Wierzenia Prasłowian
Książka obejmuje zagadnienie rekonstrukcji obrazu prasłowiańskich wierzeń z wykorzystaniem źródeł historycznych, folklorystycznych oraz komparatystyki. I oto pojawia się na polskim rynku wydawniczym jedno z lepszych opracowań tematu.
* Jak i w co wierzyli prasłowianie?
* Jakie były ich zwyczaje?
* Co było w ich wierze najważniejsze?
* Jakie obyczaje charakteryzowały ich kulturę i wierzenia?
* W jaki sposób wiara oddziaływała na ich codzienne życie?
Niezwykła książka, która wciąga Czytelnika, którą czyta się jednym tchem. Mocno zakorzeniona w materiałach żródłowych i historycznych, jednak bez zbędnego aparatu naukowego. Językiem prostym, ale bez uproszczeń opisuje - opowiada - o wierze prasłowian, przybliża świat prasłowiańskich wierzeń. Dlaczego mitologia Słowian jest tak mało obecna w naszej kulturze? Być może dlatego, że sukcesy uczonych zajmujących się jej rekonstrukcją nie trafiają do szerokiego odbiorcy. Jeśli tak, to oddana w Państwa ręce książka jest próbą przełamania tego stanu rzeczy. A przecież warto, bo móc pochwalić się barwną tradycją w zjednoczonym świecie, to wielki powód do - pozytywnie rozumianej - dumy. Wydaje się, że w każdym pokoleniu, w każdym narodzie, grupie etnicznej czy plemieniu znajdą się ludzie, dla których baśń jest cenna - czasem ważniejsza niż przyziemny realizm dnia codziennego. To dzięki nim od tysięcy pokoleń pradawne baśnie i mity żyją gdzieś w uśpieniu na poboczu naszego stechnicyzowanego świata.
Mimo tak ciekawej tematyki, książkę czytało się bardzo trudno.
Mimo tak ciekawej tematyki, książkę czytało się bardzo trudno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety książka nie spełnia swojego celu, który byłby wyznaczony w tytule. Rzekomo miałoby to być opisanie wierzeń prasłowian.
Autor, będąc kulturoznawcą, chcąc podejść interdyscyplinarnie do zagadnienia wykazuje się brakiem odpowiedniego przygotowania. W zasadzie brak mu wiedzy historycznej, znajomości źródeł oraz krytycznej ich analizy. Badacz skupia się prawie i wyłącznie na komparatystyce mitologii oraz przekazach etnograficznych. W ten sposób wyrzuca historię oraz cały bagaż kulturowy Prasłowian. Zjednuje w zasadzie wówczas prasłowian z innymi ludami indoeuropejskimi tak, jakby były one tożsame. Wynika z tego, że cała konkluzja w książce jest czysto hipotetyczna - zaproponowany panteon bóstw prasłowiańskich jest mocno naciągany i subiektywny. Nie jest on poparty źródłowo, a wiec nie może być uznany za model.
Odchodząc od treści. Książka napisana jest twardym, dość naukowym językiem. Stoi to wbrew celowi autora, który chciał spopularyzować swój temat. Niestety łącząc te dwa elementy stanowczo odradzam książkę dla chcących poznać temat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, będąc kulturoznawcą, chcąc podejść interdyscyplinarnie do zagadnienia wykazuje się brakiem odpowiedniego przygotowania. W zasadzie brak mu wiedzy historycznej, znajomości źródeł oraz krytycznej ich analizy. Badacz skupia się prawie i...
"Wierzenia prasłowian" wypożyczyłam dla córki, która chciała się zapoznać z naszą rodzimą mitologią. Polowałam na "Mitologię Słowian", ale w bibliotece mieli akurat tylko "Wierzenia Prasłowian".
Niestety tą pozycją nie zachęciłam jej do poznania słowiańskich bogów i wierzeń :( "Wierzenia prasłowian" są napisane mocno akademicko i choć znam fantastyczne akademickie opracowania, to to do nich nie należy. Czytało się tę książkę bardzo ciężko i topornie. Mimo, że ma nieco ponad sto stron, ciężko było przez nie przebrnąć. Jak na mój gust za dużo w niej odniesień do religii katolickiej, paraleli na siłe tworzonych.... no ale to moje zdanie....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety tą pozycją nie zachęciłam jej do poznania słowiańskich bogów i wierzeń :( "Wierzenia prasłowian" są napisane mocno akademicko i choć znam fantastyczne akademickie...
Książka napisana bardzo chaotycznie.
Ogólnie książka wygląda bardziej na podsumowanie, rodzaj "summary", chociażby z tego względu, że autor zakłada u czytelnika dużą znajomość tematu, nie definiuje wielu pojęć, wprowadza różne określenia np. oznaczenia liczbowe mitów, bez jakiegokolwiek wyjaśnienia.
Może byłaby niezłą pozycją po rozbudowaniu i solidnych korektach.
Książka napisana bardzo chaotycznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuża erudycja i swobodne przemieszczanie się po różnorakich wątkach, choć czasami odnosiłam wrażenie, że autor z jakiejś przyczyny pomija niektóre zależności powszechnie znane.
Rozumiem, że jest to książka dla akademików, ale nie rozumiem, dlaczego książka dla akademików ma być chaotyczna i oschła. 1/5 część tej niedługiej pozycji to przypisy i bibliografia, a ta jakże interesująca i różnorodna wiedza, przekazana jest w postaci suchych faktów. Da się z "Wierzeń Prasłowian" wprawdzie wyłuskać jakąś przydatną wiedzę, ale nie da się jej stąd chłonąć, a to duży minus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przeszkadza mi język akademicki, ale język Autora to groza. Odmiany wyrazów z kosmosu. Pojawiają się słowa, których nie ma w języku polskim. Aż się człowiek męczy czytając. Gdzie był korektor?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinie poniżej są mało przychylne, bo czytelnicy mieli złe oczekiwania wobec tej książki. To jest pozycja naukowa, przeznaczona bardziej dla akademików. To trochę jak z rocznikiem "Bieszczad", który nie nadaje się do czytania pod schroniskiem, co raczej w bibliotece i to tylko, gdy mamy ku temu jakiś konkretny cel. Jeśli więc przyjmiemy taką pozycję, to książka Zieliny ukaże nam się w zupełnie innym świetle.
Opinie poniżej są mało przychylne, bo czytelnicy mieli złe oczekiwania wobec tej książki. To jest pozycja naukowa, przeznaczona bardziej dla akademików. To trochę jak z rocznikiem "Bieszczad", który nie nadaje się do czytania pod schroniskiem, co raczej w bibliotece i to tylko, gdy mamy ku temu jakiś konkretny cel. Jeśli więc przyjmiemy taką pozycję, to książka Zieliny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka bardziej o przekonaniach autora, a mniej o prawdach historycznych. Sporo cytatów ze źródeł, ale skąd te wnioski, to ja nie wiem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy książka jest rzetelna?Bo przecież nie że fajna.Z wierzeniami i mitologią Słowian jest tak,że nie bardzo wiadomo co o tym myśleć.Nie dlatego,że to niepojęte lecz z prostego powodu-niewiele przetrwało podań na ten temat.I mimo tego powodu książka jest rzetelna.Zawiera wiele ciekawych materiału zebranego z różnych źródeł
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie nadaje się dla początkujących. Trzeba mieć duże pojęcie o mitologi aby sięgnąć do tej książki. Autor przytacza sporo opowieści posługując się jakimiś numerami. Moim zdaniem powinien przytaczas streszczenie mitów a nie numerki, ponieważ nie każdy ma możliwość zdobyć ksiażki z bibliografii.