkę wogóle do mnie nie przemawia. Dużo bardziej czuć uczucia Puka do Meghan. Meg bez wahania podejmuje walke o krainę magii bo przecież tak bardzo się tam odnalazła i nie może pozwolić, aby coś się tam stało, aby na końcu stwierdzić, że jednak nie to nie jej świat.

O ile pierwsza część była taką o sobie bajeczką, o tyle druga okazała się być od niej dużo lepsza.

Akcja non stop, więcej emocji i jakoś to wszystko bardziej dojrzałe.
Jak dla mnie historia mogłaby się tak nawet skończyć. Ale Meghan będzie musiała rozegrać jeszcze sprawę z Charlesem i przecież gdzieś tam czai się nowy Żelazny Król.. O Rowanie nie wspominając.

Akcja non stop, więcej emocji i jakoś to wszystko bardziej dojrzałe.

Na półkach: , , , ,

Druga część historii Megan Chase, która trafiła do magicznego świata elfów. Wiele się tutaj dzieje. Nad Nigdynigdy ciąży widmo nadchodzącej wojny, pojawiają się nowi bohaterowie, zarówno ci dobrzy, jak i ci źli. Poznajemy lepiej Asha, który, jak się okazuje, również ma uczucia i serce. Możemy także obserwować rozwijającą się pomiędzy głównymi bohaterami miłość. W dodatku zakazaną, która na końcu ma jednak szansę przetrwać. Są trudne wybory i wyrzeczenia, a wszystko tylko dla tego jedynego.

Występuje tu podobny schemat co w części pierwszej - coś zostało skradzione, więc trzeba tego poszukać i zmierzyć się z przeciwnościami losu. Nie umiem określić, który tom jest lepszy, obydwa są według mnie na takim samym poziomie. Nadal nie ma zbędnych opisów, jest trochę humoru. Bohaterowie zbytnio się nie rozwijają (z drobnym wyjątkiem). Książka oczywiście nie umywa się do "Dworów" Sarah J. Maas, ale mimo to jest całkiem fajna, chociaż kontynuacji nie będę już czytać.

• Przeczytane
    1 731